Αθλητισμός

“Να πάμε τη Νίκη ακόμη ψηλότερα…” δήλωσε ο νέος τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης Ν. Γέμελος

Πάνω στις ήδη γερές βάσεις που διαθέτει, η Νίκη μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα στην κολύμβηση. Αυτό υποστηρίζει ο νέος τεχνικός σύμβουλος των «κυανολεύκων» Νίκος Γέμελος, που είναι ταυτόχρονα πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό Π. και ομοσπονδιακός προπονητής.

Αίσθηση προκάλεσε στον χώρο της κολύμβησης η είδηση της συνεργασίας της Νίκης με τον Νίκο Γέμελο. Πρόκειται για καταξιωμένο προπονητή, ο οποίος έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές, με αποκορύφωμα τον Σπύρο Γιαννιώτη. Οι «κυανόλευκοι» κατάφεραν να συμφωνήσουν μαζί του για να αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, με την προσδοκία το τμήμα να πάει ακόμη ψηλότερα.
Από την πλευρά του ο Νίκος Γέμελος αναγνωρίζει τη δουλειά των προηγούμενων προπονητών, οι οποίοι έχουν θέσει γερές βάσεις στο τμήμα κολύμβησης της Νίκης. Παράλληλα με τις δικές του κατευθύνσεις θα προσπαθήσει να το οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις, με βασικό στόχο όμως την ανάδειξη νέων ταλέντων στο άθλημα.
Ο κ. Γέμελος παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΑ Σπορ, όπου μίλησε για τη νέα συνεργασία του με τη Νίκη, για την οποία αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια για την ιστορία και την πορεία της στον χώρο, αλλά και για γενικότερα θέματα που αφορούν την κολύμβηση. Αναλυτικά δήλωσε τα παρακάτω:

Για τα νέα του καθήκοντα στη Νίκη: «Η Νίκη Βόλου είναι ένα πολύ ιστορικό σωματείο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία να προσφέρω στην οργάνωση και στον επιστημονικό τομέα στη Νίκη Βόλου. Θα συνεργαστούμε και στο πιο υψηλό αλλά και σε πιο χαμηλό επίπεδο αθλητών. Δηλαδή θα δουλέψουμε με τους αθλητές που βρίσκονται στη βάση και περισσότερο στις ηλικίες που είναι σε αγωνιστικό επίπεδο και μετέπειτα θα προωθηθούν στις ομάδες ανδρών και γυναικών.

Η Νίκη είναι ιστορικό σωματείο και προέρχεται από την προσφυγική πλευρά του Βόλου. Αυτό για μένα είναι πολύ ιδιαίτερο και μου δημιουργεί μια μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί το συγκεκριμένο σωματείο έχει κατακτήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα age group (σ.σ. μικρές ηλικίες)».

Για τη φάση που βρίσκεται το τμήμα κολύμβησης του ΓΣΒ «Η Νίκη»: «Έχουμε αρχίσει τον σχεδιασμό. Έχουμε πρώτο προπονητή τον Νίκο Γιαννόπουλο, έναν παλιό κολυμβητή, που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό Π. και έχει τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Ο κ. Γιαννόπουλος θα έχει μόνιμη κατοικία τον Βόλο, ώστε να ασχοληθεί με αυτά τα παιδιά και ουσιαστικά οι προπονήσεις ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου».

Για το έμψυχο δυναμικό στην κολύμβηση της Νίκης: «Έχει πάρα πολλά παιδιά. Το κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, που αποτελεί και την έδρα της Νίκης, ουσιαστικά είναι το μέρος που θα εξελιχθούν αυτά τα παιδιά και θα γίνουν αθλητές. Στις ίδιες γερές βάσεις που έχουν θέσει οι προηγούμενοι προπονητές, θα προσπαθήσουμε να το πάμε ακόμη πιο δυνατά και ακόμη ψηλότερα».

