Τοπικά

Πρωταθλήτρια στο σκάκι η 15χρονη μαθήτρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου Κωνσταντίνα Ραφτοπούλου

Η αγάπη της για το σκάκι ξεκίνησε πριν ακόμη πάει στο δημοτικό σχολείο. Σήμερα, σε ηλικία 15 ετών, μετρά στο ενεργητικό της δεκάδες επιτυχίες, κύπελλα και μετάλλια. Πρόσφατα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος καθώς τερμάτισε στην πρώτη θέση συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού, κατακτώντας το κύπελλο και το χρυσό μετάλλιο στα κορίτσια της Γ΄ Γυμνασίου. Ο λόγος για την Κωνσταντίνα Ραφτοπούλου, τη νεαρή μαθήτρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου που έχει βάλει στόχους, τους οποίους όχι μόνο πετυχαίνει, αλλά καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Η ενασχόλησή της με το σκάκι ξεκίνησε, όταν ακόμη φοιτούσε στο νηπιαγωγείο. Σήμερα οι διακρίσεις της είναι σε τοπικό αλλά κυρίως σε πανελλήνιο επίπεδο και έχει διανύσει και συνεχίζει να διανύει μια λαμπρή σκακιστική πορεία. Το μαθητικό πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάρτιο με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και η Κωνσταντίνα συγκέντρωσε 6,5 βαθμούς σε συνολικά εννέα αγώνες. Πριν λίγες ημέρες η νεαρή Βολιώτισσα παρέλαβε το κύπελλο και το χρυσό μετάλλιο για τη μεγάλη νίκη της
«Είχε ξεκινήσει ο αδερφός μου, τον έβλεπα να πηγαίνει σε αγώνας και μου άρεσε αυτό που έκανε Έτσι ξεκίνησα και εγώ το σκάκι» δήλωσε η Κωνσταντίνα. Εννιά χρόνια έπειτα από την πρώτη ενασχόλησή της με το σκάκι έχει κερδίσει περισσότερα από 60 μετάλλια και τέσσερα κύπελλα.
Όσο για αυτό που την κέρδισε στο σκάκι, η Κωνσταντίνα δήλωσε «Μου αρέσει που πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ τη σκέψη σου, προπονείς το μυαλό σου και όταν νικάς είναι ωραία». Όταν χάνει, όπως είπε, στεναχωριέται λίγο, αλλά μέσα από αυτό μαθαίνει ενώ ήδη προετοιμάζεται για τους επόμενους αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχει, ενδεχομένως αυτό το καλοκαίρι.
«Διαβάζεις για ανοίγματα, δηλαδή πως θα ξεκινήσεις, αναλόγως με το τι μου αρέσει και πως νομίζω ότι θα συνεχίσω την παρτίδα. Κάνω και ασκήσεις για να δουλεύω ορισμένες κινήσεις» σημείωσε ενώ πρόσθεσε πως μελετά και τον τρόπο που παίζουν οι αντίπαλοί της ενώ κάνει συνεχή εξάσκηση.
Όπως ανέφερε θέλει να συνεχίσει το σκάκι για όσο περισσότερο διάστημα μπορεί. Κάτι που έχει καταφέρει και ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο οποίος φοιτά στο λύκειο και παρά τις απαιτήσεις των μαθημάτων συνεχίζει την ενασχόλησή του με το σκάκι.

Η Κωνσταντίνα τα τελευταία δύο χρόνια ανήκει στην Ακαδημία Σκακιστών Βόλου, όπου προπονείται υπό τις οδηγίες του Στέλιου Λαγάρα, ενώ παλαιότερα υπήρξε σκακίστρια και των Σ.Ε. Βόλου, Σ.Ο. Βέροιας και Σ.Ε. «Νικόπολη» Πρέβεζας. Τα συγχαρητήρια τα ακούει όμως, εκτός από την οικογένειά της και τους άλλους σκακιστές, και από τους συμμαθητές της, κάποιοι εκ των οποίων της έχουν ήδη ζητήσει να τους μάθει σκάκι. «Έχω μάθει σε φίλες μου τις βασικές κινήσεις σκάκι» δήλωσε και τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά που βοηθούν έναν σκακιστή είναι η καλή στρατηγική, τον χρόνο και τη θέληση να διαβάσει και να μάθει και ο σεβασμός στους αντιπάλους του.
Το σκάκι όμως δεν είναι η μόνη της ενασχόληση μετά τα μαθήματα του σχολείου, γεγονός που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση μπορείς να συνδυάσεις διαφορετικές δραστηριότητες με επιτυχία. Έτσι, η Κωνσταντίνα ασχολείται και με τον στίβο (τρέξιμο αντοχής) ενώ παίζει και κιθάρα. Όσο για τη συμβουλή της στα παιδιά που παίζουν ή διαγωνίζονται στο σκάκι «αν χάνουν να μην απελπίζονται και να προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το