Πολιτισμός

Προσέγγιση της Ιστορίας του ’40 από την εναέρια βία

 

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα το βιβλίο «Πόλεις και εναέρια βία – Η Ελλάδα σε πολεμικό κλοιό (1939-1941)» του Δρ. Νεότερης Ιστορίας και φιλόλογου, Γεώργιου Γιώτη, που έρχεται να δώσει νέα εικόνα των πολέμων της δεκαετίας του’40, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Xenia που γέμισε από κόσμο.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώτης, μίλησε στην «Θ» για το περιεχόμενο του βιβλίου, τι μπορεί να προσφέρει στην αναγνώστη και πώς αυτό είναι η πρώτη προσπάθεια να ενημερωθεί η κοινωνία σχετικά με την εναέρια βία των πολέμων του ‘40.


«Το βιβλίο μιλά για τον αεροπορικό πόλεμο, ο οποίος έπληξε την χώρα μας το διάστημα του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού πολέμου και εστιάζει κυρίως στα μετόπισθεν, ένα ζήτημα λίγο ξεχασμένο από την εγχώρια ιστοριογραφική παραγωγή. Είναι κάτι καινούργιο το οποίο έρχεται να δώσει μία άλλη πτυχή της Ελληνικής εποχής την δεκαετία του ‘40, στην Αντίσταση, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο και αυτό ακριβώς προσπάθησα να δώσω στον αναγνώστη, βήμα προς βήμα. Αφενός το πώς προετοιμάστηκαν τα ελληνικά αστικά κέντρα για να αντιμετωπίσουν τον αεροπορικό πόλεμο και αφετέρου το διάστημα της δοκιμασίας. Μέσω του βιβλίου, ο αναγνώστης θα γνωρίσει μία πτυχή της δεκαετίας του ‘40, τους βομβαρδισμούς και τα μετόπισθεν, η οποία μέχρι τώρα, τουλάχιστον στην χώρα μας, δεν είχε ιδιαίτερη φροντίδα από την επιστημονική έρευνα. Στην διεθνή ιστοριογραφία τρέχει με πολύ έντονους ρυθμούς, όμως στην χώρα μας, αυτό το βιβλίο είναι η πρώτη προσπάθεια προκειμένου να δώσουμε αυτή την εικόνα».
Η Βασιλική Μαντζώρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, η οποία συμμετείχε και απεύθυνε τους χαιρετισμούς της στην εκδήλωση, μίλησε στην «Θ» για την αξία του βιβλίου, τονίζοντας:
«Παρουσιάζουμε απόψε ένα βιβλίο το οποίο είναι μία ιστορική μονογραφία, εξαιρετικού επιπέδου και καινοτομικής προσέγγισης. Ο κ. Γιώτης, μέσα από το βιβλίο του, παρουσιάζει το επίκαιρο θέμα της εναέριας βίας, που έχει ως αποδέκτες κυρίως τους αμάχους, οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο. Είναι εξαιρετικό για τους δασκάλους της τοπικής ιστορίας και των ενδιαφερομένων για αυτή».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το