Πολιτισμός

Πτυχές του Βυζαντίου μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα «Η Προφητεία του αίματος» της Σοφίας Κανταράκη 

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα «Η Προφητεία του αίματος» από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις Αθήνα της συγγραφέως και φιλολόγου, υπεύθυνης του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σοφίας Κανταράκη παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, την Ένωση Θεολόγων Ν. Μαγνησίας, το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης Ιωλκός, τον Μικρασιατικό Σύλλογο το Εγγλεζονήσι και την ΕΛΜΕ Μαγνησίας.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ιωάννης Βαραλής, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασιλική Μαντζώρου, φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, Αδάμος Α. Μουζουρής, φιλόλογος-ιστορικός, πρόεδρος της Ένωσης Κυπριών Ν. Μαγνησίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής της ΔΔΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης και συντόνισε ο κ. Ηλίας Κουτσερής, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, ενώ ανάγνωση αποσπασμάτων υπήρξε από την κ. Ουρανία Σταματιάδου, φιλόλογο, πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου το Εγγλεζονήσι.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα με εκπαιδευτικούς, φιλίστορες, αλλά και με το φιλαναγνωστικό κοινό του Βόλου, παρουσιάστηκε το ιστορικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα ευχάριστο λογοτεχνικό έργο και για το μη μυημένο αναγνώστη. Η συγγραφέας έδωσε τη δική της οπτική ματιά για τον Βυζαντινό κόσμο, αναλύοντας τους λόγους που επέλεξε να γράψει για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Με εφόδιο την εξειδίκευσή της στη βυζαντινή ιστορία και γενικά τις σπουδές της, εξήγησε ότι οι λόγοι συγγραφής ενός τέτοιου πονήματος επαφίονται αρχικά στην αγάπη της για τον Βυζαντινό κόσμο, αλλά και στην επιθυμία της να συμβάλλει στην κατανόηση εκείνης της εποχής μέσα από τη ματιά μιας ιστορικού, έτσι ώστε να αρθεί η λανθασμένη αρνητική εντύπωση που αιωρείται για το Βυζάντιο, καθώς είναι συνυφασμένο με τον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση. Το Βυζάντιο κληροδότησε στην Ευρώπη όλες τις ανθρωπιστικές αρχές. Ειδικότερα η διδασκαλία του θα πρέπει να υποστηρίζεται με λογοτεχνικό υλικό, όπως τα ιστορικά μυθιστορήματα, ικανό να λειτουργήσει συνεπικουρικά, ως πηγή γεγονότων και ανίχνευσης καταστάσεων. Επιπλέον, έθεσε προβληματισμούς για τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων σχέσεων σε επίπεδο πολιτικής, διπλωματίας, θρησκείας και γενικότερα αξιών.
Επίσης, συζητήθηκε από τη συγγραφέα πόσο αισθητή γίνεται η επιρροή της Δύσεως πάνω στο Βυζάντιο τόσο στον πολιτιστικό, όσο και στον πολιτικό τομέα.
Η Σοφία Δ. Κανταράκη γεννήθηκε στον Βόλο και μεγάλωσε στη Σκιάθο, όπου και τελείωσε τις σπουδές στη Δ.Ε. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με άριστα (ΜΑ) στη Βυζαντινή Ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το