Τοπικά

“Προσχεδιασμένη από την δημοτική αρχή η κατάρρευση του ΧΥΤΑ για να ανοίξει ο δρόμος για εργοστάσιο σκουπιδιών”

Για προσχεδιασμένη ενέργεια του δημάρχου να φέρει από το “παράθυρο” την κατασκευή του εργοστασίου SRF ως μονόδρομο, με απαξίωση του ΧΥΤΑ που σύμφωνα με το Υπουργείο πρέπει να κλείσει έκανε λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης  Ιάσονας Αποστολάκης . Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπέος επισήμανε ότι ήλθε πριν λίγες μέρες στο δήμο Βόλου το πόρισμα Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος ότι πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ επειδή είναι ακατάλληλος να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο κ. Αποστολάκης  ανέφερε ότι ο κ. Μπέος  στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για τον ΧΥΤΑ και την ακαταλληλότητά του λέγοντας πως έχει σταλεί και έγγραφο, “χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει”, είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

“Γνωρίζουμε ότι αφορά έναν έλεγχο πριν πέντε χρόνια, τότε που κυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Άρα προς τι η επίθεση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τότε είχαμε άλλη κυβέρνηση, αλλά αυτό αφορά το δήμαρχο και όχι εμένα προσωπικά». τόνισε,

Επιπλέον ανέφερε ότι το 2014 τελείωνε η ζωή του ΧΥΤΑ και προφανώς έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις από τη στιγμή που δόθηκε παράταση πέντε ετών . «Σε αυτά τα πέντε χρόνια θα έπρεπε ο δήμος Βόλου να κάνει κάποιες εργασίες επέκτασης στο ΧΥΤΑ ώστε να μπορέσει να συγκεντρώνει τα απορρίμματα εκεί. Επειδή όμως έρχεται το 2019 και πάλι θα έχει πρόβλημα ζήτησε νέα παράταση ζωής. Ο δήμος άφησε να περάσουν πέντε χρόνια χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια π.χ. διαλογή στην πηγή ή να προτείνει τα πράσινα σημεία.

Νομίζω ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με μία εξαρχής, εκ του πονηρού σκέψη του δημάρχου, να φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος το θέμα του εργοστασίου παραγωγής SRF. Προφανώς υπάρχει έγγραφο και τον καλούμε να το δημοσιοποιήσει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες ας υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αν το έγγραφο λέει ότι πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες πράξεις  γιατί ο ΧΥΤΑ είναι ακατάλληλος, θα πρέπει να απολογηθεί η δημοτική αρχή για το τι έκανε και τι δεν έκανε και τι σκοπεύει να κάνει. Ακόμη κι αν δοθεί η παράταση το θέμα δεν επιλύεται. Ο κ. Δήμαρχοςς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έκανε καμία ενέργεια ως προς το θέμα της ανακύκλωσης. Όλα δείχνουν μία μεθόδευση ώστε τα πράγματα να έλθουν στο μη περαιτέρω και να γίνει η μονάδα παραγωγής SRF”.

Επιπλέον o κ. Αποστολάκης υπενθύμισε ότι στο θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Ν. Αγχιάλου που αποσύρθηκε από την ΕΠΖ πρόσφατα, υπήρχε μέσα μία αναλυτική αναφορά για γωνίες ανακύκλωσης. «Αυτό είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από το πράσινο σημείο όπου γίνεται ανακύκλωση στην πηγή και διαφοροποιημένη. ΟΙ γωνίες ανακύκλωσης είναι ένα πράγμα «αχταρμάς» που σε οδηγεί στο τέλος σε ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF». Βέβαια όπως παραδέχθηκε ο κ. Αποστολάκη, αυτό προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και δεν είναι κάτι παράνομο, αλλά δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για την ανακύκλωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το