Τοπικά

Ψύχος, χιόνια και βροχές φέρνει από σήμερα η “Μπάρμπαρα” – Αλλαγή του σκηνικού του καιρού και στη Μαγνησία

Μετά από δύο και πλέον μήνες που χειμώνα είχαμε μόνον ημερολογιακά, φαίνεται πως το σκηνικό του καιρού αλλάζει θεαματικά, αφού από σήμερα και σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα, θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, με κατά περιόδους χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά και ίσως και εντός της πόλης του Βόλου.

Οι μετεωρολόγοι δίνουν πιθανότητα χιονόπτωσης εντός της πόλης το μεσημέρι σήμερα και το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, ενώ μετά από μια ανάπαυλα στα μέσα του μήνα, υπάρχουν προγνώσεις για νέο κύμα ψύχους στα τέλη Φεβρουαρίου. Πάντως ο φετινός Ιανουάριος ήταν πιο ζεστός από τον μέσο όρο στη Θεσσαλία, σύμφωνα με μελέτη του meteo.gr, στην οποία συμμετείχε και ο Βολιώτης μετεωρολόγος Στ. Ντάφης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στη δυτική Ευρώπη θα επικρατήσει αντικυκλώνας, που θα προκαλέσει την απότομη κάθοδο πολύ ψυχρών-πολικών αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη – Σκανδιναβία προς τα Βαλκάνια. Η πολικής προέλευσης διαταραχή με την ονομασία «Μπάρμπαρα» φθάνει από τα ξημερώματα σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας τη βαθμιαία μεταβολή του καιρού και την πτώση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 8 έως και 12 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει μέχρι τις 12 του μήνα τουλάχιστον, ενώ θα υπάρξει και δεύτερη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ο κ. Τακούδης προβλέπει πολύ χιόνι στα ορεινά όσο και στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Λιγότερα χιόνια αναμένονται στα πεδινά της Λάρισας και ακόμη λιγότερα στα πεδινά της Μαγνησίας, με τον κύριο όγκο των φαινομένων να σημειώνονται την Τετάρτη. Οι μέγιστες θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα θα κυμαίνονται στους 4-5 βαθμούς Κελσίου και οι ελάχιστες στα πεδινά στους -2 για την ανατολική Θεσσαλία. Πάντως υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κύριων αριθμητικών μοντέλων καιρού για το αν τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν δυτικότερα και θα επηρεάσουν την ηπειρωτική χώρα με πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις την Τετάρτη. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν και ένα σενάριο για δευτερεύουσα διαταραχή, που θα κατέλθει από τη νότια Σκανδιναβία προς την κεντροανατολική Ευρώπη και θα καταλήξει στην Ιταλία – Μεσόγειο και πιθανόν να δώσει ισχυρές χιονοπτώσεις στη δυτική, κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Αναλυτικότερα η τάση του καιρού για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής: Σήμερα και αύριο βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές και πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Τσουχτερό κρύο στα ηπειρωτικά, μερικός ή ολικός παγετός. Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο. 7-8 Φεβρουαρίου: Παροδικές χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα. Τσουχτερό κρύο με μερικό ή και ολικό παγετό στην κεντρική – βόρεια Ελλάδα. 9-10 Φεβρουαρίου: Άστατος καιρός στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Πιθανότητα για σποραδικές χιονοπτώσεις στη δυτική – κεντρική Ελλάδα. Τσουχτερό κρύο με μερικό ή ολικό παγετό στα κεντρικά – βόρεια. 11-13 Φεβρουαρίου: Βελτίωση του καιρού. Λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά – νότια κυρίως σε ημιορεινά – ορεινά τμήματα. Χιονόνερο στα πεδινά. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

Ζεστός Ιανουάριος
Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010 στη Θεσσαλία, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας (+2,6 βαθμοί Κελσίου από τον μέσο όρο). Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κανέναν μετεωρολογικό σταθμό δεν καταγράφηκαν αρνητικές μέσες μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας. Ειδικότερα στον Βόλο η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 21,5 βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη 4,3 βαθμούς, που ήταν και η υψηλότερη ελάχιστη τιμή της 25ετίας στην πόλη. Ο υετός που καταγράφηκε ήταν 31,4 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος είναι 52,2 χιλιοστά. Για τον Φεβρουάριο η μέση μέγιστη τιμή θερμοκρασίας για την πόλη του Βόλου είναι 14,1 βαθμοί Κελσίου και η μέση ελάχιστη 6,9 βαθμοί. Το μέσο ύψος υετού είναι 69,9 χιλιοστά.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το