Άρθρα

«Όλοι μαζί για τον Δήμο που μας αξίζει»

του Βαγγέλη Νασιόπουλου*

Η επίσημη έναρξη των εκλογών ξεκίνησε, μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο. Καταρχάς, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό αγώνα με ήθος και ευπρέπεια, χωρίς «κοκορομαχίες», λειτουργώντας όπως μας πρέπει, για την μεγαλύτερη γιορτή της Δημοκρατίας, η οποία είναι οι Εκλογές.
Οφείλω σαν Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών, τα τελευταία εννέα χρόνια, να σας εκθέσω τις σκέψεις για το αύριο της Δημοτική μας Ενότητας. Είναι μία σκέψη, η οποία θα βασίζεται σε ρεαλιστικά και πραγματικά επίπεδα και γεγονότα, θέτοντας σε όλους τους δημότες την ευκαιρία να ξέρουν ακριβώς τις προθέσεις μου, κρίνοντας εμένα και φυσικά, εφόσον πιστεύουν ότι συμφωνούν οι απόψεις μας, να με τιμήσουν και να με εμπιστευτούν με την ψήφο τους για ακόμη μια φορά, όπως και στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Δημοτική Ενότητα Μηλεών
1. Τοπική Κοινότητα Μηλεών:
– Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Υπάρχει ώριμη μελέτη, με πλήρεις αδειοδοτήσεις και ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία ένταξης στο Ε.Σ.Π.Α.
– Λειτουργία μουσειακού χώρου στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, όπου θα περιλαμβάνει τη μεταφορά του ήδη λαογραφικού μουσείου, τα έργα του γλύπτη Νικόλα, καθώς και θεματική ενότητα που αφορά στο ολοκαύτωμα του χωριού μας από τα γερμανικά στρατεύματα. Η μελέτη έχει ήδη ανατεθεί στην καθηγήτρια πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μπουμπάρη Ελένη, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός των τριών μηνών.
– Νέοι χώροι στάθμευσης. Ο ένας θα βρίσκεται στο οικόπεδο Φιλιππίδη, κάτωθεν της πλατείας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία για την τσιμεντόστρωση του δρόμου από το πάρκιν Κατσιανάκη έως τον ξενώνα Φιλιππίδη. Ο δεύτερος νέος χώρος στάθμευσης είναι στο κοινοτικό οικόπεδο (κτίριο παλαιάς αστυνομίας), όπου βρισκόμαστε στην διαδικασία ανάθεσης μελέτης.
– Εύρεση χώρου και χρηματοδότησης για την κατασκευή διδακτηρίου Τεχνικού Λυκείου Πηλίου. Ένα σχολείο που δεν υπάρχει σε όλο το Πήλιο, με κύριες κατευθύνσεις που θα αφορούν στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.
– Ανάπλαση παραλίας στην Κορώπη, για την καλύτερη τουριστική προβολή της περιοχής. Οι αναπλάσεις περιλαμβάνονται στο υπάρχον Ε.Σ.Π.Α.
– Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στο χώρο του σταδίου Μηλεών. Υπάρχει έτοιμη χωροταξική και αρχιτεκτονική μελέτη και αναμένουμε την ολοκλήρωση της γεωλογικής μελέτης.

2. Τοπική Κοινότητα Αγ. Γεωργίου:
– Κατασκευή κλειστού δικτύου άρδευσης, καθώς περιλαμβάνεται στο νέο Ε.Σ.Π.Α.
– Ανάπλαση παραλίας Γατζέας, για την προσέλκυση τουριστών, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
– Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης εσωτερικού δικτύου του οικισμού Αγίου Γεωργίου, καθώς και εξωτερικό δίκτυο στους υπόλοιπους οικισμούς της τοπικής κοινότητας. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για κατάθεση στο Ε.Σ.Π.Α.
– Μελέτη για βιολογικό καθαρισμό του παραλιακού μετώπου Γατζέας.
– Διεκδίκηση μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κατασκευή διάνοιξης δρόμου από Άγ. Γεώργιο προς Χάνια, για την τουριστική ένωση του Δυτικού Πηλίου με το Κεντρικό και Νότιο Πήλιο.
– Τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο της Γατζέας.
– Διάνοιξη του σχεδίου πόλεως στη Γατζέα για την ομαλοποίηση της διέλευσης αυτοκίνητων του παραλιακού μετώπου, καθώς και διάνοιξη δρόμου στον σταθμό άνω Γατζέας, όπου υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (κατόπιν ενεργειών των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Αγίου Γεωργίου).

3. Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών:
– Κατασκευή βιολογικού στο σύνολο του οικισμού, καθώς υπάρχει ένταξη, μετά από προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Θεσσαλίας στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας.
– Ανάπλαση παραλίας των Καλών Νερών, διότι ο συγκεκριμένος οικισμός, είναι η αιχμή του δόρατος όσον αφορά στο τουριστικό τομέα του Δήμου Νοτίου Πηλίου καθώς περιλαμβάνει πολλές κλίνες και εκατοντάδες επιχειρήσεις.
– Ολοκλήρωση του πολυκέντρου των Καλών Νερών. Είναι έτοιμο κατά 90% και η εργολαβία πλήρους κατασκευής και παράδοσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο αυτό θα διατεθεί στον Τουριστικό Σύλλογο Καλών Νερών για την πλήρη λειτουργία του.
– Διάνοιξη δρόμου σχεδίου πόλεως, κυρίως για την αποσυμφόρηση του παραλιακού μετώπου.

4. Τοπική Ενότητα Βυζίτσας:
– Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης. Και σε αυτήν την κοινότητα υπάρχει πλήρης μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης χρηματοδότησης του έργου.
– Λειτουργία μουσειακού χώρου με θέμα την αρχιτεκτονική του Πηλίου. Ήδη έχουμε κατασκευάσει το κτίριο όπου θα στεγαστεί και εκπονείται η μελέτη για το στήσιμο του Μουσείου και την παράδοσή του εντός 3 μηνών.
– Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του οικισμού από τα όμβρια ύδατα.
– Ασφαλτόστρωση του υπολοίπου τμήματος από τον οικισμό Βυζίτσας – Αργυρέικα – Καλά Νερά.
– Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου.

