Τοπικά

Ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητούν οι πολύτεκνοι

Μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση, που θα ισχύσουν τα περισσότερα από το 2020. Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα τόνισε η πρόεδρος Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα, η οποία επισήμανε την ανησυχία που υπάρχει στο δημογραφικό, το οποίο χαρακτήρισε και μέγιστο θέμα.

Η πρόεδρος Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες είναι πολυδιάστατα. «Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είναι θετικά και τα επικροτούμε. Πλην όμως ανησυχούμε και επισημαίνουμε ότι η λύση κάθε προβλήματος και μάλιστα οικονομικού προϋποθέτει την επιβίωση ενός έθνους. Αυτό που μας ανησυχεί πάρα πολύ, που είναι και μέγιστο θέμα, είναι το δημογραφικό, το οποίο αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού έθνους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Επαγρυπνούμε, διότι οι θάνατοι κάθε έτος ανέρχονται στις 83.000 περίπου και υπερβαίνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια τις γεννήσεις κατά 30.000. Αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ο κατήφορος αυτός θα συνεχιστεί».

Η πρόεδρος των Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα

Η ίδια χαρακτήρισε πολύ θετικά τα μέτρα της καθιέρωσης επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, της αύξησης του ορίου του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και το γεγονός πως κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού, σε αντίθετη περίπτωση για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να ληφθούν, για την ενίσχυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας» ανέφερε η ίδια.
Μεταξύ άλλων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με την κ. Πράπα, είναι: Μέχρι το 2009 ίσχυε η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μάνα και το επίδομα στην πολύτεκνη και τρίτεκνη μάνα, κάτι που πρέπει να επανέλθει. Να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι για το οποίο οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες είναι στα δικαστήρια για να τα διεκδικήσουν. Να επανέλθουν τα αφορολόγητα όρια των προστατευόμενων τέκνων, γιατί οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι φορολογούνται όπως ένας άγαμος. Απαλλαγή τουλάχιστον του 80% από την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
«Σήμερα πολύτεκνοι και τρίτεκνοι πληρώνουν την ίδια εισφορά και τέλος επιτηδεύματος με τον άγαμο» σημείωσε για να συνεχίσει: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία. Να επανέλθουν οπωσδήποτε οι διορισμοί με το ποσοστό του 20% διαμέσου του ΑΣΕΠ και να ισχύει σε όλα τα υπουργεία στους πολύτεκνους γονείς και τα τέκνα τους. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

«Δεν μπορεί ένας πολύτεκνος να πληρώνει για ένα αυτοκίνητο 1.950 κ.εκ. φόρο πολυτελούς διαβίωσης» πρόσθεσε.
Η κ. Πράπα τόνισε ότι ένα μέτρο που πρέπει να επαναφερθεί, είναι οι μετεγγραφές παιδιών και γονέων, όπου θα πρέπει να φοιτούν στο κοντινότερο σημείο του τόπου διαμονής τους, διότι, όπως είπε, δεν αντέχει πλέον η πολύτεκνη οικογένεια να σπουδάζει ένα παιδί στην Κρήτη και ένα στην Αλεξανδρούπολη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το