Για το πώς έχει λειτουργήσει το τμήμα μέχρι τώρα: «Όπως προανέφερα, ο σύλλογος είχε βγει πρωταθλητής στα age group τα προηγούμενα χρόνια και σ’ αυτές τις ηλικίες θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση. Επίσης ορισμένα παιδιά στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της Γ’ Λυκείου και πάνω σε αυτά βασίζουμε τους αθλητές που μελλοντικά θα επανδρώσουν τις ομάδες ανδρών και γυναικών του συλλόγου».

Για τα μετάλλια που κατέκτησε η Νίκη στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών με τη Μαρία Χατζηεφραιμίδου και την Ευτυχία Ιωαννίδη: «Ναι τα κατέκτησαν στη μικτή ατομική στα 200 και 400 μέτρα αντίστοιχα. Η Νίκη διαθέτει πάρα πολύ καλή ομάδα».

Για τους στόχους που θέτει στη Νίκη: «Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε το αναπτυξιακό κομμάτι. Αν δεν έχεις γερές βάσεις από κάτω, δεν μπορείς να κάνεις κάτι πιο πάνω. Γι’ αυτόν τον λόγο θα δώσουμε μεγάλη βάση στην ανάπτυξη, ώστε να πλαισιώσει η μία κατηγορία την άλλη. Τα παιδιά δεν γεννιούνται απευθείας 15 ετών. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία και στο κολύμπι αυτή η διαδικασία είναι πολυετής. Τα παιδιά αρχίζουν το κολύμπι όταν είναι 5 ετών. Για να αποδώσουν αγωνιστικά φτάνουν 14-15 ετών. Είναι αρκετή η δουλειά και αρκετά τα χρόνια. Εκεί θα διατηρήσουμε οτιδήποτε έχουμε ήδη, αλλά θα δώσουμε και περισσότερη έμφαση έχοντας ουσιαστικά ένα ολόκληρο κολυμβητήριο στη Ν. Ιωνία και δουλεύοντας πάνω σ’ αυτό».

Για το αν θα καλλιεργήσει όλα τα στιλ κολύμβησης στη Νίκη: «Ασφαλώς και θα καλλιεργήσουμε όλα τα στιλ. Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες τα παιδιά πρέπει να κολυμπούν σε όλα τα στιλ. Σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στην ανοικτή θάλασσα και σε όλα τα αγωνίσματα».

Για του πού μπορούν να προπονούνται οι αθλητές στην ανοικτή θάλασσα στη Μαγνησία: «Στον Βόλο είχαν διοργανωθεί αγώνες πριν από έναν χρόνο και συγκεκριμένα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανοικτής θάλασσας. Επομένως υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Για την παράδοση που έχει στο υγρό στοιχείο ο Βόλος: «Ο Βόλος είναι ναυταθλητική πόλη και γενικά είναι αθλητικό μέρος. Ο Βόλος έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βασίλης Πολύμερος, το όνομα του οποίου έχει πάρει το κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας».

Για την ανάγκη διάκρισης συλλόγων από την περιφέρεια: «Χρειαζόμαστε συλλόγους από την περιφέρεια να αναπτύσσονται, προκειμένου να τροφοδοτήσουν με παιδιά και αθλητές. Χρειαζόμαστε συλλόγους παντού για να τροφοδοτούν με αθλητές τα σωματεία και τις Εθνικές ομάδες. Έτσι οτιδήποτε πιο επιστημονικό σε θέμα προπονητικής, οτιδήποτε πιο σύγχρονο σε θέμα προπόνησης, τα περιφερειακά σωματεία είναι σε θέση να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους και στις προπονήσεις».

Για την ανάδειξή του ως πρωταθλητή με τον Ολυμπιακό Πειραιώς: «Ο Ολυμπιακός έχει πάντα υψηλά στάνταρ. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί και θα πρέπει πάντα να κυριαρχεί. Ο ίδιος ο σύλλογος σού βάζει αυτά τα υψηλά στάνταρ. Όλο αυτόν τον καιρό ο Ολυμπιακός με την στήριξη του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει ενισχύσει πάρα πολύ όλα τα τμήματα. Σίγουρα φέτος θα είμαστε πίσω σε κάποια πράγματα στον οικονομικό τομέα λόγω του κορωνοϊού, αλλά βρισκόμαστε εκεί για να βοηθήσουμε όλοι, αθλητές, προπονητές και παράγοντες. Όταν ο Ολυμπιακός έχει πάρει το πρώτο πρωτάθλημα στην κολύμβηση το 1929, σίγουρα δεν αφήνει τίποτα».

