Ελλάδα

Πρώτα βήματα φροντίδας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στέγη σε 100 παιδιά θα μπορεί να παρέχει το νέο κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα, που βρίσκεται στην Παιανία και ξεκίνησε να λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, από τα 2.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, 1.200 παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν εκτός δομών, ενώ 25 βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα. «Πριν από μία εβδομάδα, δεν υπήρχε κανένα. Ομως ο αριθμός μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις αφίξεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, θα χρειαστεί διάστημα περίπου ενός έτους για να μεταφερθούν όλα τα παιδιά σε ειδικές δομές. Η κυβέρνηση έχει κάνει παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση των σχετικών κονδυλίων. «Στόχος μας είναι να βγάλουμε τους ασυνόδευτους από τα hotspots και τους καταυλισμούς», τόνισε. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν παλιά ορφανοτροφεία και σχολεία, ενώ μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν «ασφαλείς θέσεις» («safe places»). «Θα είναι περιφραγμένοι και θα παρέχονται υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, αλλά υποβαθμισμένες», ανέφερε, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα πρόκειται για μία ενδιάμεση κατάσταση. «Αν περιμέναμε να τακτοποιήσουμε όλα τα παιδιά σε δομές με 20-30 άτομα, δεν θα τελειώναμε», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρευρέθησαν χθες στην παρουσίαση του νέου, πρότυπου κέντρου φιλοξενίας στην Παιανία, που δημιούργησαν τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο χώρος, που παλαιότερα στέγαζε κέντρο ψυχικής υγείας, περιλαμβάνει δωμάτια, κουζίνα, θέατρο, κήπο και χώρο δραστηριοτήτων. Στον πρώτο όροφο, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 40 παιδιών και στο ισόγειο μέχρι 60. Ηδη, στο κέντρο έχουν μεταφερθεί 13 αγόρια από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και την Γκάνα, ηλικίας 13-16 ετών.
Στο μέλλον, ο ξενώνας θα στεγάζει αγόρια από 8 έως 17 ετών, στα οποία θα παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένο προσωπικό 37 ατόμων από τους «Γιατρούς του Κόσμου» που θα απαρτίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ψυχολόγους και φροντιστές. «Υπάρχουν κανόνες και τεχνικές προδιαγραφές. Δεν βάζουμε τα παιδιά όπου να ‘ναι, αλλά δημιουργούμε τις προδιαγραφές, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες», επισήμανε η κ. Φωτίου.

Από τους φωτεινούς χώρους του Κέντρου για ασυνόδευτα παιδιά
Από τους φωτεινούς χώρους του Κέντρου για ασυνόδευτα παιδιά

Νέα παράδοση
Τις επόμενες δέκα ημέρες, αναμένεται ότι θα παραδοθεί ένα νέο κέντρο για ασυνόδευτους που θα δημιουργηθεί σε κρατικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας στην Αττική. Πάντως, ο επικεφαλής του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς παρατήρησε ότι η δημιουργία δομών αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, καθώς «διακατέχονται όλοι από το σύνδρομο “όχι στην αυλή μου”».

Σήμερα, τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο θα ξεκινήσουν μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού, στο οποίο θα μεταφέρονται με λεωφορεία του ΔΟΜ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη, σύντομα θα αναπτυχθούν δράσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. «Στόχος μας είναι να ξαναβρούν τα παιδιά την παιδικότητά τους», τόνισε.

«Θέλω να πάω σχολείο και να σπουδάσω» ανέφερε ο 16χρονος Ρας από την Γκάνα. Ο ανήλικος ξεκίνησε το ταξίδι του με τον τυφλό πατέρα του, τον «μόνο συγγενή» του. Ομως τον έχασε και όταν ήρθε στην Ελλάδα, έμεινε 2 μήνες στη Λέσβο, μέχρι που βρήκε στέγη στην Παιανία.

Ευκαιρία και για άθληση για τα προσφυγόπουλα
Ευκαιρία και για άθληση για τα προσφυγόπουλα

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα hotspots παραμένει ασφυκτική, καθώς στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 15.000 άτομα, ενώ μόλις χθες καταγράφηκαν 143 νέες αφίξεις. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, συζητήθηκαν τα προβλήματα της Σάμου, όπου 1.990 άτομα μένουν σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας μόλις 850 ατόμων. Οι μετέχοντες συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες και στα ασυνόδευτα παιδιά.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το