Τοπικά

Σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης για Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα αποκτά σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης, καθώς υπήρξε τελική έγκριση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί, προβλέπει ένταξη στο σχέδιο περιοχών προς πολεοδόμηση για οικιστική χρήση μόνο για τη θέση Γκιώνη και Άγ. Ταξιάρχης.
Η Μακρινίτσα με την πάροδο του χρόνου αναμένεται να ενισχυθεί ως κέντρο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τον αγροτικό – κτηνοτροφικό της χαρακτήρα και να εντείνει τη διασύνδεσή της με την πόλη του Βόλου.

 
Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν και αφορούν στο Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης της Μακρινίτσας, στην εν λόγω ΣΜΠΕ, αναφέρονται στις Περιοχές Οικιστικής Οργάνωσης, στις οικιστικές περιοχές, στις περιοχές Ειδικής Προστασίας, στις περιοχές προστασίας φυσικού ή ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στις Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, στις περιοχές στην ευρύτερη ζώνη που περιβάλλει τους οικισμούς και στις Περιοχές Ειδικών Χρήσεων.
Όσον αφορά στον παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας δεν προτείνεται καμία επέκταση λόγω της κρισιμότητας διατήρησης του παραδοσιακού του χαρακτήρα. Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών που προκύπτουν από τα προγραμματικά μεγέθη προτείνεται να τεκμηριώσουν την ανάγκη πολεοδομικής οργάνωσης της ευρύτερης οικιστικής περιοχής στις θέσεις Λουζίνικο – Γκιώνη – Άγ. Ταξιάρχης, που έχει δημιουργηθεί στην αγροτική περιοχή ανάμεσα στις ελαιοκαλλιέργειες.

 
Στην περιοχή αυτή τα κτίσματα είναι αρκετά στον αριθμό με σημαντική πύκνωση και η χρήση αυτών είναι κυρίως κατοικίας, αλλά και αποθηκών για τα αγροτικά εργαλεία και προϊόντα, με αποτέλεσμα να στοιχειοθετείται σημαντική ανάγκη για παροχή εξυπηρετήσεων πολεοδομημένης περιοχής, δηλαδή βελτίωση οδικού δικτύου, σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και κοινόχρηστοι χώροι – ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται να πολεοδομηθούν μόνο οι οικιστικές συγκεντρώσεις που εντοπίζονται στον Άγιο Ταξιάρχη και στο Γκιώνη, καθώς στο Λουζίνικο η δόμηση είναι διάσπαρτη και ασυνεχής.
Για τις περιοχές Ειδικής Προστασίας περιλαμβάνονται περιοχές με δάση, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηριστεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το δασικό κτηματολόγιο και η διαδικασία χαρακτηρισμού των εκτάσεων.

 
Στις δασικές εκτάσεις περιλαμβάνονται τα Κοινοτικά Δάση Μακρινίτσας, Λέσιανης και Σουρβιάς, εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Ξεριά και άλλες στα ανατολικά ή διάσπαρτες ανάμεσα στα βοσκοτόπια. Για την ακριβή οριοθέτηση και χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, στην περιοχή που ορίζεται ως ΠΕΠ Δασικής προστασίας θα περιλαμβάνονται, κατά κανόνα, και απλά αγροτεμάχια μη δασικού χαρακτήρα (που έχουν χαρακτηριστεί μη δασικά ή που θα χαρακτηριστούν ως τέτοια από τις αρμόδιες υπηρεσίες).

 
Συγχρόνως προβλέπεται η εισαγωγή της ολοκληρωμένης διαχείρισης και η σταδιακή μετατροπή των καλλιεργειών σε βιολογικές. Οι προτεινόμενες χρήσεις αφορούν σε Γεωργικά Κτίρια, Γεωργικές Αποθήκες και Δεξαμενές (εξαιρούνται τα στέγαστρα σφαγής και τα θερμοκήπια στις εντός Natura περιοχές) Αντλητικές Εγκαταστάσεις, Υδατοδεξαμενές, Φρέατα, Μικρές Αποθήκες για τη φύλαξη εργαλείων, Κατοικία, Ιεροί Ναοί, Κτίρια και εγκαταστάσεις αναψυχής (εστιατόρια, αναψυκτήρια, εγκαταστάσεις υπαίθριας αναψυχής), Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Κτίρια Κοινής Ωφέλειας, Δραστηριότητες υπαίθριου εναλλακτικού τουρισμού, αθλητισμού και αναψυχής όπως παρά πέντε, αναρρίχηση.

