Τοπικά

Σε 13 χρόνια η επανδρωμένη πτήση στον Άρη – Πλήθος κόσμου χθες στο 1ο NASA Space Apps Challenge

Οι συνθήκες που επικρατούν στους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στον Άρη, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του 1ου NASA Space Apps Challenge που πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο, στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Στην ενημερωτική ομιλία του ο καθηγητής φυσικής και μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος δρ. Χρίστος Ξενάκης παρουσίασε τον Άρη, τη μορφολογία του και τις δυνατότητες αποίκισης και γεωπλασίας του πλανήτη. Παρουσίασε ακόμα και τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρούνου, τον Τιτάνα, που αποτελεί τον δεύτερο στόχο της ΝΑSA και της ΙSA για μελλοντική αποίκιση.
«Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Άρης έχει αραιή ατμόσφαιρα και παγωμένο νερό, θερμοκρασίες ακραίες για τη Γη αλλά η χαμηλότερη είναι περίπου 120-130 βαθμούς κάτω από το μηδέν αλλά η υψηλότερη ξεπερνάει τους 35 βαθμούς. Ο Τιτάνας έχει πυκνή ατμόσφαιρα, δεν έχει οξυγόνο αλλά έχει πολύ μεθάνιο και οργανικές ύλες. Βρίσκεται σε μια κατάσταση προβιοτική, όπως ήταν η Γη πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια».

Ο κ. Ξενάκης σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αν οι παραπάνω συνθήκες ενδείκνυνται για την ανάπτυξη κάποιου είδους ζωής. «Ο Ήλιος μετά από περίπου 3 δισ. χρόνια θα φουσκώσει, θα μεγαλώσει και θα καταπιεί τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Άρη, θα εκπέμπει τέτοια θερμότητα που ο Τιτάνας θα έχει ευνοϊκότερες συνθήκες για ανάπτυξη μελλοντικής ζωής.
Στα σχέδια της ΝASA και της ISA είναι πρώτα ο Άρης και μετά ο Τιτάνας, ο οποίος ενδεχομένως να αποτελέσει μια βάση για περαιτέρω «εξορμήσεις».
Ο κ. Ξενάκης δήλωσε ότι τα σχέδια για επανδρωμένη πτήση της ΝASA στον Άρη είναι το 2032-2035, ενώ στον Τιτάνα θα γίνει ανιχνευτική πτήση με ρομπότ. Στον Άρη θα ταξιδέψουν τέσσερις αστροναύτες και συγκεκριμένα ένας γιατρός, ένας φυσικός, ένας γεωλόγος και ένας επιστήμονας εξειδικευμένος στις πτήσεις.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες προβλέπεται αποίκιση του πλανήτη μετά από περίπου 150-200 χρόνια, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
«Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε μπροστά και πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τις επόμενες γενιές» τόνισε ο καθηγητής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το