Τοπικά

Ψηφιακές βόλτες στην πόλη του Βόλου και την ιστορία της

Οι “Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” συνεχίζουν την πολιτιστική τους δράση, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 τους ανάγκασε να διακόψουν προσωρινά τις προγραμματισμένες και εξαιρετικά επιτυχημένες δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας.
Όπως είναι γνωστό, φέτος, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Μουσείο Τσαλαπάτα και το Κάστρο του Βόλου και τέλος το Μουσείο Πόλης και το λόφο των Αγίων Θεοδώρων. Τις ξεναγήσεις έκανε για μία ακόμη χρονιά η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων», κα Μελίνα Κωστίδη.

Σημειώνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής  στις 18 Μαΐου και των Μουσείων στις 15 Ιουνίου, κάτω από αυστηρά μέτρα υγιεινής και προστασίας. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαγνησίας που θα ανοίξουν μετά από ενάμιση μήνα περίπου είναι το Ανάκτορο της Δημητριάδας, το Διμήνι, το Σέσκλο και ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Αγχιάλου – Φθιωτίδων Θηβών.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που προτείνονται είναι 15 άτομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και μέχρι 60 άτομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου «ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε αίθουσας αλλά και τη διαθεσιμότητα του φυλακτικού προσωπικού».

Τα μέλη του σωματείου,  θέλοντας να μείνουν όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και δραστήριοι, θα συνεχίσουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου και την κα Μελίνα Κωστίδη τις πολιτιστικές ξεναγήσεις αρχικά στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και κατόπιν στα μουσεία της Μαγνησίας, τηρώντας αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από το πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό,οι “Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” αποφάσισαν σε πρώτη φάση να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα (διαδίκτυο, φωτογραφίες, βίντεο) και να επιχειρήσουν ψηφιακές βόλτες στην περιοχή, καλώντας το κοινό που τους ακολουθούσε ενεργά και πρόθυμα στις δράσεις τους, να στηρίξει και αυτή την πρωτοβουλία τους. “Ίσως έτσι είναι μια ευκαιρία να μεγαλώσει η παρέα μας, αφού ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει στις ψηφιακές μας βόλτες από το σπίτι του παρέα με την οικογένειά του. Αν το επιθυμούν τα μικρά και μεγάλα παιδιά που μένουν σπίτι μπορούν να εμπνευστούν από τα κείμενα και τις εικόνες που θα παρουσιάσουμε και να δημιουργήσουν με τη σειρά τους κάτι όμορφο και πρωτότυπο”, επισημαίνει η διοίκηση του Σωματείου.

Στις ψηφιακές βόλτες οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για:
1) Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πέρασμα του χρόνου
2) Το Νεολιθικό Σέσκλο και Διμήνι
3) Την Αργώ και την Ιωλκό
4) Την αρχαία Δημητριάδα
5) τις Β. Σποράδες μέσα από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τους χώρους
6)τον λόφο της Γορίτσας
7)Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού
8) τις Φθιώτιδες Θήβες
9) Το βιομηχανικό παρελθόν του Βόλου
10)Τον Μουτζούρη και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου
11) Τους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας
12) Την εβραϊκή κοινότητα του Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το