Πολιτισμός

Προτάσεις για δύο μυθιστορήματα με αντικείμενο την «επανάληψη της ζωής»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

replay, Ζωή σε επανάληψη,
Κεν Γκρίμγουντ,
Κέρδος
Ο συγγραφέας: Ο Αμερικανός συγγραφέας Κεν Γκρίμγουντ (1944-2003) γεννήθηκε στην Αλαμπάμα. Σπούδασε ψυχολογία και ασχολήθηκε με τη ραδιοφωνική δημοσιογραφία. Για το «Replay» κέρδισε το 1988 το Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασικής Λογοτεχνίας. Έχει επίσης γράψει τα μυθιστορήματα «Breakthrough», «Elise», «The Voice Outside» και «Into the Deep».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάποια στιγμή ευχήθηκαν να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Στον Τζεφ Γουίνστον αυτή η ευκαιρία δίνεται οκτώ φορές, πάντα στην ίδια ηλικία: Στα σαράντα τρία του. Κάθε φορά έχει το ίδιο παρελθόν και διαφορετικό μέλλον. Κάθε φορά αποφεύγει να κάνει τα ίδια λάθη. Κάθε φορά κάνει ανεπανόρθωτα λάθη… Άλλες φορές τυχαία, άλλες φορές επίτηδες… Έτσι κι αλλιώς ξέρει ότι θα του δοθεί μια ακόμη ευκαιρία! Μέχρι που ερωτεύεται και οι ευκαιρίες παύουν να είναι αρκετές. Σ’ ένα παράδοξο κυνήγι με τον χρόνο, βρίσκεται παγιδευμένος στη διαρκή επανάληψη της ζωής του, ανήμπορος να επιλέξει πότε θα κλείσει οριστικά αυτός ο φαύλος κύκλος.

Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη,
Ματ Χέιγκ,
Ψυχογιός
Ο συγγραφέας: Ο Ματ Χέιγκ (1975) είναι Βρετανός συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και ενηλίκους. Τα έργα του, μεταξύ των οποίων το απομνημόνευμα Λόγοι να μείνεις ζωντανός και το βραβευμένο μυθιστόρημα Πώς να σταματήσεις τον χρόνο, έχουν βρεθεί στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις ΗΠΑ. Το παιδικό του βιβλίο Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Μάγκι Σμιθ και Τζιμ Μπρόντμπεντ. Το μυθιστόρημά του Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, διακρίθηκε ως το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του 2020 στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Goodreads, μεταφράζεται σε περισσότερες από 40 γλώσσες, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
«Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη», είπε. «Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σου δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;».
Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει.
Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το