Ελλάδα

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Δέλτα: Δεκαπενταύγουστος με 3.500 κρούσματα

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού προβλέπουν τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στον ANT1, ανάφερε ότι υπολογίζονται σε 2.600 τα ημερήσια κρούσματα στα τέλη Ιουλίου, ενώ το Δεκαπενταύγουστο οι προβλέψεις που βασίζονται στην ανάλυση των λυμάτων δείχνουν ότι τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν στα 3.500 κρούσματα ημερησίως.

«Αυτό που βλέπουμε οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και ίσως και στην υπερβολική διασκέδαση», δήλωσε εξηγώντας ότι προς το παρόν μόνο το 10- 15% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

«Η Δέλτα θα κυριαρχήσει τέλος Ιουλίου γι’ αυτό είναι κρίσιμο το τι θα κάνουμε τώρα», τόνισε και ερωτηθείς για το μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε, παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, επίσης στον ΑΝΤ1, «προφανέστατα η λύση είναι ο γρήγορος εμβολιασμός».

«Οι εκλογές κερδίζονται πόρτα- πόρτα. Κάπως έτσι πρέπει να πείσουμε για τον εμβολιασμό κι αυτό χρειάζεται κινητοποίηση όλων, με τη συμμετοχή των Δήμων, της Εκκλησίας, όλων», συμπλήρωσε σχετικά και τόνισε: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τη διασπορά νωρίτερα. Να μπορούμε να καταλάβουμε για ποια διασπορά πρόκειται και να πάμε σε στοχευμένη επιτήρηση».

Ακόμα, εκτιμά ότι για την ανακοπή του κύματος πρέπει να γίνονται «υποχρεωτικά self test σε όλους τους εργαζόμενους και συστάσεις σε αυτούς που δεν είναι υποχρεωμένοι» να τα κάνουν.
Επίσης, «να διευκολυνθούν όλοι να εμβολιαζόμαστε στον τόπο που βρισκόμαστε. Να γίνει ο εμβολιασμός όσο πιο εύκολος γίνεται».
«Αν ληφθούν μέτρα θα πρέπει να είναι σοβαρά και να τηρηθούν», είπε και πρότεινε «μάσκα παντού και απαγόρευση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους».

Χωρίς μάσκα κολλάς σε 15” – 30”
Παράλληλα σε παρέμβαση μιλώντας στην ΕΡΤ 3 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, αναφερόμενος στη αύξηση των κρουσμάτων σημείωσε ότι φέτος έχουμε τρεις ενεργές μεταλλάξεις του ιού: την Α (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης, και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Η μετάλλαξη Δ έχει ανιχνευθεί και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, στο 1%-2% των θετικών δειγμάτων. «Από το τέλος του μήνα περιμένουμε να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα» εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται 15’’- 30’’ για να το κολλήσεις αν δε φοράς μάσκα.

«Είναι σημαντικό να μην ρίξουμε τις άμυνές μας, είναι σημαντικό να τρέξουμε τώρα την υπόθεση του εμβολιασμού και να κάνουν self test, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Μπορούμε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα αν εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το