Τοπικά

“Βόλου Κοινωνία”: Όχι στην περαιτέρω διάσπαση σχολών και υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την άποψη ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντελεί στη διατήρηση και επέκταση του εξ αρχής λανθασμένου κατακερματισμού των σχολών και των διοικητικών υπηρεσιών σε 5 πόλεις-έδρες, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών «Βόλου Κοινωνία», σημειώνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια και με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Θεσσαλίας, χωρίς να υπερισχύσουν τα τοπικιστικά συμφέροντα.
Τα μέλη της «Βόλου Κοινωνίας» θεωρούν ότι χρέος όλων των θεσμικών φορέων της Μαγνησίας είναι να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να μην επιτραπεί η περαιτέρω διάσπαση σχολών και υποβάθμιση του πανεπιστήμιου, την στιγμή που οι άλλες θεσσαλικές πόλεις διαβουλεύονται και διεκδικούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το σχέδιο για τις νέες δομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο γίνεται ουσιαστικά ένα νέο υπερ-πανεπιστήμιο αφού σ’ αυτό ενσωματώνονται το σύνολο σχεδόν των τμημάτων των Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Δημιουργούνται έτσι 3 νέες σχολές και 16 συνολικά νέα τμήματα, ενώ σχεδιάζονται επίσης Ινστιτούτα, Ερευνητικά Κέντρα και Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης .
Με το σχέδιο αυτό καταργούνται τα τεχνολογικά ιδρύματα χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και μέριμνα για την αναγκαία αναβάθμιση των ΕΠΑΛ, τεχνικών και γεωργικών σχολών και δημιουργία νέων που θα καλύψουν το κενό.
Δυστυχώς, με τον σχεδιασμό αυτόν όμως διατηρείται και επεκτείνεται ο εξ αρχής λανθασμένος κατακερματισμός των σχολών και των διοικητικών υπηρεσιών σε 5 πόλεις-έδρες με αποτέλεσμα, πέρα από τις ακαδημαϊκές διαφωνίες που ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να προκύψουν και μια σειρά διαμαρτυριών των τοπικών κοινωνιών που διεκδικούν μερίδιο από τα ιμάτια του νέου πανεπιστημίου.
Κοινή διαπίστωση πως για ακόμα μια φορά, διαχρονικά οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας αναλώνονται στο πώς θα μοιράσουν την «πίτα». Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να διασπαστούν και να διαμοιραστούν τμήματα της ίδια σχολής σε δυο ή περισσότερες πόλεις, καθώς αυτό λειτουργεί σε βάρος της ομοιογένειας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τελικά εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Πέρα λοιπόν από την πολυδιάσπαση των σχολών, αρνητικό σημείο επίσης είναι η επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων που ήδη προσφέρονται από τα υπάρχοντα τμήματα, με αποτέλεσμα να παράγονται απόφοιτοι ίδιας κατεύθυνσης με αβέβαιη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η πρόταση της παράταξής μας είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρη πρέπει να είναι η απάντηση προς όλους όσοι κόπτονται για το μέλλον του Πανεπιστημίου μας. Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια και με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Θεσσαλίας, χωρίς να υπερισχύσουν τα τοπικιστικά συμφέροντα και οι κορώνες που αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο: την αναδημιουργία ενός καινοτόμου και δημοκρατικού Πανεπιστημίου που θα αφουγκράζεται και θα αξιοποιεί τις τοπικές ιδιαιτερότητες, πάντα όμως στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης και στοχευμένης αναδιάρθρωσης με σαφείς και διαφανείς διαδικασίες, με ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και φυσικά με εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους.
Το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που οραματιζόμαστε ως υπεύθυνοι πολίτες, δεν μπορεί να χτιστεί με πελατειακούς και τοπικιστικούς όρους και το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε άτολμες πολιτικές ηγεσίες, συντεχνιακές επιδιώξεις και σοβινιστικά παραληρήματα.
Τέλος, ο πολίτης του Βόλου, της ιστορικής έδρας του Παν/μιου Θεσσαλίας, δίκαια θα αναρωτηθεί για τις θέσεις, τις προτάσεις της δημοτικής αρχής και της αντιπεριφέρειας για το μέλλον του Πανεμ/μίου μας. Θεωρούμε ότι χρέος όλων των θεσμικών φορέων της Μαγνησίας είναι να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να μην επιτραπεί η περαιτέρω διάσπαση σχολών και υποβάθμιση του πανεπιστήμιου την στιγμή που οι άλλες θεσσαλικές πόλεις διαβουλεύονται και διεκδικούν. Οφείλομαι να αγωνισθούμε όλοι για την εκλογίκευση αυτοίς της κατάστασης ώστε το πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια και να συνεχίσει να συμβάλλει στην παροχή ολοκληρωμένων σπουδών και την αντιμετώπιση των σοβαρών αναπτυξιακών προβλημάτων της κεντρικής Ελλάδας, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν!!!.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το