Τοπικά

Προσφορά στο συνάνθρωπο από τους ναυαγοσώστες “Θ”

unnamed

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του κάθε καλοκαίρι ως ναυαγοσώστης. Φέτος ήταν αυτός που έσωσε ηλικιωμένο άνθρωπο από βέβαιο πνιγμό, αφού τον βρήκε μέσα στη θάλασσα σε λιπόθυμη κατάσταση και ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ο λόγος για τον 32χρονο Παναγιώτη Τύμπα, απόφοιτο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων και προπονητή καλαθοσφαίρισης. Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στη «Θ», η ενασχόλησή του με τη ναυαγοσωστική άρχισε επειδή ήθελε να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και το συνάνθρωπο, αλλά και για επαγγελματική αποκατάσταση έστω για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Η σεζόν για τους ναυαγοσώστες τελείωσε πριν λίγες ημέρες για τις παραλίες της Μαγνησίας, αφού την 31η Αυγούστου η εργασία τους και η προσφορά τους σταματά. Από 1η Ιουνίου και κάθε μέρα βρίσκονται στις επάλξεις για να βοηθήσουν συνανθρώπους από τους κινδύνους της θάλασσας και όχι μόνο. Στις αρμοδιότητές τους ακόμη είναι η επιτήρηση, η συμβουλή, αλλά καμιά φορά και η παρατήρηση προς τους λουόμενους.
Ο κ. Παναγιώτης Τύμπας, ναυαγοσώστης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων με ειδικότητα στο μπάσκετ και προπονητής καλαθοσφαίρισης στον Αιολικό Βόλου, το καλοκαίρι που μας άφησε πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν σχεδόν καθημερινά στην παραλία της Καλλιφτέρης Αφήσσου από το πρωί στις 10,30 έως τις 17,30.

Ο 32χρονος συμπλήρωσε φέτος αισίως τέσσερα χρόνια ως ναυαγοσώστης και όπως ο ίδιος αναφέρει αυτό που τον ώθησε για να ακολουθήσει μεταξύ άλλων και τη ναυαγοσωστική ήταν, εκτός από μια επαγγελματική διέξοδο, επειδή ήθελε να βοηθάει τον κόσμο.
Τα δύο πρώτα χρόνια βρισκόταν στην παραλία του Μαμιδάκη, αλλά τα τελευταία δύο πήρε «μεταγραφή» για την Καλλιφτέρη Αφήσσου.
Όσον αφορά στην πιο δύσκολη κατάσταση που έχει χρειαστεί να επέμβει και να αντιμετωπίσει ήταν κατά το φετινό καλοκαίρι όπου ένας 81χρονος ήταν λιπόθυμος και χωρίς αισθήσεις μέσα στη θάλασσα.
«Τον είδα από το παρατηρητήριο και δεν το σκέφτηκα καθόλου. Έτρεξα και κολύμπησα μέχρι το σημείο που ήταν. Μετά τον ρυμούλκησα έως την ακτή και του παρείχα τις πρώτες βοήθειες, ο οποίος ευτυχώς επανήλθε και είναι καλά στην υγεία του σήμερα. Δεν είχε τις αισθήσεις του και ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση» τονίζει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τύμπας.

Παρόμοια κατάσταση με την προαναφερόμενη με τον ηλικιωμένο αντιμετώπισε και πέρσι πάλι στην παραλία της Καλλιφτέρης Αφήσσου. Άλλες δύο με τρεις φορές επενέβη τελευταία στιγμή για να μη γίνει κάτι κακό, αφού είχε προβλέψει τους κινδύνους που ενδεχομένως υπήρχαν.
Ο 32χρονος αναφέρει ότι ο ναυαγοσώστης, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να ενημερώσει τους λουόμενους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους. Το πιο σημαντικό για ένα ναυαγοσώστη πρέπει να είναι η πρόληψη, όπως και να παρατηρεί, να βλέπει, να ενημερώνει και να προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στους λουόμενους όταν προβλέπει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
«Οι δυσκολίες της δουλειάς του ναυαγοσώστη είναι οι καιρικές συνθήκες στις οποίες είσαι αναγκασμένος να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη έως αυξημένη προσοχή όπως π.χ. στους οδηγούς σκαφών που δεν επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στους οριοθετημένους χώρους στη θάλασσα όπου κολυμπούν άνθρωποι. Γενικότερα όταν έχεις να κάνεις με άτομα που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή μέσα στη θάλασσα πρέπει να είσαι ψύχραιμος και να προβλέπεις τους ενδεχόμενους κινδύνους» προσθέτει ο ίδιος.

Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη απαιτεί μεγάλη προσοχή, συνέπεια και υπευθυνότητα, ενώ γενικότερα είναι χρήσιμο ως επάγγελμα και μπορεί να προσφέρει στο γενικότερο σύνολο. Δυστυχώς κάθε χρόνο χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές στις ελληνικές θάλασσες.
Ο κ. Παναγιώτης Τύμπας είναι πολυάσχολος, αφού εκτός από ναυαγοσώστης ασχολείται και με το μπάσκετ ως προπονητής στην ομάδα Αιολικός Βόλου στα τμήματα υποδομής, ενώ είναι και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ) με πρόεδρο τον Παναγιώτη Γιαννάκη και αντιπρόεδρο τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει ναυαγοσώστης
Σύμφωνα με τον 32χρονο ναυαγοσώστη για να ασχοληθεί κάποιος με τη ναυαγοσωστική πρέπει να παρακολουθήσει τη σχολή (εκπαίδευση περίπου δύο εβδομάδων) και να δώσει εξετάσεις. Ακολούθως να δώσει εξετάσεις στο λιμεναρχείο, αφού προηγουμένως έχει πάρει την άδεια ταχυπλόου. Σίγουρα για να καταφέρει κάποιος να γίνει ναυαγοσώστης πρέπει να έχει τουλάχιστον καλή φυσική κατάσταση, διότι εξετάζεται σε κολύμβηση και κάποια άλλα τεστ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το