Θ Plus

Ρατατούι – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Κατά την ταπεινή μας άποψη δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εγκαινιαστεί η καλοκαιρινή σεζόν στην κουζίνα από ένα απέριττο μα εξαίσιο πιάτο, το ρατατούι. Κλασική γαλλική συνταγή, της οποίας όμως τα υλικά είναι διαθέσιμα σε όλες τις μεσογειακές χώρες και σε όλον τον κόσμο γενικότερα. Στην Ελλάδα επιπλέον έχουμε ένα θαυμάσιο τυρί, την φέτα που συμπληρώνει αν όχι απογειώνει την γεύση αυτού του πιάτου.

Υλικά για την σάλτσα
20 ml. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
2 μικρά πράσα
1 μέτριο καρότο
1 κ.σ. τοματοπολτό
1 κ.κ. καπνιστή πάπρικα
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ. ρίγανη
1 ξυλαράκι κανέλα
1 κ.κ. καστανή ζάχαρη
20 γραμμάρια βασιλικό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για το ρατατούι
9 μικρές ντομάτες
1 μικρή μελιτζάνα Τσακώνικη
1 μικρή μελιτζάνα Λαγκαδά
1 κολοκυθάκι
2 μικρές πατάτες
60 γρ. φέτα
20 ml. λάδι
1 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό

Τα μυστικά για αυτήν την συνταγή είναι δύο-τρία και αν τα ακολουθήσετε έχετε την επιτυχία στο τσεπάκι. Εν παρόδω θα σας πούμε πως τα βιολογικά λαχανικά δίνουν μια πιο έντονη και βαθιά γεύση. Όποια και αν θα είναι η τελική σας επιλογή, προσπαθήστε να έχουν λίγο-πολύ την ίδια διάμετρο γιατί έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι πιο ενδιαφέρον και συμμετρικό.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα να σοταριστούν μαζί με την πάπρικα στο λάδι σε μέτρια φωτιά για 7 περίπου λεπτά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Αφού αποκτήσουν ένα κοκκινοχρυσαφί χρώμα χαμηλώστε την φωτιά και προσθέστε τις πιπεριές τα πράσα και το καρότο σε κομμάτια μετρίου μεγέθους. Δεν χρειάζεται να χάσετε τον χρόνο σας για να τα κόψετε σε ψιλά κομμάτια γιατί όλα θα καταλήξουν στο μπλέντερ. Αφού μαλακώσουν πολύ, προσθέστε τον τοματοπολτό και ανακατέψτε συνέχεια για 5 λεπτά. Σβήστε με τον χυμό της ντομάτας και βάλτε την ρίγανη την κανέλα και την ζάχαρη. Αφήστε τα σιγοβράσουν για 10 λεπτά και αφού τα αποσύρετε από την φωτιά βάλτε τον βασιλικό. Ρίξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς. Μεταφέρετε τον πολτό πίσω στο τηγάνι και αλατοπιπερώστε. Αφήστε την σάλτσα να κρυώσει λίγο.
Για να αποφλοιώσετε τις ντομάτες χαράξτε ένα μικρό σταυρό στην βάση τους και βουτήξτε τις για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Κατόπιν βάλτε τις μέσα σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό για να σταματήσετε τον βρασμό. Απλά τραβήξτε τις φλούδες με ένα μαχαίρι. Κόψτε τις με ένα μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες 3-4 χιλιοστών. Κάντε το ίδιο με τις μελιτζάνες το κολοκυθάκι και τις πατάτες. Δεδομένου ότι αυτά είναι πιο σκληρά και για την διευκόλυνσή σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν κόφτη λαχανικών.
Ξεκινήστε την ετοιμασία του ταψιού αλείφοντας στον πάτο την σάλτσα. Φροντίστε η δόση να μην είναι υπερβολική ούτως ώστε όταν θα βάλετε τις σειρές από τα λαχανικά να μην βυθίζονται εντελώς μέσα. Ξεκινήστε βάζοντας στην παλάμη σας μία φέτα ντομάτα, κατόπιν τοποθετήστε επάνω της μία φέτα μελιτζάνα Τσακώνικη αφήνοντας εμφανή κάποια χιλιοστά της τομάτας. Συνεχίστε με μία φέτα πατάτα, μία κολοκυθάκι και μια μελιτζάνα Λαγκαδά. Αρχίστε από την αρχή με μία νέα σειρά και μετά βάλτε τις προσεκτικά μέσα στο ταψί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα λαχανικά. Γαρνίρετε την πολύχρωμη βεντάλια με τα κομματάκια φέτας, ραντίστε τη με το λάδι, πασπαλίστε την ρίγανη και αλατοπιπερώστε κατά το δοκούν.
Ένα χαρτί ψησίματος πρέπει να απλωθεί σαν σεντόνι επάνω στα λαχανικά πριν μπουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 145°c για 80 λεπτά. Κατόπιν βγάλτε το χαρτί και ψήστε το ρατατούι για άλλα 25 λεπτά μέχρι να ροδίζει.
Σερβίρετε το ζεστό ή κρύο με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Προετοιμασία 50 λεπτά
Ψήσιμο 105 λεπτά

Η σάλτσα του ρατατούι είναι πεντανόστιμη, οπότε εκμεταλλευτείτε την περίπτωση και ετοιμάστε διπλή δόση για να συνοδέψετε τα σπαγγέτι κάποια άλλη μέρα. Διατηρείται έως τρεις μήνες στην κατάψυξη.

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το