Τοπικά

“Προβληματικό” το υδροδοτικό στα Λεχώνια- Μακροπρόθεσμα θα δοθούν οριστικές λύσεις με χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο”

Μακροπρόθεσμα θα δοθεί λύση στο υδροδοτικό των Λεχωνίων , όπου έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των κατοίκων και της δημοτικής αρχής γιατί τα Άνω τροφοδοτούν με νερό τα Κάτω Λεχώνια, χωρίς να υπάρχει επάρκεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους. Μια βλάβη σε αγωγό που επιδιορθώθηκε ήταν η αιτία για να «κουμπώσουν» τα Κάτω Λεχώνια με το δίκτυο των Άνω Λεχώνιων , αλλά λύση με συνολική αλλαγή στο δίκτυο, με τις πολλές διαρροές,  δεν πρόκειται να δοθεί άμεσα. Οι βλάβες είναι περισσότερες από μια αλλά τα δίκτυα είναι παμπάλαια και δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία για τις συντεταγμένες με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρά στα «τυφλά», ανοίγοντας διατομές» για να εντοπίσει τις ζημιές.
Ο δήμος θα περιμένει τη χρηματοδότηση από «Πράσινο Ταμείο» για τη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που θα περιλαμβάνει έργα αντικατάστασης δικτύων και δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στον ενιαίο δήμο.
Σήμερα , μετά τα επεισόδια και τους διαπληκτισμούς που είχε με τους πολίτες στην πλατεία των Άνω Λεχωνίων την περασμένη εβδομάδα, ο Α. Μπέος κάλεσε στο δημαρχείο τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων και τόνισε πως τα Κάτω Λεχώνια που τροφοδοτούνται από γεωτρήσεις πρέπει να λαμβάνουν πηγαίο νερό από τα Άνω. Η άρση απαγόρευσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στα Άνω Λεχώνια, μετά την δολιοφθορά στο υδραγωγείο, θα γίνει την Παρασκευή με την ενεργοποίηση χλωριωτή.

«Η δημοτική αρχή διαχειρίζεται μέσω της Δευαμβ τους υδάτινους πόρους. Αλίμονο αν κάθε χωριό η ενότητα είχε την εκμετάλλευση του νερού. Εμείς κρίνοντας με γνώμονα το δίκαιο προστατεύουμε τα συμφέροντα των πολιτών και είναι αδιανόητο να υπάρξει τέτοιο ανταρτικό και να υπάρχει σπίτι χωρίς νερό. Αν κάποιοι έχουν μάθει ότι θα πάρουν το νεράκι και θα ποτίζουν τα χωράφια τους είναι γελασμένοι. Προτεραιότητα έχει το σύνολο».

Ο εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου των Άνω Λεχωνίων Νίκος Νομικός τόνισε πως κάνεις δεν διαφώνησε να πάρει νερό ο κόσμος στα Κάτω Λεχώνια. « Τα κτήματα όμως πρέπει να έχουν τα δικαιώματα τους. Πρέπει να προστατεύσουμε τη γεωργική παραγωγή. Υπάρχουν μεγάλες απώλειες στο δίκτυο άρδευσης», είπε διαμαρτυρόμενος για την απουσία έργων και συνέχισε. «Σε τρεις περιοχές στα Άνω Λεχώνια υπάρχει τεράστιο πρόβλημα νερού. Δεν έχουν νερό στα σπίτια τους», δήλωσε για να απαντήσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Σ. Παπαευσταθίου ότι ευθύνεται γι΄αυτό η παλαιότητα του δικτύου με τις μεγάλες απώλειες. Σε ερώτηση τι θα συμβεί με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την διατήρηση του οικοσυστήματος της περιοχής ο δήμαρχος απάντησε πως αυτά τα λένε «οι οικολόγοι του κ…υ»
Νιτρικά στα Πλατανίδια
Από τα Άνω Λεχώνια τροφοδοτούνται με νερό και τα Πλατανίδια. Στο νερό των Πλατανιδίων βρέθηκαν νιτρικά σε μια γεώτρηση και βγήκε εκτός δικτύου. Έγινε έλεγχος σε νέα γεώτρηση που έδωσε νερό καθαρό και αναμείχθηκε το νερό με πηγαίο από τα Ανω Λεχώνια.
Στο Μαλάκι υπάρχει νερό αλλά είναι δύσκολο να ενεργοποιηθεί ο αγωγός από τα Άνω Λεχώνια για να τροφοδοτηθούν οι κάτοικοι με πηγαίο.

Σε ότι αφορά τη μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων, προχώρησε η καταγραφή όλων των πηγών και γεωτρήσεων και θα ακολουθήσει ο υπολογισμός των αναγκών για ύδρευση άρδευση, βιομηχανία και οικολογικές ροές.
Επί οχτώ μήνες γίνονται μετρήσεις για την απόδοση των πηγών και τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η μέτρηση και η μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι τα Χριστούγεννα.
Δήλωση Α. Μπέου

«Έσπασε ο αγωγός και δημιουργήθηκε πρόβλημα σε ένα σημείο στα Κάτω Λεχώνια. Ο μόνος τρόπος για να πάει στα Κάτω Λεχώνια νερό ήταν να κουμπώσουμε σε ένα σημείο από τον αγωγό που παίρνουν τα Άνω με αποτέλεσμα να μειωθεί η πίεση. Νερό υπάρχει. Χρειάζεται υπομονή και εμείς θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για τους πολίτες. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε και ενέργεια μέσω του νερού και νερό για όλο τον κόσμο. Θέλω να ολοκληρώσουμε τη μελέτη και τον σχεδιασμό. Πρόκειται για μεγάλη χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο και την ευρωπαϊκή ένωση», ανέφερε ο Α. Μπέος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το