Τοπικά

“Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρύβει καταπιεστικές ρυθμίσεις για τον εργαζόμενο “

Σε δήλωσή του για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάνει λόγο για φωτογραφικές διατάξεις και πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Σημειώνει επίσης πως αποψιλώνεται το πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η δήλωση του κ. Μεϊκόπουλου:

«Η κυβέρνηση εισάγει σήμερα στις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων & Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο με τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα”. Εντύπωση προκαλεί η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου, καθώς με μια απλή αναδρομή στα άρθρα και τις διατάξεις του νομοσχεδίου, διαπιστώνει κανείς πλήρη αναντιστοιχία τίτλου και περιεχομένου. Είναι απορίας άξιο το πώς μπορούν να αυξηθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί με φωτογραφικές διατάξεις αφενός και πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αφετέρου. Οι επιχειρηματίες θα κάνουν πως επενδύουν και οι εργαζόμενοι θα κάνουν ότι πληρώνονται.
Επι της ουσίας, η κυβέρνηση θέτει τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το εν λόγω νομοσχέδιο ως όχημα για να εισάγει δυσμενείς εργασιακές ρυθμίσεις με το λιγότερο δυνατό θόρυβο στο όνομα της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρύβει καταπιεστικές για τον εργαζόμενο ρυθμίσεις που είναι πανομοιότυπες με ό,τι ζητούσαν τότε οι δανειστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες με σκληρές διαπραγματεύσεις αποτρέψαμε.

Ενδεικτικά:
1) Αποψιλώνεται ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μέσω της κατάργησης των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Με την εισαγωγή πολλαπλών δυνατοτήτων εξαίρεσης θα μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία να εξαιρείται απο την κλαδική σύμβαση, να μειώνει μισθούς και να μην αναγνωρίζει βασικά εργασιακά δικαιώματα.
2) Δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, να μην επεκτείνει μια κλαδική σύμβαση παρά το γεγονός ότι αυτή μπορεί να καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις μπορεί να έχουν χειρότερους όρους απο τις εθνικές.
3) Ακυρώνεται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καθώς πλέον νομοθετούνται πολύ αυστηρές και στενές προϋποθέσεις προσφυγής.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εισάγει τη μαγική λέξη του outsourcing και αναθέτει σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες τον έλεγχο και την αδειοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Καταργεί με αυτόν τον τρόπο το αδιάβλητο της μέχρι τώρα διαδικασίας και τους δίνει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», αναβαθμίζοντας επικίνδυνα τον ρόλο τους και επιτρέποντάς τους να αναλάβουν τον έλεγχο και την εποπτεία δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και να στήσουν το δικό τους σύστημα υπεργολαβιών.
Η κυβέρνηση, προσπαθεί ακόμα να μας πείσει ότι οι εταιρείες delivery αποτελούν αναπτυξιακό πυλώνα και επιλέγει να στηρίξει με δημόσιο χρήμα κλάδους που ενώ παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία, δεν παρουσιάζουν ουσιαστική αναπτυξιακή δυνατότητα ή κατέχουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά.
Τελικά για την κυβέρνηση της Ν.Δ… μια εταιρεία delivery φέρνει την άνοιξη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το