Τοπικά

Προτάσεις για επανασχεδιασμό του δημόσιου σχολείου σε εκδήλωση από τη Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο επανασχεδιασμός του δημόσιου σχολείου ξεκινώντας από τις υποδομές, όπως με την ψηφιοποίηση των Τάξεων και τη δημιουργία νέων χώρων, που θα έχει ως επίκεντρο το παιδί και τη γνώση, προέκυψε ως αναγκαιότητα από τη χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Παρκ».
Η εκδήλωση είχε τίτλο «Συζητούμε για την εκπαίδευση» και διοργανώθηκε από τη Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ομιλητές ήταν διευθυντές σχολείων, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ έδωσαν το παρών πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς.

Ο διευθυντής του 20ου Δημοτικού Βόλου κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης επισήμανε πως «η συζήτηση για την εκπαίδευση σε βασικά ζητήματα είναι προϋπόθεση σε όσους αποδέχονται ότι η παιδεία είναι πρώτιστη προτεραιότητα και αιχμή ολόκληρης της κοινωνίας για να μπορέσουμε να βγούμε από τη δίνη που έπεσε η χώρα. Αυτό που λέμε, είναι πως απαιτείται επανασχεδιασμός του δημόσιου σχολείου που θα έχει ως επίκεντρο το παιδί και τη γνώση και σε αυτό θα πρέπει να σκύψουν όλοι, εκπαιδευτικοί, πολιτεία, Δήμος, γονείς. Εδώ και μερικά χρόνια δυστυχώς η εκπαίδευση εξαρτάται από τους μνημονιακούς όρους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Να σχεδιαστούν ξανά τα πράγματα. Και η αρχή να γίνει με τις υποδομές. Οι σημερινές αίθουσες διδασκαλίας, όπως είναι δομημένες, δεν επαρκούν για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Χρειάζεται η ψηφιοποίησή τους. Παράλληλα δεν υπάρχουν χώροι για εργαστήρια και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί και στα αναλυτικά προγράμματα, στο ωρολόγιο πρόγραμμα που λόγω μνημονίου μειώθηκε η λήξη του από τις 2 το μεσημέρι στη 1.15, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Παράλληλα χρειάζεται η αναβίωση του ολοήμερου σχολείου, η ενίσχυση της ειδικής αγωγής με μόνιμους διορισμούς, η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής. Από το σχολείο λείπουν ο πολιτισμός και η τέχνη».
Συμπλήρωσε δε λέγοντας πως «είναι κοινή διαπίστωση ότι σήμερα παρά ποτέ απαιτούνται συλλογικότητες απαλλαγμένες από κομματικές αγκυλώσεις και συναισθηματισμούς, με ουσιαστικές και όχι προσχηματικές ιδεολογικές αναφορές, προσανατολισμένες στις νέες κοινωνικές προσλαμβάνουσες, μακριά όμως από ανούσιους λαϊκισμούς και βερμπαλισμούς».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανατριχιαστικό εργατικό ατύχημα: Ζυμωτήριο «παγίδευσε» το χέρι γυναίκας

Το βράδυ του Σαββάτου (25/05) εργατικό ατύχημα σημειώθησε σε κατάστημα εστίασης στο Ηράκλειο Κρήτης. Διεκομίσθη…

26 Μαΐου 2024

Κλοπή στην Παναγία Τρυπητή – Άρπαξαν τάματα, €3.000 η λεία των δραστών

Άγνωστοι έκλεψαν τάματα από τον ιερό ναό Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο, τη νύχτα του Σαββάτου.…

26 Μαΐου 2024

Κλοπή στην Παναγία Τρυπητή – Άρπαξαν τάματα, €3.000 η λεία των δραστών

Αρκετές είναι οι αναφορές του γαλλικού Τύπου, για όσα συνέβησαν αμέσως μετά την λήξη του…

26 Μαΐου 2024

Τζάκομο Πουτσίνι – Εκατό χρόνια από τον θάνατό του (1858-1924)

    Ζώδιο: Αιγόκερος. Εθνικότητα: Ιταλός. Μουσικό ύφος: Ύστερο-Ρομαντικό-Ρεαλιστικό. Γνωστότερο έργο: Μαντάμ Μπατερφλάι. Το ακούσαμε…

26 Μαΐου 2024

Στη Μηλίνα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου…

26 Μαΐου 2024

Η ΔΑΣ ΟΤΑ για εργατικό ατύχημα

Η ΔΑΣ ΟΤΑ για το εργατικό ατύχημα στον δήμο Βόλου αναφέρει: Δυο μόλις μέρες μετά…

26 Μαΐου 2024