Τοπικά

“Έφυγε” από τη ζωή ο λαογράφος Κώστας Λιάπης

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Κώστας Λιάπης, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα της Μαγνησίας, διακρινόμενος ιδιαίτερα στην επιστήμη της Λαογραφίας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Κάτω Γατζέας.

Ο Κώστας Λιάπης γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1935 στον «μεγάλο» Αϊ – Γιώργη του Πηλίου. Ασχολήθηκε με τα Γράμματα (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955. Είχε συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Η Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος» καθώς και εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ’ όλη σχεδόν τη χώρα με χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και της κριτική βιβλίου.

Συνεργάστηκε για μεγάλο διάστημα με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, με τους βολιώτικους ραδιοσταθμούς «Βόλος 9,86 FM Stereo, και την «Ορθόδοξη Μαρτυρία» όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές.

Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 22 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία το βραβευμένο το 1981 με Α΄ Πανελλήνιο βραβείο «Ώρες του Πηλίου») και 37 ανατύπων, με θεματολογία την Ιστορία, Λαογραφία, Λογοτεχνία και Γλωσσολογία κι επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Από το 1996 συντονίζει την έκδοση και επιμέλεια των δυο τοπικών περιοδικών «Βίγλα» και «Πλώρη», που συγχωνεύτηκαν από το 2009 στο «Βίγλα – Πλώρη», ενώ από το 2003 ως το 2010 είχε αναλάβει τον συντονισμό έκδοσης και την επιμέλεια του περιοδικού «Μαγνησία» της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία των δυο τοπικών Μουσείων («Μουσείο Γλύπτη Νικόλα» και «Εκκλησιαστικό Μουσείο του ναού του Αγίου Γεωργίου») αλλά και του «Βαφειάδειου Πολιτιστικού Κέντρου» και του αναξιοποίητου ακόμη ως «Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης».

Ψήφισμα του Δήμου Νοτίου Πηλίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νοτίου Πηλίου, με οδύνη πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Λιάπη, που αφήνει έντονο το στίγμα του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου, μέσα από τα έργα και την προσφορά του, για το λόγο αυτό συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση , την 20η Δεκεμβρίου 2019 και με πλήρη απαρτία, ύστερα από εισήγηση του προέδρου αποφάσισε:
1. Να κατατεθεί στεφάνι στην σωρό του εκλιπόντος.
2. Να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου την εκφορά της σορού του εκλιπόντος .
3. Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια του Σώματος για την μεγάλη απώλεια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
4. Αντίγραφο του παρόντος να επιδοθεί στην οικογένεια.
5. Να δημοσιευθεί το παρόν στον Tοπικό Tύπο.

Ψήφισμα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου
Με το άκουσμα του θανάτου του Κώστα Λιάπη, μιας κορυφαίας προσωπικότητας του Τόπου μας, που για παραπάνω από έξι δεκαετίες έδωσε με το πολυσήμαντο έργο του ξεχωριστή πνοή στην πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του Τόπου μας, διακρινόμενος ιδιαίτερα στην επιστήμη της Λαογραφίας, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε τα εξής:
1. Nα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του και να εκφράσει τα
συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
2. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο τοπικό Τύπο.
3. Να καταθέσει χρηματικό ποσό στη μνήμη του για την ενίσχυση
κοινωφελούς σκοπού στο ταμείο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Ψήφισμα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας “Ο Τίμιος Σταυρός”
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας «Ο Τίμιος Σταυρός», άμα τη αναγγελία του θανάτου του Επίτιμου μέλους Κώστα Λιάπη του Νικολάου, δάσκαλου, λαογράφου, ιδρυτικού μέλους και γραμματέα του Συλλόγου μας, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Να παραστεί στην εκφορά του θανόντος ο Πρόεδρος κ. Φίλιππος Πάτρας και τα μέλη του Δ.Σ.
2. Να καταθέσει στο ταμείο του Γηροκομείο Βόλου το ποσόν των πενήντα
(50,00) ευρώ, αντί στεφάνου.
3. Να επιδοθεί στην οικογένεια του μεταστάντος το παρόν ψήφισμα και να δημοσιευθεί το ίδιο στις βολιώτικες εφημερίδες «Θεσσαλία» και «Ταχυδρόμος».
4. Να αναρτηθεί μεσίστια η Σημαία του Συλλόγου στον ιστό του λιμανιού την ώρα της κηδείας του.

Ψήφισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Κένταυρος»
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Κένταυρος» με την αναγγελία του θανάτου του εκλεκτού μέλους, δασκάλου, ιστορικού και λαογράφου Κωνσταντίνου Λιάπη, συνήλθε σήμερα 20 Δεκεμβρίου 2019 εκτάκτως, με μοναδικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος και αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να παρευρεθεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία του
εκλιπόντος
2. Να κατατεθεί στεφάνι στην σωρό του εκλιπόντος
3. Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου να διαβάσει
επικήδειο για την ζωή και το έργο του.
4. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του και να επιδώσει
αντίγραφο του παρόντος

Τα μέλη του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων
Σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2019, με την είδηση του θανάτου του Κώστα Λιάπη, συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ. του ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΏΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και αποφάσισε:
α. Να εκφράσει συλλυπητήρια στην οικογένειά του
β. Αντί στεφάνου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του, να κατατεθεί χρηματικό ποσό στο Ορφανοτροφείο Βόλου
γ. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
δ. Να απευθύνει αποχαιρετιστήριο λόγο ο Πρόεδρος
ε. Να δημοσιευθεί το ΨΗΦΙΣΜΑ στον τοπικό τύπο

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον πρ. Υπουργό – αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα
Το Πήλιο, η Μαγνησία αποχαιρετά τον Κ. Λιάπη. Τον ελληνολάτρη λόγιο που στάθηκε αντάξιος απόγονος των Πηλιορειτών δασκάλων του γένους.
Τον διανοούμενο που με το ήθος, τη ζουμερή του πένα και τον μεστό του λόγο μας δίδαξε τον δρόμο που εμείς οι νεοέλληνες πρέπει να ακολουθούμε αν θέλουμε να σταθεί όρθια η πατρίδα και να πορευθούμε με περηφάνια στην παγκόσμια κοινωνία που κλυδωνίζεται.
Έφυγε, αλλά για εμάς θα υπάρχει για πάντα χάρη στις παρακαταθήκες που άφησε. Το τεράστιο σε διαστάσεις και ποιότητα συγγραφικό του έργο. Θησαυρός, πηγή αναζήτησης ιστορικών στοιχείων ιδιαίτερα για το Πήλιο φιλοσοφικών απόψεων και ανθρωπιστικών αναζητήσεων.
Ευτύχησα να συζητήσω μαζί του για πολλά σημαντικά ζητήματα και να ωφεληθώ από την σοφία του.
Έφυγε, αλλά άφησε παρακαταθήκες που θα μας εμπνέουν, θα μας καθοδηγούν για να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, την κοινωνία και την πατρίδα.
Του απευθύνουμε ύστατο χαιρετισμό με ευγνωμοσύνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το