Τοπικά

Σχέδιο «Βορέας» για έκτακτες ανάγκες στον Δήμο Νοτίου Πηλίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου το συνταχθέν Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, με την κωδική ονομασία «Βορέας». Όπως επισημάνθηκε, με το Σχέδιο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Η κωδική ονομασία δόθηκε καθώς ο Βορέας ήταν ο θεός του βόρειου ανέμου και του χειμώνα, του χιονιού και του πάγου.
Βάσει του Σχεδίου ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου με την εκδήλωση των φαινομένων, κινητοποιεί δια του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, προκειμένου να δρομολογήσουν δράσεις που συνδέονται μεταξύ άλλων με:

-Την περαιτέρω συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τις επηρεαζόμενες περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Π.Σ. και του Ε.Κ.Α.Β., για την άμεση παροχή βοήθειας στους πληγέντες και την άμεση δρομολόγηση δράσεων πολιτικής προστασίας.
-Την ενημέρωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, στο πλαίσιο συντονισμού και ιεράρχησης δράσεων πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών
-Την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών χειμερινής συντήρησης του Δήμου για τον κατά προτεραιότητα αποχιονισμό τμημάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου, κατόπιν σχετικού αιτήματος των φορέων (Π.Σ., ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ.) που επιχειρούν για διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων, παροχή ιατρικής βοήθειας, αποκατάσταση βλαβών, κ.λπ.
-Την υποστήριξη του έργου των λοιπών επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., Δήμοι, ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ.), κατόπιν σχετικού αιτήματος, με τη διάθεση ίδιων μέσων ή μέσων που δύναται να εξασφαλίσει δια του Μητρώου Εργοληπτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών του Δήμου σε περίπτωση που τα άμεσα διαθέσιμα μέσα του Δήμου δεν επαρκούν

-Την ενεργοποίηση του Μητρώου Εργοληπτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών του Δήμου για τη διάθεση επιπλέον πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες χειμερινής συντήρησης του Δήμου, σε περίπτωση που τα διαθέσιμα μέσα και τα υλικά του προγράμματος χειμερινής συντήρησης δεν επαρκούν για την άμεση αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου.
-Τον έλεγχο του δικτύου παροχής πόσιμου νερού (υδραγωγείο, δίκτυο διανομής, κλπ) από τους αρμόδιους φορείς ύδρευσης του Δήμου και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
-Τη διάθεση κατάλληλων κλειστών θερμαινόμενων κτηριακών υποδομών για την προστασία των αστέγων και σχετική ενημέρωσή τους με δημόσιες ανακοινώσεις.
-Την ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στον Δήμο για υποστηρικτικές δράσεις στο έργο του Δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το