Τοπικά

«Ψαχουλεύοντας το σεντούκι της παράδοσης» – Βιβλίο από τους μαθητές Γυμνασίου Στεφανοβικείου

Μια αξιέπαινη τρίχρονη προσπάθεια πήρε σάρκα και οστά, το βιβλίο «Ψαχουλεύοντας το σεντούκι της παράδοσης» των παιδιών του Γυμνασίου Στεφανοβικείου, το μαθητικό δυναμικό του οποίου προέρχεται από τις περιοχές Στεφανοβικείου και Ριζομύλου, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Κωνσταντίνα Ακριβούση και Ευαγγελία Τσιμητρά. Οι μαθητές, που πλέον από τη νέα χρονιά θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου, έψαξαν για πληροφορίες, μελέτησαν και έγραψαν με τη βοήθεια κατοίκων των περιοχών, αλλά και των υπεύθυνων καθηγητριών. Και το αποτέλεσμα παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Η «Θ» βρέθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου και συνομίλησε με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του βιβλίου με τίτλο «Ψαχουλεύοντας το σεντούκι της παράδοσης» κ.κ. Κωνσταντίνα Ακριβούση και Ευαγγελία Τσιμητρά. Το βιβλίο είναι ένα δημιούργημα των παιδιών του σχολείου που φέτος θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου, αφού πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που άρχισε η προσπάθεια.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνες καθηγήτριες, το βιβλίο πήρε δύο χρόνια δουλειάς και έναν χρόνο χρειάστηκε να τρέξουν για να βρεθούν οι χορηγοί, αλλά και βγει η ηλεκτρονική έκδοσή του.

Το πρώτο σχολείο της περιοχής στις αρχές του 19ου αιώνα

 

Χαρακτηριστικό και συνάμα συγκινητικό είναι το γεγονός ότι μία γιαγιά από το Στεφανοβίκειο που έδωσε πολλά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο, δεν το πρόλαβε να εκδίδεται, αφού έφυγε από τη ζωή. Ακόμη ένας κύριος από το Ριζόμυλο ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να διασωθούν ιστορικά στοιχεία, ήθη και έθιμα της περιοχής.

«Το βιβλίο είναι λαογραφικού περιεχομένου, έχει στοιχεία που αφορούν στην παράδοση του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου. Έχει να κάνει με ήθη, έθιμα, γιορτές, τραγούδια, αινίγματα, προγνώσεις, κατοικίες, φορεσιές, εργασίες της περιοχής, παροιμίες για τους μήνες, δεισιδαιμονίες, γιατροσόφια, παραμύθια, ιδιωματισμούς, χορούς, συνταγές για φαγητά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης παλιότερων εποχών κ.ά., αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της περιοχής γενικότερα» επισημαίνουν οι υπεύθυνες καθηγήτριες.

Όπως εξηγεί η κ. Ευαγγελία Τσιμητρά, η δουλειά είχε ξαναγίνει όταν η ίδια ήταν μαθήτρια της Στ’ Δημοτικού με δάσκαλο τον Κώστα Λιάπη, «οπότε βασιστήκαμε σε αυτό το γεγονός για το πώς θα στήσουμε το βιβλίο».

Οι μαθητές δούλεψαν κατά ομάδες και είχαν το ίδιο αντικείμενο μια ομάδα από το Ριζόμυλο και μια ομάδα από το Στεφανοβίκειο, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται πληροφορίες και από τα δύο χωριά.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ψαχουλεύοντας το σεντούκι της παράδοσης»

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν κυρίως από τους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών, αλλά αναζητήθηκαν πληροφορίες και στους πολιτιστικούς συλλόγους των δύο χωριών, με το φωτογραφικό υλικό να ανήκει κατά κύριο λόγο στην Επιστημονική Εταιρεία του Στεφανοβικείου.

Κάποιες πληροφορίες κινητοποίησαν και τις ίδιες τις υπεύθυνες καθηγήτριες, αφού ήταν ελλιπείς, με αποτέλεσμα να βγουν στους δρόμους και αυτές ψάχνοντας για στοιχεία.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στα δύο χωριά που πραγματικά έχουν μεράκι με αυτό. Να γράφουνε διάφορα πράγματα και οι οποίοι πρόθυμα έδωσαν πληροφορίες και υλικό για το βιβλίο» αναφέρουν οι κ.κ. Κωνσταντίνα Ακριβούση και Ευαγγελία Τσιμητρά.

Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd, το οποίο περιέχει τραγούδια από το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αρχή του βιβλίου από τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ.κ. Κωνσταντίνα Ακριβούση και Ευαγγελία Τσιμητρά, «θελήσαμε να ’ρθουμε σε επαφή με την πολιτισμική μας κληρονομιά, γιατί η γνώση και η διατήρηση των λαϊκών μας θησαυρών, ιδιαίτερα τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε, αποτελεί διαχρονική αξία και ενισχύει την εθνική μας υπόσταση. Γίνεται «ο έμπιστος οδηγός μας» για τη μετέπειτα εθνική μας πορεία. Είναι ο βασικός παράγοντας για την έμπνευση της ατομικής δημιουργικότητας όχι μόνο για την πολιτιστική μας, αλλά και τη γενικότερη κοινωνική μας εξέλιξη.

