Τοπικά

Πυρκαγιές βάζουν καλλιεργητές στο Ανατολικό Πήλιο- Από αμέλεια καίνε τα δάση

fotiestasmania

Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και τα μη φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ξηρότητας της βλάστησης, αλλά πρωτίστως εξαιτίας έλλειψης  προσοχής από πλευράς μερίδας πολιτών  παρουσιάστηκε μια αφύσικη έξαρση συμβάντων αγροτοδασικών πυρκαγιών, στο σύνολο των οποίων κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την άμεση κι αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ο κύριος όγκος αυτών των περιστατικών βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Ζαγοράς -Μουρεσίου, για λόγους που προφανούς έχουν να κάνουν με τις αγροτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αυτή την εποχή, αλλά και με το μικροκλίμα που δημιουργείται συνέπεια των χαρακτηριστικών περιβάλλοντος και της μορφής του εδάφους κάθε περιοχής.

“Παρόλα αυτά, η ύπαρξη τέτοιου είδους συμβάντων σε μια περιοχή κατά βάση αγροτικών δραστηριοτήτων, αποτελεί απαράδεκτο γεγονός, πολύ δε περισσότερο όταν στην πλειοψηφία τους είναι εμφανές, ότι πρόκειται για αμελή συμπεριφορά καλλιεργητών”

“Επισημαίνουμε, ότι μπορεί να επιτρέπεται από  1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, ωστόσο αυτό συμβαίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε αγρότη- καλλιεργητή.

Τέλος,  τονίζουμε ότι οι ευθύνες για τους παραβάτες είναι ποινικές και οι κυρώσεις του νόμου ιδιαίτερα αυστηρές.

 Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000(ΦΕΚ Β’ 1459),  όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) επιτρέπεται από  1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, ωστόσο ακολουθείτο κείμενο με τις παρακάτω παρατηρήσεις. 

Η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΜΟΝΟ όταν ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείοτου κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία

  1. Αφαιρούμε-καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
  2. Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα
  3. Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας
  4. Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
  5. Διαβρέχουμε τη ζώνη προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία.
  6. Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.
  7. Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος ή που περιμένουμε να φυσήξει αργότερα.
  8. Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας στο τηλ.199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
  9. Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.
  10. Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και στο τέλος της εργασίας , υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.

Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να  προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.

Οι παραβάτες της παραπάνω διάταξης  διώκονται και  τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα εφόσον με άλλη διάταξη δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το