Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ

Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω καθυστερήσεων στο ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων επεσήμαναν πηγές στο Reuters
Βάσει της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές της περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αλλά η επιστροφή αυτή έχει συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ αναμενόταν για τον Δεκέμβριο. «Η Κομισιόν στην αναφορά της για ητν ενισχυμένη εποπτεία που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφερθεί αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο. «Κι αυτό ίσως καθυστερήσει την πρώτη δόση», πρόσθεσε σημειώνοντας πως καταγράφονται καθυστερήσεις και στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωση την καθυστέρηση της καταβολής στη δόση λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συγκεντρώσει δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόνον 700 εκ. ευρώ.

Πηγή:  iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το