Τοπικά

“Πλήρη ασέβεια της δημοτικής αρχής Βόλου, απέναντι στη σημαντική προσφορά των μουσικών της Φιλαρμονικής”

«Πλήρη ασέβεια αναδεικνύει η πρακτική της δημοτικής αρχής Βόλου, απέναντι στη σημαντική προσφορά των μουσικών της Φιλαρμονικής Βόλου, που και στις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν και πάλι το καλύτερό τους εαυτό, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, για να ολοκληρωθεί το πολιτιστικό και επετειακό πρόγραμμα», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση- ερώτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Απόστολος Ριζόπουλος , Βασίλης Ντακούμης και Θεόδωρος Τσαλούχας, «παράλληλα η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής συνιστά ωμή καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αφού οι μουσικοί της φιλαρμονικής είναι απλήρωτοι για τα λεγόμενα εξαιρέσιμα (προσαυξήσεις 75%) εδώ και δυο χρόνια, για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες κατά τις εθνικές – θρησκευτικές και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον στους μουσικούς της φιλαρμονικής δεν καταβάλλεται το ειδικό μουσικό επίδομα οργάνου, καθώς επίσης δεν αποδίδονται οι πραγματικές αποδοχές για τους «κορυφαίους» που προβλέπονται με βάση ειδικούς συντελεστές, ανάλογα με την κατάταξη των μουσικών στα μουσικά σύνολα των ΟΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα η Φιλαρμονική Βόλου συμμετείχε σε εκδηλώσεις, αργίες και Κυριακές, για το 2018: 17 ημέρες (από τις οποίες πληρώθηκαν τα εξαιρέσιμα μόνο για 2 αργίες) και για το 2019: 22 ημέρες. Γι’ αυτές τις αργίες ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, ενέκρινε ( Απ. ΔΟΕΠΑΠ 76/ 26-3-2018, ΦΕΚ τα Β΄ 1663/ 15-5-2018) τις εξαιρέσιμες αποδοχές για το έτος 2018 για όλο το προσωπικό, που συνέβαλε στην υλοποίηση των προγραμματισμένων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Ωστόσο στους μουσικούς της φιλαρμονικής, για το 2018, δεν καταβλήθηκαν ποτέ αυτές οι αποδοχές, ενώ για το 2019 και για το 2020 ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ δεν έχει συμπεριλάβει τους μουσικούς σε σχετικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής Βόλου για καταβολή των δεδουλευμένων, σήμερα, προκλητικά, έχουν μετατραπεί σε εκβιαστικές απειλές για δήθεν κλείσιμο της φιλαρμονικής, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των μουσικών προκειμένου να μην προβάλλουν τις δίκαιες απαιτήσεις τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ερωτάται δημοτική αρχή Βόλου:
• Πότε επιτέλους θα καταβάλει τις οφειλόμενες οικονομικές αποζημιώσεις των μουσικών της Φιλαρμονικής Βόλου;
• Πότε θα εκσυγχρονίσει τον κανονισμό λειτουργίας της Φιλαρμονικής Βόλου, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων μουσικών – καλλιτεχνών της φιλαρμονικής;
• Πότε και ποια μέτρα θα πάρει για να συμπληρωθεί το μουσικό σχήμα της Φιλαρμονικής Βόλου με τους απαραίτητους μουσικούς, που με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό, αντί για 17 μουσικούς σήμερα, πρέπει να ανέρχονται σε 25, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει με πλήρη επάρκεια το ρόλο της ως φορέας μουσικής παιδείας και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το