Ελλάδα

Προς νομοθετική ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής, Αθήνα Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015. 'Αρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, βάσει της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Την κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα λύσει τα διαδικαστικά, όπως είπε, προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”.
Σημειώνεται ότι το ΤΕΙ της Αθήνας τελεί εδώ και αρκετές μέρες υπό κατάληψη λόγω της μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό, με τον πρόεδρο του ιδρύματος Μιχάλη Μπρατάκο να προειδοποιεί, στην ίδια εκπομπή, για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες φορώντας το γνωστό ηλεκτρονικό “βραχιολάκι”, ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε:

“H νομοθεσία αυτή ψηφίστηκε ήδη το 2014, εμείς πήραμε τα κανονιστικά μέτρα, δημιουργήσαμε την υποδομή και ο νόμος δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα χρειαζόταν, δεν μπορούμε παρά να να κάνουμε μια νομοθετική διόρθωση που να διευκολύνει το περιεχόμενό του”.

Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, την οποία επεξεργάζεται ειδική ομάδα εργασίας.

Ερωτηθείς για το που “σκοντάφτει” η ισχύουσα νομοθεσία απάντησε ότι “οι διαδικαστικοί όροι για την απονομή αυτής της άδειας φαίνεται ότι δεν διευκολύνουν την εφαρμογή”, σημειώνοντας ότι “έχει να κάνει με το βραχιολάκι, αλλά όχι με τον τεχνικό εξοπλισμό. Έχει να κάνει με τους διαδικαστικούς όρους εφαρμογής της νομοθεσίας του μέτρου”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει αυτή τη ρύθμιση προς τη Βουλή “το ταχύτερο δυνατό, μετά την έναρξη της λειτουργίας της”. “Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο”, σημείωσε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το