Ελλάδα

Η ώρα των απολογιών στη δίκη για το Μάτι – «Τα λόγια είναι περιττά», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έφτασε η ώρα των απολογιών για τους 21 κατηγορούμενους, οι οποίοι δικάζονται για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών, αδικήματα που αφορούν στον τραγικό και μαρτυρικό θάνατο που βρήκαν 104 συνάνθρωποί μας, αλλά και στα σημάδια που κουβαλούν για μία ζωή στο σώμα και την ψυχή τους οι εγκαυματίες.

Συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες είχαν από νωρίς φτάσει στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη, για να ακούσουν τον πρώτο κατηγορούμενο, τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, ο οποίος κατείχε μία από τις σημαντικότερες θέσεις ευθύνης.

Είχε φτάσει η ώρα να ακούσουν και δημόσια όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δικάζονται για όσα έκαναν και κυρίως για όσα παρέλειψαν να πράξουν με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η εθνική τραγωδία που έχει συγκλονίσει την κοινωνία.

Παρόντες χθες στο εδώλιο ήταν μάλιστα και οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και η πρώην περιφερειάρχης και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία θα απολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα υπερασπιζόμενη εαυτήν έναντι όλων όσα της αποδίδονται με βάση το κατηγορητήριο.

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου στους συγγενείς των θυμάτων για αυτή την τραγωδία, αλλά δε θα πω κάτι περισσότερο γιατί τα λόγια είναι περιττά», είπε από την αρχή κιόλας της απολογίας του ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος διεξοδικά και με λεπτομέρειες αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα τη προληπτικής ενημέρωσης, της αξιοποίησης των εναέριων μέσων, αλλά και της αποτελεσματικότητας αυτών.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, μάλιστα, συμβουλεύτηκε κατ’ επανάληψη εγκυκλίους, αποφάσεις και τη σχετική νομοθεσία, για να καταδείξει στο δικαστήριο ποια ήταν η εικόνα εκείνες τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασε η φωτιά.

Αιχμές κατά του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής
Αναφερόμενος στο πόρισμα του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσου, είπε: «Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας (σ.σ. το ανέφερε αυτό γιατί είναι εν ενεργεία αξιωματικός της Πυροσβεστικής) είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας, αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων. Ήταν μια τρελή ημέρα, εκείνη…».

Ακόμη, ο κ. Τερζούδης άφησε βαρύτατες αιχμές και κατά του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση. Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι; Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του, διότι δε μιλάμε. Εκεί ήταν υπουργός και γενικός γραμματέας, μπορούσε να πάει… Δεν ξέρω εάν είναι δειλός, αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα! Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι, να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα».

Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος είχε ανεβάσει το τόνο της φωνής του. «Συγχωρέστε μου τον τόνο, έχω και τους ανθρώπους πίσω μου, αυτό το δράμα με έχει ξεπεράσει. Δε μπορώ…», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Η απολογία του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής θα συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο.

Η πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους να αιτηθούν άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο ώστε να συνεχιστεί η δίκη, καθώς όπως είναι γνωστό οι δικηγόροι, από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την 1η Δεκεμβρίου, πραγματοποιούν αποχή από δίκες διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πηγή: in.gr

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιστολή εμπόρων για τα προβλήματα ολοκλήρωσης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή αιτήματος λήψης αποφάσεων διευκόλυνσης για την παράταση διασύνδεσης ταμειακών…

15 Μαρτίου 2024

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Την απόφασή της να μην συμμετέχει ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν…

15 Μαρτίου 2024

Το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στην Σεβίλλη της Ισπανίας

Από τις 18 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024, επτά εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας…

15 Μαρτίου 2024

Αναγκάστηκαν να πιουν…. φίλτρο για να αποδείξουν πως δεν είναι μάγοι – 50 νεκροί στην Αγκόλα

Μια περίεργη ιστορία εκτυλίχτηκε στην Αγκόλα, με 50 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους αφού…

15 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών: Προχωράμε με το χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε ορίζοντα 10ετιας

Την δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμιση «σχετικά με τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει να μπορούμε να…

15 Μαρτίου 2024

Κολωνός: «Μας στοχοποιούν», λένε οι συνήγοροι των κατηγορουμένων – Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα - στον απόηχο της εισαγγελικής πρότασης επί της ενοχής των…

15 Μαρτίου 2024