Τοπικά

Πτώση του τζίρου άνω του 60% στην εμπορική αγορά του Βόλου το 2020 

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απ. Οντόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως το εμπόριο έχασε δύο σημαντικές περιόδους, την πασχαλινή και τη χριστουγεννιάτικη. Οι απώλειες του τζίρου είναι τρομακτικές για αυτή τη χρονιά και υπολογίζονται άνω του 60%, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς με επιλογή για αγορές από τα τοπικά καταστήματα ή τα e-shop. Χθες πάντως οι εμπορικοί δρόμοι κατακλύστηκαν από κόσμο, που έκανε, έστω και με «click away», τις τελευταίες αγορές της χρονιάς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αποστόλης Οντόπουλος τόνισε πως είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η χρονιά: «Πρόκειται για μια χρονιά, που το εμπόριο έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με την πανδημία να είναι ακόμα σε εξέλιξη και να έχουν χαθεί οι δύο κυριότερες περίοδοι, η πασχαλινή και η χριστουγεννιάτικη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη λειτουργία των καταστημάτων με «click away»: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένος».
Οι τζίροι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πάρα πολύ χαμηλοί: «Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, δύο κλάδοι που αντιπροσωπεύουν το 60% της αγοράς, οι τζίροι τους είναι μηδενικοί, καθώς υπάρχει δυσκολία στα είδη που εμπορεύονται, να πωληθούν με τη διαδικασία του click away, καθώς χρήζουν δοκιμής».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απ. Οντόπουλος

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου επισήμανε πως το «click away» δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αγορά και πως από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε η αδυναμία αυτής της πρακτικής: «Επιβεβαιωθήκαμε και γενικότερα ήρθε να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη «λαβωμένη» αγορά. Οι απώλειες του τζίρου είναι τρομακτικές για το 2020, σίγουρα υπολογίζονται άνω του 60%. Βέβαια θα υπάρξουν έρευνες τοπικά για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και με τα δεδομένα αυτά να μπορέσουμε να πιέσουμε, ώστε να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα και τις χειμερινές εκπτώσεις που αρχίζουν στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το επόμενο διάστημα είτε στις χειμερινές εκπτώσεις είτε αργότερα να βρει η αγορά γρήγορα τον βηματισμό της. Θα αργήσουμε να συνέλθουμε από αυτή την κατάσταση. Όμως θα πρέπει αυτή τη στιγμή να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα που έχει η μικρή επιχείρηση, τα οποία είναι αρκετά έναντι των μεγάλων, και να δούμε το θέμα των συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ελπίζουμε για το καλύτερο και μακάρι τα πράγματα να είναι διαφορετικά τον νέο χρόνο».

Τέλος ο ίδιος στο «εμπορικό» του μήνυμα για τη νέα χρονιά, το οποίο χαρακτήρισε διαχρονικό, ανέφερε: «Οφείλουμε να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, γιατί στηρίζοντάς τες, στηρίζουμε γενικότερα την οικονομία της περιοχής και όλο αυτό δρα ανταποδοτικά. Επομένως θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα την επιλογή για αγορές τα τοπικά καταστήματα ή τα e-shop, ώστε τα χρήματα να μείνουν στον τόπο μας».
Να σημειωθεί πως χθες αυξημένη ήταν και η κίνηση στις τράπεζες και τους δρόμους της πόλης, με τις ουρές και στα ΑΤΜ να είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη 1 μ.μ. χθες όπου δεκάδες Βολιώτες περίμεναν έξω από τράπεζες στην Ιάσονος με Ιωλκού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το