Τοπικά

 Πρωτοβουλία No Burn “Ποιος φοβάται τους πολίτες;” – Ανακοίνωση για την παρέμβαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Η Πρωτοβουλία No Burn σε ανακοίνωσή της για την παρέμβαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει:

Παρέμβαση στην Περιφέρεια πραγματοποιήσαμε σήμερα η Πρωτοβουλία No Burn από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και με τη συμμετοχή πολιτών, με σκοπό να παραδώσουμε στην Αντιπεριφερειάρχη αίτημα για μέτρηση διοξινών στο έδαφος, για άμεσο τερματισμό της καύσης των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και για αποτροπή της υλοποίησης της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα πακετάρει τα σκουπίδια μας για καύση.
Η προγραμματισμένη παρέμβαση φαίνεται να είχε διαρρεύσει από προχθές στον τύπο και η Περιφέρεια έκρινε σκόπιμο να «προστατευτεί»! Η κα Κολυνδρίνη φυσικά απουσίαζε, αλλά μας περίμεναν άντρες της ΟΠΚΕ μέσα στο κτήριο της Νομαρχίας, εμποδίζοντας την πρόσβασή μας σε αυτό για ανάρτηση του πανό με τα χρόνια αιτήματα της πόλης, ενώ κάποια στιγμή άρχισαν να σπρώχνουν τον συγκεντρωμένο κόσμο.
Τη στιγμή δηλαδή που οι τοπικές αρχές της Ελβετίας, μετά την εύρεση της εκτεταμένης ρύπανσης στο έδαφος της Λωζάνης, προβαίνουν αυτοβούλως σε μετρήσεις διοξινών γύρω από τα εργοστάσια αποτέφρωσης, τη στιγμή που νέες μελέτες σε Ισπανία, Λιθουανία και Τσεχία αποδεικνύουν την αναπόφευκτη ύπαρξη διοξινών εκεί που συντελείται καύση σκουπιδιών -και έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες άλλες με τα ίδια αποτελέσματα-, η Περιφέρεια Θεσσαλίας όχι μόνο δεν πράττει τα στοιχειώδη για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και όταν τα διεκδικούν οι πολίτες, κρύβεται πίσω από την πλάτη της αστυνομίας και τους απαγορεύει την ειρηνική πρόσβαση σε δημόσιο κτήριο.
Η πάγια προάσπιση των συμφερόντων της Lafarge/Holcim εις βάρος μας από την Περιφέρεια, τον Δήμο Βόλου και τις κυβερνήσεις δεν είναι κάτι νέο για την κοινωνία της πόλης. Για άλλη μια φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι μόνοι που θέλουμε να σταματήσουμε το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών είμαστε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι εάν κάνει ο καθένας από μας αυτόν τον αγώνα προσωπική του υπόθεση και τον συνεχίσουμε με υπομονή, επιμονή και οργάνωση.

Ψήφισμα

Στο ψήφισμα που επέδωσαν αναφέρονται τα εξής:

Αποτελεί επιστημονικό δεδομένο ότι οι διοξίνες είναι πολυχλωριωμένες οργανικές χημικές ενώσεις, οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των έμμονων οργανικών ρύπων (persistent organic pollutants-POPs). Οι ρύποι αυτοί βιοδιασπώνται με μεγάλη δυσκολία και το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον. Αποτελούν δε λιπόφιλες ενώσεις, δηλαδή συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των οργανισμών, ενώ ακολουθούν τις διαδικασίες της βιοσυσσώρευσης και βιομεγένθυσης (δραματική αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσής τους στον οργανισμό, καθώς περνούν από το κατώτερο στο ανώτερο τροφικό επίπεδο). Ως αποτέλεσμα δημιουργούν σοβαρά και πολλές φορές μη αναστρέψιμα προβλήματα στον οργανισμό (καρκινογένεση, μείωση της γονιμότητας, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος), δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες και δημιουργούν δεισλειτουργίες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό είτε με την κατανάλωση της τροφής (κρέας, λαχανικά, φρούτα, αυγά), είτε μέσω του εδάφους που έχει δεχθεί επιμόλυνση από τις ενώσεις αυτές!

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας (2018), τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στα άτομα έπειτα από βραχυχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών συνοψίζονται σε: διαταραχές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων, διαταρραχές του καρδιαγγειακού συστήματος, ηπατική βλάβη, βλάβες στο πάγκρεας, χλωρακμή, πορφυρία, αύξηση των ηπατικών ενζύμων στον ορό, κ.α.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα ανησυχητικά αποτελέσματα μετρήσεων διοξινών στη Λωζάνη, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την εκδήλωση ενός μεγάλης κλίμακας επεισοδίου ρύπανσης του εδάφους, δίπλα σε μια παλιά μονάδα αποτέφρωσης απορριμάτων. Η ζώνη της ρύπανσης εκτείνεται σε απόσταση 5,25 χιλιομέτρων, ενώ οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους κατοίκους της περιοχής από τους αρμόδιους φορείς είναι το πλύσιμο των χεριών εφόσον έρθουν σε επαφή με το χώμα, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα που καλλιεργούνται στο έδαφος δεν πρέπει να καταναλώνονται! Eπιπρόσθετα τέθηκε σε απαγόρευση η κατανάλωση των πουλερικών που εκτρέφονταν στις πληγείσες ζώνες, ενώ οι γονείς πρέπει να εμποδίζουν τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών να αγγίζουν το στόμα τους, έπειτα από το παιχνίδι στο έδαφος! Τέλος στους κατοίκους αυτών των ζωνών επιτράπηκε να καταναλώνουν έως ένα αυγό την εβδομάδα!

