Τοπικά

Ψηφιακές μνήμες Εβραίων Βόλου από Κατοχή

6a739e60-9a65-48c8-94ae-9acf750a6e63

Η ψηφιακή καταγραφή με τις προφορικές μαρτυρίες και τις εμπειρίες των Εβραίων του Βόλου που έζησαν στην περίοδο της γερμανικής κατοχής παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης. Το πρόγραμμα πρόκειται να ενσωματωθεί σε έκθεση του Μουσείου και με τη βάση δεδομένων που δημιουργείται θα έχουν πρόσβαση και οι ερευνητές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας «Συναγωνιστής, Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου έως και την ερχόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Τη χθεσινή εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από τη γερμανική κατοχή 1941-1944» διοργάνωσαν η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.
Οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Είναι η πρώτη φορά που επεξεργασμένες ακούγονται στο ευρύ κοινό και αποτελούν πολύτιμη συμβολή και παρακαταθήκη στη μελέτη ενός από τα σημαντικότερα θέματα της Νεότερης Ελληνικής, αλλά και Τοπικής Ιστορίας.
«Στο πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» επισήμανε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών «περιλαμβάνονται προφορικές μαρτυρίες Εβραίων του Βόλου που έζησαν στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και έχουν εμπειρίες. Μέσω της ψηφιακής καταγραφής γίνεται περισσότερο γνωστή η συνεισφορά των Ελλήνων Εβραίων, καθώς και ο αγώνας τους μαζί με τους συμπατριώτες τους. Το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη, να μην ξεχαστούν τα γεγονότα εκείνης της εποχής, έτσι ώστε να γίνουν μάθημα για τις νεότερες γενιές. Ας ευχηθούμε να μη γίνουν ποτέ πια γενοκτονία και ολοκαύτωμα, να μην καταγράψει ξανά η Ιστορία τέτοιες μαύρες σελίδες. Η μνήμη αντιστέκεται στη λήθη. Πρόκειται για ένα ιστορικό δίδαγμα».
Από την πλευρά της η κ. Έρση Μαλαγιώργη, απόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος στο Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διεξήγαγε την έρευνα για την ψηφιακή καταγραφή, ανέφερε ότι «άρχισε το 2002, τότε που είχε γίνει μια πρώτη δουλειά για τους Εβραίους του Βόλου. Κατόπιν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» εντάχθηκαν οι προφορικές μαρτυρίες και έγινε η καταγραφή. Η ψηφιακή καταγραφή εκτιμώ ότι θα ενσωματωθεί σε έκθεση του Μουσείου και με τη βάση δεδομένων που δημιουργείται θα έχουν πρόσβαση και οι ερευνητές».
Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Βασιλική Γιακουμάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα ΙAKA του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το