Τοπικά

“Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών του Ν.Πηλίου”

Μετά από τις ξεφτιλιστικές τιμές στο ελαιόλαδο και στη βρώσιμη ελιά, αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας για τους ελαιοπαραγωγούς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε δεκτές ,σε πολλούς ελαιοπαραγωγούς του Ν.Πηλίου ,τις αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ και αποκλείονται από το δικαίωμα ενίσχυσης αρκετοί που δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αγροτών, αλλά και ετεροεπαγγελματίες. Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νοτίου Πηλίου επισημαίνοντας να δοθεί επαρκής χρονικά παράταση για την υποβολή της αίτησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου:

«Συγκεκριμένα με το ΜΕΤΡΟ 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του ΠΑΑ, δόθηκε η δυνατότητα μόνο στους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν καλλιέργειες ελιάς να υποβάλλουν αίτηση έως τις 27.11.2020. Η επιδότηση κυμαίνεται – ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων – από 300 -4.000 ευρώ/εκμετάλλευση.
Όποιος -σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο του Υπουργείου – τηρείται σαν κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότης , μπορούσε να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση. Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πέρα από τους μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς και ένα μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών, αρκετοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το Υπουργείο όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται πολλοί δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το πρόγραμμα λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του Υπουργείου με την πραγματικότητα αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ν.Πηλίου, καλεί την Δημοτική Αρχή Ν.Πηλίου και την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας να παρέμβουν άμεσα προς το Υπουργείο, ζητώντας να δοθεί επαρκής χρονικά παράταση για την υποβολή της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα. Επίσης να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς (βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς),κατά κύριο επάγγελμα και μη ελαιοπαραγωγούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το