Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Τα δύο αγκάθια για τη συμφωνία – Αγωνιούν οι επιχειρηματίες

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες το νέο σχέδιο στη Βουλή για να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το νέο νόμο Κατσέλη.
Ο κ. Νίκος Καραδημήτρης είναι επιχειρηματίας με «κόκκινο δάνειο». Όπως αναφέρει ο ίδιος στο OPEN TV, η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό το ακίνητό του, μιας και δεν δέχθηκε τη ρύθμιση που της πρότεινε. «Αντιμετωπίζουμε μία άρνηση να ρυθμίσουμε ένα δάνειο που είχε παρθεί πριν από κάποια χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος όπως και χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες, παρακολουθεί από κοντά την διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, «αγκάθι» για να κλείσει η συμφωνία είναι και τα επιχειρηματικά δάνεια και οι εκκρεμείς αιτήσεις στον νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί θεωρούν ότι στο δεύτερο αυτό «αγκάθι» βρίσκονται αρκετοί στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο δικηγόρος Βαγγέλης Κρητικός αναφέρει ότι πολλοί προσπαθούν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν.
Στο μεταξύ, σε βασικά σημεία υπάρχει σύγκλιση: Δηλαδή θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμού πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ αλλά μόνο για συνολική οφειλή 130.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο έχει συμφωνηθεί για εισόδημα 26.000 ευρώ σε τετραμελή οικογένεια.

Ανοικτό, πάντως, είναι να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Την 1η Απριλίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε, το επόμενο Eurogroup είναι στις 16 Μαΐου. Με τη συμφωνία της κυβέρνησης και των θεσμών θα απελευθερωθεί δόση ύψους ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το