Τοπικά

Ραγδαία πτώση της κτηματαγοράς στα χρόνια της κρίσης

Προοπτικές ανάπτυξης της κτηματαγοράς διαβλέπουν οι εκπρόσωποι της Eurobank και, μάλιστα, επεξεργάζονται σχετικά τραπεζικά προϊόντα. Την αισιοδοξία τους, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εκπρόσωποι της κτηματογοράς, οι οποίοι κάνουν λόγο για μείωση του όγκου των αγοραπωλησιών κατά 72,03 %  από το 2008 έως το 2013 και θεωρούν ότι η «ταφόπλακα» τέθηκε με τον ΕΝΦΙΑ.  Το θέμα αναλύθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Τράπεζα EUROBANK, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, με θέμα «Η Στεγαστική Πίστη ως μοχλός ανάπτυξης της Κτηματαγοράς στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον». Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μέλη  της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας, που ανήρτησαν πανό στην είσοδο του ΞΕΝΙΑ και ζήτησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στο χώρο της εκδήλωσης, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό. Σημειώνεται ότι στόχος της Λέσχης είναι κανένας πολίτης να μην χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

IMG_7820

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του εθνικού κτηματολογίου α΄ τριμήνου 2014  της ΤτΕ, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Κόνσουλας, από τις 40.000 περίπου αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το έτος 2008, ο αριθμός περιορίστηκε στις 12.500 χιλιάδες τον προηγούμενο χρόνο και στα 1500 περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2014,  όπου καταγράφεται μια ραγδαία πτώση των πράξεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (-52,2%) Η αύξηση των αγοραπωλησιών του τελευταίου τριμήνου του 2013  ήταν ενδεχομένως συγκυριακή και σχετίζεται με την προαναγγελθείσα εισαγωγή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την επέκταση της εφαρμογής του «πόθεν έσχες»,  από την 1/1/2014.  Η καταγεγραμμένη συνολική  μείωση του όγκου των πράξεων αγοραπωλησίας από το 2008  έως  και το 2013 ανέρχεται σε -72,30%.

Επίσης επισήμανε ότι οι «στρόφιγγες» των τραπεζών έχουν κλείσει και από τα 15 δις ευρώ που εκταμιεύθηκαν το 2007, το 2013 για στεγαστικές ανάγκες εκταμιεύθηκαν 200 εκ. ευρώ.

Ως αιτίες που έχουν βυθίσει την Κτηματαγορά ο κ. Κόνσουλας ανέφερε την έλλειψη ρευστότητας των πολιτών, την σχεδόν μηδενική δανειοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την υπερφορολόγηση των ακινήτων και την αστάθεια στο φορολογικό καθεστώς που γενικότερα διέπει τα ακίνητα και τέλος την ολοένα αυξανόμενη γραφειοκρατία, που διέπει τις συμβολαιογραφικές πράξεις.

Για τους δύο τελευταίους παράγοντες αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Κράτος – όπως είπε – το οποίο κατάφερε να καταστρέψει τη μία από τις δύο ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, την οικοδομή, με την υπέρμετρη φορολόγηση, η οποία έκανε την επένδυση στα ακίνητα ασύμφορη. Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η οικοδομή, με τα 150 επαγγέλματα γύρω από αυτήν, με τους μεταποιητικούς και τους τριτογενείς της κλάδους, να χάσει το 90% της οικονομικής της δραστηριότητας από το 2009 ως σήμερα, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 13 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες! Η ίδια πολιτική είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να βιώνουν την απαξίωση  της περιουσίας τους, μια και από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους καταγράφεται μείωση των τιμών των ακινήτων 35% κατά μέσο όρο, θα ξεπεράσει δε το 41% η μέση υποχώρηση, προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές. Η ΤτΕ στη σχετική της έκθεση εκτιμά ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών εξαρτάται κυρίως από την σταθερή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Με αφορμή την διαμαρτυρία των πολιτών έξω από το χώρο της εκδήλωσης, ο κ. Κόνσουλας σημείωσε ότι οι συμβολαιογράφοι είχαν καταθέσει έγκαιρα και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις για την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες όμως, για μια ακόμα φορά, δε λήφθηκαν υπόψιν από την πολιτική ηγεσία της χώρας, για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης ή κύριας κατοικίας για πέντε  πέντε χρόνια.

IMG_7817

Στην τοποθέτησή του με θέμα «Οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά της Στεγαστικής Πίστης», ο Ιωάννης Κιτιξής, επικεφαλής καταναλωτικής, στεγαστικής πίστης και πιστωτικών καρτών Β. Ελλάδος επισήμανε ότι η Eurobank είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει ξανά την Ελληνική Στεγαστική αγορά μετά την επιτυχή, όπως ανέφερε, έκβαση του stress test. Θα εκταμιεύσει 200 εκ. ευρώ το 2015 και εκτιμάται ότι μαζί με τις εκταμιεύσεις των άλλων τραπεζών το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει τα 800 εκ. ευρώ. « Διαβλέπουμε ότι και οι τιμές των ακινήτων πλέον έχουν σταθεροποιηθεί, θα υπάρξει σταθεροποίηση το 2015 και το 2016 οι τιμές των ακινήτων θ’ αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά”.

Η Κωνσταντία Παπαποστόλου, διευθύντρια του τομέα καταστημάτων Βορείων Ελλάδας της τράπεζας, επισήμανε ότι σκοπός της τράπεζας  είναι να συζητήσει πως η στεγαστική πίστη μπορεί να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς και ποια θα είναι η συμβολή της Eurobank προτείνοντας υγιείς χρηματοδοτικές λύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. «Οι πλειστηριασμοί κατοικιών δανειοληπτών είναι μακριά από τη λογική των τραπεζών και της τράπεζάς μας ειδικότερα. Αυτό που κάνουμε επί σειρά ετών είναι να προσφέρουμε λύσεις αναδιάρθρωσης και μάλιστα να καλούμε ιδιώτες οφειλέτες, που έχουν δυσκολία αποπληρωμής, για να δώσουμε μια εσωτερική λύση. Δεν ενδιαφέρουν τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί, διότι έχουν άλλο επιχειρηματικό σκοπό».

Λέσχη εργαζομένων και Νεολαίας

Δεν θα επιτρέψουν να κατασχεθεί ούτε μία κατοικία τονίζουν τα μέλη της Λέσχης εργαζομένων και Νεολαίας Νίκος Νίτης και Λία Καλλέργη. «Προειδοποιούμε και το ΤΕΕ και τις τράπεζες ότι είμαστε αποφασισμένοι να μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία πλουτισμού σε βάρος  των πολιτών. Δεν μπορεί να μας φορολογούν διπλά και τριπλά». Επιπλέον ηκ. Καλλέργη επισήμανε ότι, κάθε Τετάρτη εδώ και έξη εβδομάδες, μέλη του κινήματος παραβρίσκονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου και στηρίζουν τους πολίτες που οι κατοικίες τους βγαίνουν σε πλειστηριασμό, κυρίως βέβαια από το δημόσιο. «Το ζητούμενο είναι να μην περιέλθει σε καμία τράπεζα το σπίτι κανενός πολίτη. Το θέμα είναι και εθνικό, δεν πρέπει ν’ αφήσουμε  κανενός η περιουσία έλληνα πολίτη να περιέλθει σε ξένες τράπεζες ή πολυεθνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το