5. Τοπική Κοινότητα Πινακατών:
– Ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου από Άγ. Αθανάσιο έως τα Καλά Νερά. Έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί ένα τμήμα του δρόμου και τις επόμενες μέρες – αφού έχει ξεκινήσει η εργολαβία – θα ασφαλτοστρωθεί ένα ακόμη τμήμα αυτού του οδικού άξονα.
– Κατασκευή γηπέδου 5Χ5.
– Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, αφού και εδώ υπάρχει έτοιμη μελέτη.
– Ολοκλήρωση του ξενώνα Κολλιαδή και η εκμίσθωσή του.
– Χώρος πάρκιν.
Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω τις ήδη ενταγμένες δράσεις στο πρόγραμμα LEADER.
– Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση και σήμανση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Μηλεών, αλλά και στον υπόλοιπο Δήμο του Νοτίου Πηλίου, από την Τοπική Κοινότητα Αγ. Γεωργίου έως το Τρίκερι.
– Συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κρηνών σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Μηλεών, αλλά και στον υπόλοιπο Δήμο.
– Ανάπτυξη ολοκληρωμένης ψηφιακής διαδραστικής εφαρμογής κινητών συσκευών για την προβολή των τοπικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
– Ολοκληρωμένο ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Ακόμη ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι προεκλογική εξαγγελία αλλά υπάρχουν οι εγκρίσεις και οι χρηματοδοτήσεις, είναι οι κατασκευές των παιδικών χαρών. Από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, έχουν εγκριθεί και μετά από διαγωνισμό έχει οριστεί ανάδοχος για την κατασκευή δύο παιδικών χαρών στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών, στους οικισμούς Γατζέας και Καλών Νερών. Ενώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος, έχει εγκριθεί η κατασκευή παιδικών χαρών στους οικισμούς Μηλεών, Βυζίτσας και Πινακατών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εργολαβία από τις φυσικές καταστροφές όπου πέρυσι ο Δήμος μας κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εκταμίευσε το ποσό των 800.000 χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δημοπρατήθηκε για την δημοτική ενότητα Μηλεών το ποσό των 210.000 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τσιμεντοστρώσεις εσωτερικής και εξωτερικής οδοποιίας των οικισμών, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευές τοιχίων αντιστήριξης, κατασκευή λιθόστρωτων και άλλες λοιπές εργασίες αποκατάστασης ζημιών. Επίσης είναι σε διαδικασία δημοπράτησης και αποκατάστασης η αγροτική οδοποιία από τις ζημιές για όλο τον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Εν συνεχεία για την αγροτική οδοποιία, τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική συντήρηση αλλά και τεράστια προσπάθεια για τσιμεντοστρώσεις στα επικίνδυνα σημεία καθώς και διανοίξεις δρόμου όπου χρειάζεται.
Γίνονται συντηρήσεις των δικτύων εσωτερικής οδοποιίας εντός των οικισμών με ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και επισκευές λιθόστρωτων μονοπατιών.
Σημαντικό να αναφέρουμε την πλήρη καθαριότητα των οικισμών και τη συνέχιση του προγράμματος ανακύκλωσης και φωτοκύκλωσης.

Με λίγα λόγια πιστεύω πως ανέδειξα τις σκέψεις μου για το αύριο της δημοτικής μας ενότητας. Έργα τα οποία ως επί των πλείστων έχουν ήδη δρομολογηθεί, έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί. Υπάρχουν ώριμες μελέτες αλλά προπαντός διαθέτουμε τη γνώση, την όρεξη και την εμπειρία να τα υλοποιήσουμε.
Ο συνδυασμός της Αδέσμευτης Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παπαδημητρίου Μιλτιάδη στην δημοτική ενότητα Μηλεών, απαρτίζεται από νέα άτομα με όρεξη για ένα καλύτερο αύριο, ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική Αυτοδιοίκηση με μεράκι, χωρίς προσωπικά οφέλη, αλλά με μοναδικό σκοπό την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα σας ζητήσω λοιπόν, να εμπιστευτείτε την ψήφο σας πρώτα σε αυτούς και να επιλέξετε εμένα ως τρίτη επιλογή στη διαδικασία της σταυροφορίας.
Τελειώνοντας, κάνοντας την αυτοκριτική μας, σίγουρα κάναμε αρκετά λάθη, σίγουρα υπήρχαν αρκετές παραλείψεις. Όλα αυτά όμως, ποτέ δεν είχαν δόλο, καθώς τα οικονομικά δεδομένα όπου υπήρχαν στον Δήμο μας όλα αυτά τα χρόνια, με τα εκατομμύρια των χρεών, το κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς κράτους προς του Ο.Τ.Α. και τις πάνω από 70% περικοπές των εσόδων τους, σίγουρα δυσχέραιναν το έργο μας και δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να πετύχουμε όλα όσα οραματιζόμασταν για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αλλά με την αδιάκοπη δίψα μας για έναν καλύτερο Δήμο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας, καταφέραμε και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου που μας βάραινε και μας δυσκόλευε να υλοποιήσουμε κάθε όραμα που έχουμε για τον Δήμο μας.
Πιστεύω πως με τη δική σας στήριξη στις εκλογές στις 26 Μαΐου, όλοι μαζί θα φτιάξουμε και θα υλοποιήσουμε τον Δήμο που πραγματικά μας αξίζει.

*αντιδημάρχου Νοτίου Πηλίου, εκ νέου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την «Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το