Τοπικά

“H απαγόρευση ανέγερσης δεύτερης κατοικίας στο ίδιο οικόπεδο καθιστά απαγορευτική την επιδότηση επένδυσης”

Συνάντηση πραγματοποίησε ο αρχιτέκτονας -πολεοδόμος Κώστας Χαλέβας με τον Υφυπουργό του ΥΠΕΚΑ Δημήτρη Οικονόμου.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τόσο οι επεκτάσεις οριοθέτησης των οικισμών προ του 1923 όσο και η απαγόρευση ανέγερσης δεύτερης κατοικίας εντός του ίδιου οικοπέδου στην περιοχή των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου.
Συγκεκριμένα η απαγόρευση της ανέγερσης δεύτερης κατοικίας στο ίδιο οικόπεδο σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθιστά απαγορευτική, την όποια επιδότηση επένδυσης, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη της αποτελεί η ανέγερση δύο κατοικιών.
Όσον αφορά την δεύτερη απόφαση του ΣτΕ η οποία χαρακτηρίζει παράνομες τις επεκτάσεις των οριοθετήσεων δέκα οικισμών προ του 1923, διότι έγιναν με απόφαση Νομάρχη και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία έχει ως αποτέλεσμα, την αμφισβήτηση της αρτιότητας των περισσότερων οικοπέδων που δεν βρίσκονται στο συνεκτικό τμήμα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι από την συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου προέκυψε ότι η επίλυση τους είναι αρκετά δύσκολη.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ.Χαλέβας η λύση για να επιτραπεί η ανέγερση δεύτερης οικίας στο ίδιο οικόπεδο δύναται να δοθεί μόνο αν η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ περιοριστεί αποκλειστικά στα οικόπεδα για τα οποία έχει παρθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει νομολογία για όλες τις περιοχές του Πηλίου.

Τέλος η απόφαση του ΣτΕ που καθιστά παράνομες τις επεκτάσεις των ορίων οικισμών προϋπαρχόντων του 1923, διότι δεν καθορίστηκαν με Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με την κείμενη νομολογία δύναται να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν σε αντίστοιχη περίπτωση προγενέστερα και συγκεκριμένα το 2017 στα διοικητικά όρια άλλης Περιφερειακής Ενότητας.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαλέβας η άμεση αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη τόσο του Πηλίου όσο και της ευρύτερης περιοχής. «Θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα ενώ θα επιτρέψει την ένταξη των επενδυτών σε επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το