Τοπικά

“Ο Δήμος Βόλου κήρυξε πόλεμο στο Πανεπιστήμιο”

Μετά την επίθεση που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την απόφασή του να μην επιστρέψει στον Δήμο Βόλου το εξαγορασμένο οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου, ο Δήμος προχωρά σε μία ακόμα κίνηση αποχαρακτηρίζοντας έναν ακόμα οικοπεδικό χώρο που είχε δεσμευτεί για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.  Ο Πρύτανης Ζήσης Μαμούρης κάνει λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν είναι άλλη από την κήρυξη “πολέμου” στο Ίδρυμα που η πόλη οφείλει την ανάπτυξη και την ευημερία της.

Η ανακοίνωση του κ. Ζήση Μαμούρη:

“Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Δήμου Βόλου και του Δημάρχου του

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι τουλάχιστον θλιβερό ένας Δήμος και ο πρώτος Δημότης του να επιτίθενται απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα μέσα από μια σειρά ενεργειών εναντίον του μοναδικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι εγκατεστημένο, και εδρεύει, στα όρια του. Και ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, πόσο μάλλον σε εθνική, οι τοπικές κοινωνίες με πρωτοστάτες τους Δημοτικούς άρχοντες προσπαθούν με αγώνες και δράσεις να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα τα Ανώτατα Ιδρύματά τους, ο δήμος Βόλου και ο Δήμαρχός του, ενάντια σε κάθε λογική και σε απόλυτη αντίθεση με τις πρακτικές των υπολοίπων 4 δήμων στους οποίους είναι εγκατεστημένα Τμήματα και Δομές του Πανεπιστημίου, κηρύσσει «πόλεμο» με λόγια και με έργα εναντίον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!!! Ένα Πανεπιστήμιο του οποίου η διοίκηση και ο κύριος όγκος δραστηριοτήτων βρίσκεται στον Δήμο Βόλου. Ένα Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μετά από ενέργειες και αγώνες που έδωσαν, πριν 38 χρόνια, ομάδες πολιτών του Βόλου και της Θεσσαλίας, οι οποίοι προφανώς διείδαν τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της ύπαρξής του και που τώρα διανύει πάνω από 30 χρόνια μιας απόλυτα επιτυχημένης λειτουργίας. Ένα Πανεπιστήμιο που κατατάσσεται σε ποιότητα στο 3% (ανάμεσα σε 40.000 ιδρύματα) παγκοσμίως.

Ένα Πανεπιστήμιο που είναι το Τρίτο σε μέγεθος στην Ελλάδα με 35 Ακαδημαϊκά Τμήματα, 17 Προγράμματα Σπουδών, 40.000 φοιτητές, 6.000 μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, 1.200 διδάσκοντες, 700 διοικητικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες. Ένα Πανεπιστήμιο που αποτελεί, μακράν, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μεγαλύτερο επενδυτή της Περιφέρειας: α) μόνο τα τελευταία 10 χρόνια η δραστηριότητα των μελών του απέφερε χρηματοδοτήσεις ύψους 210.000.000€ , εκ των οποίων 110.000.000 € διατέθηκαν για αμοιβές κυρίως νέων ερευνητών και 100.000.000 € για την ενίσχυση της αγοράς και β) το Πανεπιστήμιο υλοποιεί μέσα από εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις κατασκευαστικά έργα προϋπολογισμού 160.000.000 € (το 80% αυτών στην πόλη του Βόλου). Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο, πέραν όλων των παραπάνω τροφοδοτεί κάθε χρόνο την πόλη του Βόλου και γενικότερα τη Μαγνησία με 95.000.000 € τα οποία ξοδεύονται από φοιτητές, προσωπικό, συμμετέχοντες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια σε εστίαση, ενοίκια, διασκέδαση κλπ. Ένα Πανεπιστήμιο που τα τελευταία 12 χρόνια στήριξε σε πολύ δύσκολους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά καιρούς την πόλη του Βόλου και που δυστυχώς η αναγκαστική λόγω πανδημίας αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής του λειτουργίας κάνει πλέον ορατές τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην πόλη.

Για όλα αυτά λοιπόν ο Δήμος Βόλου και ο Δήμαρχος ανταμείβουν το Πανεπιστήμιο με απαράδεκτες λεκτικές επιθέσεις προς το ίδιο και τα μέλη του, με αγωγές, διεκδικώντας οικόπεδα, τα οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει και εισηγήσεις για αποχαρακτηρισμούς οικοπέδων, τα οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει, ακόμη και πολύ πρόσφατα, ως «Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις». Το αποτέλεσμα είναι να στερεί από το Πανεπιστήμιο εκτάσεις ζωτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Ευτυχώς ως παλιός δημότης της πόλης του Βόλου έζησα την ολική μεταμόρφωση μιας παρακμάζουσας πόλης χάρη στη λειτουργία και τη ραγδαία ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας. Ας είμαστε όλοι σίγουροι για ένα πράγμα: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα χρόνια που έρχονται θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην πρόοδο και την προκοπή της πόλης του Βόλου και των πολιτών της, πάντα στην πράξη και πάντα με έργα”.

Η αποδέσμευση του οικοπεδικού χώρου που είχε δεσμευτεί για τις ανάγκες του πανεπιστημίου έρχεται προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.
Πρόκειται για ακίνητο στη Λεωφόρο Αθηνών που μαζί με διπλανά ακίνητα είχαν χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανάπτυξη πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.  Το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσει σε τροποποίηση  του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης και θα κάνει δεκτή ένσταση που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες. Επίσης, το Δ.Σ. θα αποφασίσει την ακύρωση προηγούμενης απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ελήφθη το 2020, με την οποία είχε δεσμευτεί το ακίνητο, παρά την ανέκκλητη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου με την οποία δικαιώνονταν οι ιδιοκτήτες. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου ακύρωνε τον χαρακτηρισμό του για χρήση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Στις 24 Ιουνίου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την δικαστική απόφαση και είχε υποβάλει ξανά τη ρυμοτομική δέσμευση του χώρου για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις με την υποχρέωση να καταβάλει αποζημίωση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το ποσό των 320.000 ευρώ. Ο πρώην πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος είχε αναφέρει στη συνεδρίαση ότι το ακίνητο είχε χαρακτηριστεί ως πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις από το 2004 και αποτελεί την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής και ο σχεδιασμός του αφορούσε τη δημιουργία αμφιθέατρου 800 θέσεων, βιβλιοθήκης και αναγνωστήριου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το