Τοπικά

Σε 40 χρόνια το Σπίτι Γαλήνης στην Ευαγγελίστρια έχει προσφέρει 1,6 εκ. μερίδες φαγητού

Σαράντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Σπίτι Γαλήνης του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας, το παλαιότερο από τα Σπίτια Γαλήνης στην περιοχή της Μαγνησίας, καθώς ήταν από τα πρώτα που λειτούργησαν μέσα από την προτροπή που είχε δώσει ο μακαριστός Χριστόδουλος όντας τότε μητροπολίτης Δημητριάδος. Σε όλη αυτή την περίοδο έχουν προσφερθεί 1.625.000 δωρεάν μερίδες φαγητού σε άπορους.

Μέσα από την εθελοντική συνεισφορά των γυναικών και την ολόθερμη στήριξη των πιστών να προσφέρουν καθημερινά τρόφιμα και ευρύτερη υλική βοήθεια, το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας 40 χρόνια μετά συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει δεκάδες άπορους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Νέας Ιωνίας.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Αμφιλόχιος Μήλτος συνολικά αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 130 άποροι, ενώ οι εθελόντριες γυναίκες που βοηθούν αγγίζουν τις 45. Είναι ένα σημαντικό κοινωνικό έργο που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη συνεργασία των ιερέων, των εθελοντριών γυναικών και όλων των ενοριτών που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Μάλιστα το Σπίτι Γαλήνης κατάφερε και στήριξε δεκάδες άπορους, μοναχικά άτομα και οικογένειες, ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης που πέρασε η χώρα, με τη συνεισφορά των πιστών σε τρόφιμα και η οικονομική βοήθεια να είναι συγκινητική».
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως το Σπίτι Γαλήνης κλείνει πολύ λίγες μέρες το χρόνο. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, ενώ άλλα Σπίτια Γαλήνης σταματούν να προσφέρουν φαγητό στα μέσα Ιουνίου, αυτό συνεχίζει τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.
Υπεύθυνος του Σπιτιού Γαλήνης είναι ο π. Κωνσταντίνος Αυγέρης που στηρίζει με πολύ αγάπη την όλη δράση.

Το ιστορικό
Αναφερόμενος στο ιστορικό του Σπιτιού Γαλήνης ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος τόνισε πως «Ήταν πριν από ακριβώς 40 χρόνια, 26 Δεκεμβρίου 1979, που ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος , και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος εγκαινίαζε μία πρωτότυπη και καινοτόμα για τα τοπικά δεδομένα φιλανθρωπική δράση το «Σπίτι Γαλήνης Χριστού». Καθώς μαρτυρεί φωτογραφία πού διασώζει το γεγονός των εγκαινίων, δίπλα του βρίσκονταν ο τότε υπουργός υγείας, καθώς και η ψυχή του νέου ιδρύματος, ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ρήγας.
Ο νέος τότε μητροπολίτης Χριστόδουλος ήθελε να διευρύνει τη φιλανθρωπική δραστηριοποίηση της ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στον φιλανθρωπικό τομέα και στο πρόσωπο του καλού του συνεργάτη π. Κυρίλλου Ρήγα βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο.
Η δημιουργία του Σπιτιού Γαλήνης ξεκινά το 1977 με την ευλογία του μητροπολίτου Χριστοδούλου και με εμπνευστή και επικεφαλής της προσπάθειας τον αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Ρήγα. Το κτίριο του Σπιτιού Γαλήνης θεμελιώθηκε το 1977 και αμέσως συγκροτήθηκε Επιτροπή αποπερατώσεως του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Σπίτι Γαλήνης». Πράγματι μετά από 2 χρόνια το κτίριο είναι έτοιμο και το φθινόπωρο του 1979 ξεκινά σιγά σιγά το έργο. Επίσημα εγκαινιάζεται στις 26 Δεκεμβρίου 1979 από τον μακαριστό Χριστόδουλο και τον τότε υπουργό Υγείας. Νωρίτερα, στο επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησία» και στο φύλλο της 16ης Δεκεμβρίου του 1979 δημοσιεύεται ὁ Κανονισμός του Ευαγούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» του Ιερού Ναού «Ὁ Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ν. Ιωνίας – Βόλου.
Αρχικά το Ίδρυμα είχε ως σκοπό, όπως γράφει το Καταστατικό του, «την υπό της τοπικής εκκλησίας προστασία των παντελώς απόρων γερόντων, αμφοτέρων των φύλων, των κατά προτίμησιν εκ της πόλεως της Νέας Ιωνίας Βόλου καταγομένων ή και διαμενόντων, διά της παροχής δωρεάν διατροφής, ιατροφαρμακευτικής κ.λπ. περιθάλψεως» (άρθρο 2). Έτσι τα πρώτα χρόνια, το «Σπίτι Γαλήνης» λειτουργούσε ως ένα κέντρο φροντίδας και εστιατόριο για ηλικιωμένους ενορίτες οι οποίοι καθημερινά σιτίζονταν στην αίθουσα του ιδρύματος.
Σταδιακά οι τρόφιμοι του ιδρύματος διευρύνονται και εξελίσσεται σε ενοριακό συσσίτιο απόρων ή οικονομικά ασθενών οικογενειών, οι οποίοι παραλαμβάνουν από την κουζίνα το καθημερινό φαγητό. Έτσι από τον σχετικά περιορισμένο αριθμό των πρώτων τροφίμων περνούμε στα επόμενα χρόνια σε ένα σημαντικό αριθμό σιτιζομένων, οι οποίοι κυμαίνονταν από 120 έως 140 πρόσωπα. Στα τελευταία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας, ο αριθμός έφτασε μέχρι και 160 άτομα, ενώ σήμερα 130 πρόσωπα λαμβάνουν κάθε μέρα μία μερίδα φαγητό».

Τον χρόνο προσφέρονται 40.635 μερίδες φαγητού
Ο π. Αμφιλόχιος πρόσθεσε πως «Το συσσίτιο του Σπιτιού Γαλήνης λειτουργεί όλο τον χρόνο, παραμένοντας κλειστό μόνο το διάστημα από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των 45 εθελόντριών γυναικών που ετοιμάζουν 130 μερίδες σπιτικού φαγητού καθημερινά για να τις προσφέρουν σε όσους αδελφούς το έχουν ανάγκη. Οι πόροι του Σπιτιού Γαλήνης είναι αποκλειστικά οι προσφορές-δωρεές των ανθρώπων και τα χρήματα ενοικίασης των αιθουσών του Ναού για την προσφορά του καφέ των ιερών μνημοσύνων. Στη διακονία αυτή προσφέρουν δέκα περίπου γυναίκες και έτσι συνολικά όλες οι εθελόντριες είναι 55.
Εάν θεωρήσουμε ως μέσο όρο τις 125 μερίδες καθημερινώς, τότε το Σπίτι Γαλήνης Χριστού της Ευαγγελιστρίας προσφέρει κάθε χρόνο 40.625 μερίδες και όλα αυτά τα 40 χρόνια έχει προσφέρει 1.625.000 μερίδες φαγητό! Την ευθύνη της λειτουργίας του Σπιτιού Γαλήνης την έχει για πάνω από 30 χρόνια ὁ π. Κωνσταντίνος Αυγέρης.
Το «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» της Ευαγγελίστριας είναι η πρώτη τέτοια δομή στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και από τις πρώτες παρόμοιες φιλανθρωπικές δράσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν πολλές ενορίες της Μητροπόλεως Δημητριάδος καθώς και άλλων Μητροπόλεων στην Ελλάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το