Τοπικά

Προς κατάργηση το σχολείο Κωφών και Βαρήκοων που λειτουργούσε στο 12ο Δημοτικό Βόλου

Την κατάργηση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Κωφών και Βαρήκοων πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια τα δύο σχολεία δεν έχουν καθόλου μαθητικό δυναμικό.
Το υπουργείο απέστειλε πριν μερικές εβδομάδες την εγκύκλιο για να προτείνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ποια σχολεία προτείνουν για ίδρυση, προαγωγή ή κατάργηση.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως λόγω της υπογεννητικότητας πλέον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ζητηθεί η αύξηση των οργανικών θέσεων σε κάποιο δημοτικό. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια.
Την ίδια στιγμή προτάθηκε κατάργηση του Δημοτικών Κωφών και Βαρήκοων.
Οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κώφωσης, επιλέγουν να τα εγγράψουν στο σχολείο γενικής αγωγής λαμβάνοντας από εκεί μια ευρύτερη εκπαιδευτική στήριξη, παρά να φοιτήσουν στο ειδικό σχολείο κωφών και βαρήκοων.
Η τελευταία φορά που τα δύο σχολεία είχαν μαθητές ήταν πριν επτά με οκτώ χρόνια.

Το Δημοτικό Κωφών και Βαρήκοων λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια που είχε φοιτούντες στον χώρο του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, ενώ παλιότερα είχε στεγαστεί και σε άλλα σχολεία.
«Αποφασίσαμε να προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας την κατάργηση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για κωφούς και βαρήκοους μαθητές» τόνισε ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος και πρόσθεσε πως «εδώ και μερικά χρόνια τα συγκεκριμένα σχολεία δεν είχαν καθόλου μαθητές. Βέβαια απ’ όσο γνωρίζουμε, μαθητές με προβλήματα κώφωσης φοιτούν σε σχολεία γενικής αγωγής και αυτό το συμπεραίνουμε από τα ειδικά ακουστικά που δίνουμε».
Επίσης η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγήθηκε και την κατάργηση του ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού στο Βελεστίνο, σχολεία που επίσης δεν διέθεταν καθόλου μαθητές τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας δεν πρότεινε φέτος και κανένα σχολείο για προαγωγή όσον αφορά στην οργανική τους θέση.
«Λόγω της μείωσης του μαθητικού δυναμικού δεν μπορούμε να ζητήσουμε την προαγωγή σε οργανικές θέσεις κάποιων σχολείων. Τα τελευταία τρία χρόνια που το δημογραφικό πρόβλημα είναι πιο έντονο λόγω της κρίσης η μόνη προαγωγή της οργανικής θέσης που ζητήσαμε, ήταν για το δημοτικό στη Σκιάθο και στο Κλήμα Σκοπέλου, όπου υπάρχει αύξηση μαθητών λόγω και της παρουσίας των αλλοδαπών. Στα σχολεία άλλων περιοχών δεν είχαμε αύξηση μαθητών, ή αν υπήρχε κάπου οριακά δεν ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την προαγωγή σε οργανική θέση. Βέβαια λόγω χωροταξικής κατανομής υπάρχουν και κάποια σχολεία στο πολεοδομικό συγκρότημα που έχουν περισσότερους μαθητές από άλλους και θα μπορούσαν να έχουμε αύξηση οργανικών θέσεων σε δασκάλους, όμως εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών δεν μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερα τμήματα στην παρούσα φάση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το