Περιοχή ανάπτυξης κτηνοτροφικών χρήσεων
Πρόκειται για εκτάσεις στο κεντρικό τμήμα και που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές και χρησιμοποιούνται σήμερα για βόσκηση. Η περιοχή προτείνεται να έχει κύρια χρήση κτηνοτροφίας και συναφών με αυτή χρήσεων, όπως η επιτόπια επεξεργασία και τυποποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων. Προωθείται η εκτατική κτηνοτροφία, με απαραίτητη προϋπόθεση τη λήψη μέτρων βελτίωσης της βοσκοϊκανότητας και διαρκούς αναζωογόνησης των βοσκότοπων, όπως ρύθμιση της βόσκησης (περιοδική απομάκρυνση των ζώων) λίπανση, επανασπορά ή φύτευση κ.ά. Για την οριοθέτηση και την ταξινόμηση των βοσκοτόπων πρέπει να συνταχθεί προσωρινό διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης.

Περιοχή προστασίας πηγών
Η περιοχή περιλαμβάνει τη ζώνη προστασίας Πηγής «Μάνα» όπως καθορίσθηκε από την ειδική γεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού των πηγών και του υδροφόρου ορίζοντα αυτής και την αποτροπή ρύπανσης των πηγών από χημικούς, με διασπώμενους ή δύσκολα διασπώμενους ρύπους και ραδιενεργούς ρύπους. Επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή θα είναι: Γεωργοκτηνοτροφικά, Γεωργοπτηνοτροφικά Κτίρια, Γεωργικές Αποθήκες, Στέγαστρα Σφαγής και Δεξαμενές, Αντλητικές Εγκαταστάσεις, Υδατοδεξαμενές και Φρέατα, Κατοικία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις αποκλειστικά και μόνο ήσσονος σημασίας, Ιεροί Ναοί, Δραστηριότητες υπαίθριου εναλλακτικού τουρισμού, αθλητισμού και αναψυχής όπως παρά πέντε, αναρρίχηση κ.λπ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ελένη Τοπαλούδη: Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της κατέθεσαν συγγενείς της – Ζητούν 980.000 ευρώ

Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της Έλενης Τοπαλούδη κατέθεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας που…

24 Νοεμβρίου 2023

Ανθεκτική κλεμπσιέλλα στα νοσοκομεία – Ήρθε και παραμένει

Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό είδος κλεμπσιέλλας, ανθεκτικό σε τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά εντοπίστηκε σε 15 Ελληνικά νοσοκομεία…

24 Νοεμβρίου 2023

Προσφορές 1+1: Γλιτώνουν τελικά λεφτά οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ;

Οι προσφορές 1+1 αποτελούν έναν τρόπο ώστε οι καταναλωτές να γλιτώσουν λεφτά και να αγοράσουν…

24 Νοεμβρίου 2023

Η ώρα των απολογιών στη δίκη για το Μάτι – «Τα λόγια είναι περιττά», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο…

24 Νοεμβρίου 2023

Χωρίς νερό οι Αλυκές λόγω βλάβης

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: Λόγω σοβαρής βλάβης σε τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης, διακόπτεται η υδροδότηση…

24 Νοεμβρίου 2023

Εισαγγελική έρευνα για ευθύνες αστυνομικών στην υπόθεση του «δράκου» των Εξαρχείων

Ποινικές ευθύνες των αστυνομικών οργάνων που ουδέποτε ενημέρωσαν την Εισαγγελία Εφετών ότι ο 23χρονος Σύριος…

24 Νοεμβρίου 2023