Πολιτισμός

«Σαλάτα με σως αγριοκέρασο»: Κωμωδία για την αλόγιστη χρήση των social media από την Πειραματική Σκηνή 

Η κωμωδία με τίτλο «Σαλάτα με σως αγριοκέρασο» είναι το έργο που έγραψε η Καλλιόπη Παπουτσή για λογαριασμό της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας Βόλου. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ενώ οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Η Βολιώτισσα συγγραφέας μίλησε για το έργο, που πραγματεύεται την αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας.
Η αγάπη της για το θέατρο το 2018 την οδήγησε στην πόρτα της Πειραματικής Σκηνής, αρχικά ως ηθοποιό, ενώ πλέον δοκιμάζει τις δυνάμεις της και σεναριακά. Επί σκηνής, πάντως, πήρε το βάπτισμα του πυρός πρόπερσι, όταν και έλαβε μέρος στο μονόπρακτο «Χωρίς Εκείνη» της Δέσποινας Καραμήτσου στη Θεσσαλονίκη, μία ερμηνεία που επανάλαβε και στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2018, πάντοτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη νόσο Πάρκινσον.

Όσον αφορά τη «Σαλάτα με σως αγριοκέρασο», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Πανταζή, με την πρεμιέρα της παράστασης να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Καλλιόπη Παπουτσή ασχολήθηκε με ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο: Την κυριαρχία των social media στη ζωή μας. «Το έργο γράφτηκε αποκλειστικά για την Πειραματική Σκηνή και τη συμπλήρωση 15 ετών παρουσίας στην πόλη μας. Είναι η πρώτη φορά που επιχείρησα να γράψω ένα θεατρικό. Μπορεί να μου αρέσει αυτός ο τρόπος γραφής και να εντάσσω διαλόγους μέσα στα διηγήματά μου, αλλά τώρα μου παρουσιάστηκε μία διαφορετική ευκαιρία. Και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Δημήτρη Πανταζή, ο οποίος με εμπιστεύτηκε», τόνισε αρχικά η κ. Παπουτσή, για να συμπληρώσει: «Θέλησα να καυτηριάσω αυτόν τον ουτοπικό κόσμο, στον οποίον ο καθένας παρουσιάζει όπως θέλει τον εαυτό του, για να γίνεται αρεστός στους υπόλοιπους, αλλά και να καλύπτει έτσι τη μοναξιά του. Στο τέλος αυτό οδηγεί στην αποξένωση, ενώ εκλείπουν η προσωπική επαφή και η επικοινωνία. Κρύβεσαι πίσω από μία οθόνη υπολογιστή και το πληκτρολόγιο, γράφεις απρόσωπα, ενώ δεν τολμάς πολλές φορές να συναντήσεις τον άλλον από κοντά. Εκεί κινείται και η ιστορία του συγκεκριμένου θεατρικού που θα ανέβει στην Πειραματική».
Η συγγραφέας δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας: «Θα σταθώ σ’ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Βλέπουμε αρκετό κόσμο να αναρτά στιγμές της προσωπικής του ζωής, που δεν ξέρω ποια ανάγκη ικανοποιεί το να γνωρίζουν οι διαδικτυακοί «φίλοι» του καθενός ότι βρίσκεται π.χ. στο τάδε μαγαζί ή μέρος. Ποιον απασχολεί στην ουσία; Έτσι, όμως, χάνουμε το νόημα της ζωής στην πραγματικότητα κι ελπίζω η παράσταση να προβληματίσει τους θεατές για την τροπή που έχει πάρει η ενασχόληση με τα social media».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το