Επιστήμη, Θ Plus

Προβληματισμός στους επιστήμονες: Ανακάλυψαν κατά λάθος ένα νέο όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό

Τον Σεπτέμβριο του 2020, μια ομάδα ερευνητών βρέθηκε μπροστά σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, η οποία ανέδειξε τους τεράστιους άγνωστους κινδύνους που κρύβει η περίπλοκη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Αρχικά επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση του καρκίνου του προστάτη, μιας φαινομενικά μακρινής ανησυχίας, οι εν λόγω ερευνητές διεξήγαγαν αξονικές τομογραφίες σε ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί ραδιενεργή γλυκόζη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την ανάδειξη των όγκων στις τομογραφίες.

Προς έκπληξή τους, δύο περιοχές μέσα στις κρανιακές περιοχές των ασθενών φωτίστηκαν με ασυνήθιστο τρόπο. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, διαπίστωσαν ότι αυτές οι αινιγματικές, καλά κρυμμένες δομές ήταν στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι σιελογόνων αδένων. Αυτό το νεοανακαλυφθέν όργανο παρέμεινε κρυμμένο στην περίπλοκη διασταύρωση όπου η ρινική δίοδος τέμνεται με το λαιμό, τοποθετημένο ακριβώς πίσω από την περιοχή του προσώπου.

Η πρωταρχική λειτουργία αυτών των αδένων είναι να παρέχουν λίπανση και υγρασία στην περιοχή του λαιμού που βρίσκεται πίσω από τη μύτη και το στόμα. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη άφησε τους ειδικούς σε αμηχανία, προκαλώντας το ερώτημα πώς αυτοί οι αδένες είχαν καταφέρει να διαφύγουν της ανίχνευσης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο δρ Wouter Vogel, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, πρότεινε ότι η ασύλληπτη φύση τους θα μπορούσε να αποδοθεί στην ανάγκη για εξαιρετικά ευαίσθητες τεχνικές απεικόνισης για την αποκάλυψή τους, που επιδεινώνεται από την κάπως δυσπρόσιτη θέση τους.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το