Τοπικά

«Αργεί» η ανακατασκευή της Κίτρινης Αποθήκης – Έχει μπλοκάρει στο υπουργείο Πολιτισμού η σύμβασης

Στο υπουργείο Πολιτισμού έχει μπλοκάρει η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανακατασκευή της Κίτρινής Αποθήκης και τη μετατροπή της σε ένα ερευνητικό κέντρο με θερμοκοιτίδες για δραστηριότητες που θα δώσουν νέα πνοή στον παραγωγικό ιστό της περιοχής.
Η τελευταία διαβεβαίωση που δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο, είναι πως το θέμα θα ρυθμιστεί εντός μηνός.
Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης που αφορά στην αξιοποίηση ενός ιστορικού κτιρίου με ισχυρό συμβολισμό και έντονες μνήμες.
Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ένα συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 10.500.000 ευρώ.
Το 2018 θα είναι κομβικής σημασίας για την ανακατασκευή της Κίτρινης Αποθήκης και προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν οι προσπάθειες της πρυτανικής αρχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ουσιαστικά περιμένουμε μια υπογραφή από το υπουργείο Πολιτισμού είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος «μέσα στο τρέχον έτος θέλουμε να ξεκινήσουμε και την ανακατασκευή της Κίτρινης Αποθήκης και ουσιαστικά περιμένουμε μια υπογραφή από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ζήτημα είναι πως το θέμα έχει μπλοκάρει στο υπουργείο Πολιτισμού εδώ και περίπου δύο μήνες. Το υπουργείο θα πρέπει να υλοποιήσει την απαιτούμενη διαδικασία, ώστε να προχωρήσει η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το υπουργείο Πολιτισμού. Πάντως την τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε με στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού μας διαβεβαίωσαν πως μέσα στον τρέχοντα μήνα το θέμα θα έχει ρυθμιστεί».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ένα συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 10.500.000 ευρώ. Εκεί θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο με θερμοκοιτίδες για παραγωγικές δραστηριότητες των φοιτητών, των αποφοίτων, των μεταπτυχιακών. Θα είναι ένα δημιουργικό μελίσσι».

Για την επιστημονική κοινότητα η αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης θα δώσει μια νέα πνοή.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Γιώργος Σταμπουλής ο οποίος δραστηριοποιείται στη μονάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας επισημαίνει πως «η τεχνόπολη Ιάσων που πρόκειται να λειτουργήσει στην Κίτρινη Αποθήκη, θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού συστήματος της περιοχής, θα φιλοξενήσει ερευνητική δραστηριότητα με άμεση συνάφεια με το νέο παραγωγικό μοντέλο, θα λειτουργήσει ως κινητοποιητής για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών έντασης γνώσης και δημιουργικότητας. Θα αποτελέσει, τέλος, μηχανισμό αλληλεπίδρασης και δίαυλο σύνδεσης με τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαδικτυακή διάλεξη Γεώργιος Βλαντής Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Η τελευταία εκδήλωση του φετινού κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών…

17 Ιουνίου 2024

Τρόμος στον αέρα: Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση

Τρόμος επικράτησε με πτήση της Virgin Airlines, με τον πιλότο να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο…

17 Ιουνίου 2024

Αργ.Κοπάνας: «Αντιμετώπιση της δυσοσμίας στο λιμάνι του Βόλου» – Έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ-

Στη συμβολή των οδών Τοπάλη-Ιάσονος βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρης Κοπάνας όπου ειδικά συνεργεία…

17 Ιουνίου 2024

Δολοφονία Σήφη Βαλυράκη: Νέα αναβολή στη δίκη

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο…

17 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Απολογήθηκε για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του – Αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί ή όχι

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30 η απολογία στην ανακρίτρια του ποινικολόγου Απόστολο Λύτρα ο οποίος…

17 Ιουνίου 2024

Αίσιο τέλος για την εξαφάνιση της 16χρονης – Επέστρεψε στους οικείους της

Αίσιο τέλος είχε ο συναγερμός που σήμανε για την εξαφάνιση 16χρονης από τις Αχαρνές. Όπως…

17 Ιουνίου 2024