Ελλάδα

Πρώτα βήματα φροντίδας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στέγη σε 100 παιδιά θα μπορεί να παρέχει το νέο κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα, που βρίσκεται στην Παιανία και ξεκίνησε να λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, από τα 2.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, 1.200 παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν εκτός δομών, ενώ 25 βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα. «Πριν από μία εβδομάδα, δεν υπήρχε κανένα. Ομως ο αριθμός μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις αφίξεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, θα χρειαστεί διάστημα περίπου ενός έτους για να μεταφερθούν όλα τα παιδιά σε ειδικές δομές. Η κυβέρνηση έχει κάνει παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση των σχετικών κονδυλίων. «Στόχος μας είναι να βγάλουμε τους ασυνόδευτους από τα hotspots και τους καταυλισμούς», τόνισε. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν παλιά ορφανοτροφεία και σχολεία, ενώ μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν «ασφαλείς θέσεις» («safe places»). «Θα είναι περιφραγμένοι και θα παρέχονται υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, αλλά υποβαθμισμένες», ανέφερε, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα πρόκειται για μία ενδιάμεση κατάσταση. «Αν περιμέναμε να τακτοποιήσουμε όλα τα παιδιά σε δομές με 20-30 άτομα, δεν θα τελειώναμε», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρευρέθησαν χθες στην παρουσίαση του νέου, πρότυπου κέντρου φιλοξενίας στην Παιανία, που δημιούργησαν τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο χώρος, που παλαιότερα στέγαζε κέντρο ψυχικής υγείας, περιλαμβάνει δωμάτια, κουζίνα, θέατρο, κήπο και χώρο δραστηριοτήτων. Στον πρώτο όροφο, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 40 παιδιών και στο ισόγειο μέχρι 60. Ηδη, στο κέντρο έχουν μεταφερθεί 13 αγόρια από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και την Γκάνα, ηλικίας 13-16 ετών.
Στο μέλλον, ο ξενώνας θα στεγάζει αγόρια από 8 έως 17 ετών, στα οποία θα παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένο προσωπικό 37 ατόμων από τους «Γιατρούς του Κόσμου» που θα απαρτίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ψυχολόγους και φροντιστές. «Υπάρχουν κανόνες και τεχνικές προδιαγραφές. Δεν βάζουμε τα παιδιά όπου να ‘ναι, αλλά δημιουργούμε τις προδιαγραφές, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες», επισήμανε η κ. Φωτίου.

Από τους φωτεινούς χώρους του Κέντρου για ασυνόδευτα παιδιά

Νέα παράδοση
Τις επόμενες δέκα ημέρες, αναμένεται ότι θα παραδοθεί ένα νέο κέντρο για ασυνόδευτους που θα δημιουργηθεί σε κρατικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας στην Αττική. Πάντως, ο επικεφαλής του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς παρατήρησε ότι η δημιουργία δομών αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, καθώς «διακατέχονται όλοι από το σύνδρομο “όχι στην αυλή μου”».

Σήμερα, τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο θα ξεκινήσουν μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού, στο οποίο θα μεταφέρονται με λεωφορεία του ΔΟΜ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη, σύντομα θα αναπτυχθούν δράσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. «Στόχος μας είναι να ξαναβρούν τα παιδιά την παιδικότητά τους», τόνισε.

«Θέλω να πάω σχολείο και να σπουδάσω» ανέφερε ο 16χρονος Ρας από την Γκάνα. Ο ανήλικος ξεκίνησε το ταξίδι του με τον τυφλό πατέρα του, τον «μόνο συγγενή» του. Ομως τον έχασε και όταν ήρθε στην Ελλάδα, έμεινε 2 μήνες στη Λέσβο, μέχρι που βρήκε στέγη στην Παιανία.

Ευκαιρία και για άθληση για τα προσφυγόπουλα

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα hotspots παραμένει ασφυκτική, καθώς στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 15.000 άτομα, ενώ μόλις χθες καταγράφηκαν 143 νέες αφίξεις. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, συζητήθηκαν τα προβλήματα της Σάμου, όπου 1.990 άτομα μένουν σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας μόλις 850 ατόμων. Οι μετέχοντες συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες και στα ασυνόδευτα παιδιά.

Πηγή: Έθνος

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ρωσία: Απαγόρευσαν σε ιερέα να λειτουργεί επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου

Το Πατριαρχείο της Μόσχας απαγόρευσε στον αρχιερέα Αλεξέι Ουμίνσκι να λειτουργεί και τον απήλλαξε των…

5 Ιανουαρίου 2024

Τουρισμός για όλους 2024: Τι αλλάζει στα κριτήρια – Νέα ποσά, δικαιούχοι και διαδικασία

Έπεσαν οι υπογραφές σήμερα, Παρασκευή, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος Τουρισμός…

5 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός και γρίπη ανησυχούν την Ευρώπη: Επανέρχονται οι μάσκες στην Ισπανία, υπό πίεση το ΕΣΥ της Ιταλίας

Το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί ανησυχία εκτός από τη χώρα μας…

5 Ιανουαρίου 2024

Οργή στη Γαλλία για τον θάνατο 30χρονου: Δέχθηκε 10 πλήγματα με τέιζερ από αστυνομικούς

Ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών πέθανε σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο του Παρισιού όπου είχε…

5 Ιανουαρίου 2024

Τρομακτική μαρτυρία ανήλικου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθητές του

Αποκαλυπτικά είναι όσα είπε ο 14χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τρεις συμμαθητές του έξω…

5 Ιανουαρίου 2024

Μυστήριο με την εξαφάνιση 41χρονης εγκύου – Το τελευταίο μήνυμα στον σύντροφό της

Αγωνία έχει γεμίσει τη Θεσσαλονίκη η μυστήρια εξαφάνιση της 41χρονης Γεωργίας, η οποία είναι έγκυος.…

5 Ιανουαρίου 2024