Τοπικά

Πρωτιά από την Βολιώτισσα Στελίνα Αποστολοπούλου σε μουσικό διαγωνισμό στη Γερμανία

Με ένα πρόγραμμα που συνδύαζε με μεγάλη δεξιοτεχνία από ελληνική παραδοσιακή μουσική και μελοποιημένα ποιήματα, σεφαραδίτικα τραγούδια, μέχρι στοιχεία τζαζ, φλαμένκο και χορού, το σύνολο Ensemble Mosatrïc, στο οποίο συναντούμε και τη Βολιώτισσα λυρική τραγουδίστρια Στελίνα Αποστολοπούλου, πρώτευσε στον διαγωνισμό D-bü που διεξήχθη τέλη της περασμένης χρονιάς στο Αμβούργο μεταξύ των μουσικών πανεπιστημίων της Γερμανίας και κατέκτησε το βραβείο κοινού.

Η παράστασή τους έφερε τον τίτλο «Amuse*d» και χαρακτηρίστηκε από την αρμονική συνύπαρξη επί σκηνής της Στελίνας Αποστολοπούλου (φωνητικά – κρουστά), της Clara Baesecke (βιολοντσέλο) και της Marijn Seiffert (βιολί – κλακέτες). Οι τρεις καλλιτέχνιδες, που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, εκπροσώπησαν επάξια το ακαδημαϊκό ίδρυμα που ανήκουν και διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου (Hochschule für Musik und Theater). Αν και η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των περιορισμών από τον COVID-19, αυτό δεν εμπόδισε την 30χρονη σοπράνο μαζί με τα άλλα δύο μέλη του Ensemble Mosatrïc να ξεχωρίσουν με την performance που βιντεοσκόπησαν.
Η κ. Στελίνα Αποστολοπούλου, η οποία από το 2013 ζει μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου σπουδάζει και εργάζεται πάνω στο τραγούδι, μίλησε τόσο για την πρωτιά στον διαγωνισμό, όσο και τη διαδρομή του μουσικού συνόλου που συμμετέχει και στοχεύει στη δημιουργία πολιτισμικών γεφυρών μέσω της προσέγγισης ετερόκλητων μουσικών παραδόσεων, ενώ δίχως να παρεκκλίνει από την κλασική μουσική της κατάρτιση, δοκιμάζει με επιτυχία διαφορετικά στυλ από ένα ευρύ φάσμα ήχων και ρυθμών.

Ακολουθώντας διεθνή καριέρα τα τελευταία χρόνια και ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες, τα διαφορετικά ακούσματα που είχε, διεύρυναν τους καλλιτεχνικούς της ορίζοντες. «Με ενδιαφέρει η μουσική του κόσμου», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το βραβείο στο Αμβούργο: «Κάπως έτσι καταλήξαμε στο Ensemble Mosatrïc, με το οποίο βραβευθήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όλα τα κομμάτια που συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας, παρουσιάζονται υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Θέλουμε να φέρουμε την παραδοσιακή μουσική πιο κοντά στο νέο κοινό, συνδυάζοντας παράλληλα διαφορετικές μουσικές επιρροές. Με τις διασκευές των κομματιών που επιλέξαμε, για να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό και το στυλ που παρουσιάσαμε, καταφέραμε να βραβευθούμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία με τις Seiffert και Baesecke: «Αρχικά συναντηθήκαμε σε μία παραγωγή του πανεπιστημίου. Εκεί είχα τραγουδήσει, ενώ τα κορίτσια βρίσκονταν στην ορχήστρα. Ήρθαμε κοντά μετά το καθιερωμένο πάρτι που γίνεται έπειτα από κάθε πρεμιέρα. Ταιριάξαμε αμέσως και αφού με τον καιρό «δέσαμε» ως άνθρωποι, μου ήρθε η ιδέα για το Ensemble Mosatrïc επειδή ήθελα από καιρό να προσεγγίσω το ελληνικό στοιχείο μέσα από τον τρόπο που σπούδασα, δηλαδή την κλασική μουσική. Και με την πορεία μας αποδείξαμε ότι η ελληνική παράδοση δεν είναι μουσειακό είδος, αλλά συνεχίζει να «αναπνέει» μέσα από διαφορετικές διόδους. Δημιουργήσαμε γέφυρες μεταξύ γενεών, αλλά και μουσικών κουλτούρων».
Παράλληλα με τη μουσική της σταδιοδρομία που είναι αξιοζήλευτη όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει τις σπουδές της στο Βερολίνο. Αυτό το διάστημα παρακολουθεί μαθήματα θεατροπαιδαγωγικής, ενώ ασχολείται επίσης με την κινησιολογία και προσπαθεί να αναπτύξει μία μέθοδο ηχοκινητικής παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το