Για τη συνεργασία του με την Εθνική ομάδα: «Με την Εθνική δεν έχουμε διοργανώσεις. Έχουμε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανοικτής θάλασσας που θα γίνει στο Άστρος Κυνουρίας για να κλείσουμε την αγωνιστική χρονιά, αλλά και τον διάπλου του Βορείου Αιγαίου. Αυτές είναι οι διοργανώσεις που υπάρχουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στην κολύμβηση. Δεν έχει βγει κάποιο καλεντάρι, που θα μπορέσει να μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τα πράγματα στην Εθνική ομάδα».

Για την ακύρωση πολλών διοργανώσεων: «Όταν αναβάλλεται μια διοργάνωση που την περιμένεις με ανυπομονησία τέσσερα χρόνια και αναφέρομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορείς να πας σε κάτι άλλο μετά. Πρέπει όλα να έρθουν ξανά από την αρχή. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν οι Αγώνες στο Τόκιο το 2021 κι έτσι θα μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα».

Για τους διεθνείς αθλητές της ανοικτής θάλασσας: «Στις μεγάλες αποστάσεις έχουμε πολύ καλούς αθλητές. Ο Κυνηγάκης είναι πολύ ταλαντούχος αθλητής με προπονητή τον Βαγγέλη Κοζομπόλη και πιστεύω ότι θα είναι η μελλοντική διάκριση για την Ελλάδα. Επίσης πιστεύω ότι η Κέλλυ Αραούζου θα ανακάμψει από έναν τραυματισμό που είχε και θα πάει καλά».

Για την ασφάλεια στη θάλασσα: «Όταν ως γονείς στέλνουμε τα παιδιά στα κολυμβητήρια αισθανόμαστε πιο ασφαλείς ότι γνωρίζουν να κολυμπούν και ίσως γι’ αυτό είμαστε λίγο πιο ξένοιαστοι όσον αφορά το θέμα των παιδιών. Όχι ότι αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη, απλά είμαστε πιο ανακουφισμένοι την ώρα που βρισκόμαστε μαζί τους στην παραλία. Αυτός είναι κι ένας λόγος που πρέπει να μένουν ανοικτά τα κολυμβητήρια».

Για το ποσοστό των πνιγμών στην Ελλάδα: «Δεν έχω κάποια ακριβή στοιχεία στη διάθεσή μου, αλλά ξέρω ότι έχουμε πάρα πολλούς πνιγμούς. Ειδικότερα θύματα πνιγμού έχουν πέσει άνθρωποι πολύ μικρής αλλά και αρκετά μεγάλης ηλικίας. Αυτό οφείλεται σε πάρα πολλά πράγματα. Οι άνθρωποι πχ μιας προχωρημένης ηλικίας πρέπει να χαίρονται τη θάλασσα, αλλά πρέπει να επιβλέπονται για να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά, τα οποία επίσης δεν πρέπει να μπαίνουν στο νερό χωρίς επιτήρηση».

Για το τι χρειάζεται να γίνει: «Πρέπει να δούμε πράγματα. Ναι μεν η πανδημία δημιούργησε κάποιες καταστάσεις, αλλά πρέπει να δούμε και τους πνιγμούς για τα παιδιά, για την εκμάθηση κολύμβησης και για την κολύμβηση γενικά. Αν προσέχουμε, που πρέπει να προσέχουμε όλοι, θα το λύσουμε κι αυτό το πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση με τον κορωνοϊό, οφείλουμε να κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους, μένουμε υγιείς. Γιατί απ’ όσο διαβάζω, ένας άνθρωπος που αθλείται είναι πολύ πιο δυνατός ως οργανισμός στον κορωνοϊό από κάποιον που δεν αθλείται. Ίσως περάσει τον ιό πιο ελαφριά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το