Σκεφτείτε πόσο μάλλον την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της πόλης του Βόλου, στην οποία λειτουργεί εδώ και χρόνια εντός αστικού ιστού(!) η τσιμεντοβιομηχανία Α.Γ.Ε.Τ.- Lafarge, η οποία καίει σκουπίδια, σε εγκατάσταση με παλαιωμένης τεχνολογίας (Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, 2018), σε σύγκριση με αυτόν που χρησιμοποιούν οι ανάλογες μονάδες στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Eπιπρόσθετα, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε από το Zero Waste Europe (ZWE) και διεξήχθη σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Λιθουανία, Τσεχία), βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ρύπανσης κοντά στα σημεία όπου υπήρχαν μονάδες αποτέφρωσης απορριμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που ζούσαν κοντά σε αυτές, αλλά και του περιβάλλοντος. To αποτέλεσμα ήταν η ανίχνευση υψηλών επιπέδων σε διοξίνες κατά την ανάλυση της βλάστησης και των αυγών, το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κατοικούν πλησίον των μονάδων αποτέφρωσης απορριμάτων πιθανότατα να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, αν καταναλώσουν αυγά ή λαχανικά που καλλιεργούνται σε τέτοια εδάφη, που έχουν επιμολυνθεί από διοξίνες. Η έρευνα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία της τρέχουσας στρατηγικής για την αποτέφρωση και υπογραμμίζει την ασυμβατότητά της με την ατζέντα της ΕΕ για τα μηδενικά απόβλητα. Δίνει επίσης ένα προειδοποιητικό σήμα για ρύπανση του περιβάλλοντος με εξαιρετικά επιβλαβείς τοξικές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον – όπως είναι οι διοξίνες.

Αναφορικά με την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (Μ.Ε.Α.), πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν ακόμα και στην υγεία των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, (2018)

«Ο μικρός αριθμός μελετών που υπάρχει σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της υγείας των ατόμων που εργάζονται σε μονάδες παραγωγής επεξεργασίας RDF/SRF, καταδεικνύει την εκδήλωση αναπνευστικών-γαστρεντερικών προβλημάτων, κεφαλαλγία, ερεθισμό του δέρματος, του ρινικού βλεννογόνου και του ανώτερου αναπνευστικού».

Εν κατακλείδι ως Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, συναγωνιστικά με την Πρωτοβουλία κατά της καύσης σκουπιδιών NO BURN, απαιτούμε:

Μετρήσεις εδάφους για διοξίνες γύρω από την ΑΓΕΤ-Lafarge ΑΜΕΣΑ και σε δεύτερο χρόνο στις άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις!!!
Να ακυρωθεί τώρα η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) του Δήμου Βόλου, η οποία θα τροφοδοτεί την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Ηρακλής με σκουπίδια!
Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και η επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων από τις τοπικές βιομηχανίες, που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια υγεία των πολιτών του Βόλου, αλλά και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον της πόλης.

Με τιμή,
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την Α.Γ.Ε.Τ.
e-mail: epitropiagonavolou@gmail.com – fb: Epitropiagonavolou
Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών
e-mail: volosnoburn@gmail.com – fb: VolosNoBurn

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκρός σε τροχαίο 45χρονος πυροσβέστης

Στο πένθος βυθίστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων από τον θάνατο 45χρονου πυροσβέστη που έχασε την…

23 Δεκεμβρίου 2023

Απόλυτη καταστροφή στο χριστουγεννιάτικο γεύμα της Airbus Atlantic – Πάνω από 700 εργαζόμενοι με τροφική δηλητηρίαση

Με απόλυτη αποτυχία εστέφθη το χριστουγεννιάτικο δείπνο που παρέθεσε η Airbus Atlantic στη Δυτική Γαλλία,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Βελτίωση

Στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στοχεύουν μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο από τη δημοτική αστυνομία…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές με… νόημα προς το Δ.Σ. της ΕΟΚ από την παράταξη Φασούλα

Ευχές με.. νόημα προς το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έστειλε η παράταξη «Πρώτα το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Αποκατάσταση

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου η μελέτη, που αφορά την…

23 Δεκεμβρίου 2023

Άλλη μια χώρα νομιμοποιεί την ευθανασία: «Δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο» στην Κούβα

Η Κούβα έγινε την Παρασκευή (22/12) μόλις η δεύτερη χώρα σε όλη την περιφέρεια της…

23 Δεκεμβρίου 2023