Μια «ευχάριστη αναστάτωση» προκλήθηκε στους κατοίκους των δυο χωριών, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μικρών μας «συγγραφέων» προσφέροντας απλόχερα τη βοήθειά τους.

Ο ζήλος και το αμέριστο ενδιαφέρον των παιδιών για τη συγκέντρωση όλων των πολιτιστικών στοιχείων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ερεθίσματα της σύγχρονης εποχής που αφήνουν στο περιθώριο την παράδοση. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο κίνητρο για μας, ώστε να ψάξουμε κι εμείς σε άλλες πηγές για να ολοκληρώσουμε τις θεματικές ενότητες, για τις οποίες είχαμε ελάχιστες πληροφορίες από τα παιδιά».

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε όλους «τους μεγαλύτερους», που ψαχουλεύοντας με ευχαρίστηση τη μνήμη τους, έδωσαν όλες αυτές τις πληροφορίες.

Επίσης, στον πατέρα Νικηφόρο, που είναι ο πρώτος που ξεκίνησε την ιστορική και λαογραφική έρευνα του Στεφανοβικείου, καθώς και τους ερευνητές χοροδιδασκάλους παραδοσιακών χορών του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου αντίστοιχα, την κ. Λουλούδη Κάκια και τον κ. Μανούσιο Ευστάθιο. Την κ. Βασιλική Σαλαγά που με υπομονή, θέληση και όρεξη τραγούδησε παλιά τραγούδια και κάλαντα του Στεφανοβικείου. Τον κ. Κακαζιάνη Πασχάλη, τον κ. Κακαζιάνη Χρήστο, τον κ. Τσόγκαρη Θεόδωρο και τον κ. Χαζλή Κων/νο που τραγούδησαν τα κάλαντα του Ριζομύλου. Τη συνάδελφό τους κ. Μακρή Βαρβάρα, που αφιλοκερδώς και εθελοντικά επιμελήθηκε το ψηφιακό περιεχόμενο του βιβλίου και την ηλεκτρονική έκδοσή του. Τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μαυρογιαννάκη Αικατερίνη, που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια. Στην κοινότητα της Επιστημονικής Εταιρείας για το φωτογραφικό υλικό του Στεφανοβικείου, καθώς και στον κ. Κακαζιάνη Δημήτρη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες του Ριζομύλου, αλλά και στους χορηγούς: Γενική Κλινική Άνασσα, Αφοί Ντελόπουλοι, Κυρίτσης Κων., Καρατζιώλης Τρ., Πανταζή Ευτέρπη, Μανούσιος Ευστ., Λουφόπουλος Γ., Παπακυρίτσης Β., Χατζοπούλου Βασιλική, Κουτσιαρή Ρεβέκκα, Σχολική Επιτροπή Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Να σημειωθεί ότι η τελετή λήξης του Γυμνασίου Στεφανοβικείου της σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του σχολείου αύριο Δευτέρα 26 Ιουνίου (7μ.μ.) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παρουσίαση του βιβλίου «Ψαχουλεύοντας το σεντούκι της παράδοσης». Θεατρική απόδοση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στην Ισπανία» του Νίκου Καζαντζάκη. Έκθεση των έργων από το μάθημα της Τεχνολογίας. Τελετή απονομής των απολυτηρίων των μαθητών της Γ’ Τάξης. Επίδοση της βαθμολογίας των μαθητών Α’ και Β’ τάξης.

 ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αναβρασμός στο Μπάκιγχαμ – Η ολλανδική έκδοση του «Endgame» αποκάλυψε» το όνομα των «βασιλικών ρατσιστών»

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου υπό…

29 Νοεμβρίου 2023

Πατέρας σκότωσε τη 18χρονη κόρη του… επειδή εμφανίστηκε σε βίντεο στα social media

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στο Πακιστάν, μεταξύ των οποίων άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε την 18χρονη…

29 Νοεμβρίου 2023

Νίκη από τα 11 μέτρα για τον Βόλο με 1-0 επί του Πανσερραϊκού

Η νίκη ήταν μονόδρομος για τον Βόλο και την κατέκτησε στο εξ αναβολής παιχνίδι με…

29 Νοεμβρίου 2023

Ο Μαλούτας διαιτητής του θεσσαλικού ντέρμπι ΑΕΛ-Νίκης

Τον Δημήτρη Μαλούτα από την ΕΠΣ Ημαθίας επέλεξε η ΚΕΔ/ΕΠΟ για να διευθύνει το θεσσαλικό…

29 Νοεμβρίου 2023

Διαρροή νερού εν πτήσει μέσα στην καμπίνα αεροσκάφους της Air India – βίντεο

Αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη κατάσταση βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι επιβάτες πτήσης της Air India,…

29 Νοεμβρίου 2023

Άνετα πέρασε από το Βασδέκειο ο Ολυμπιακός 0-4 τον Πανιώνιο

Η προέλαση του Ολυμπιακού Βόλου στη φετινή Α’ ΕΠΣΘ συνεχίζεται. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στο Βασδέκειο…

29 Νοεμβρίου 2023