Τοπικά

Προωθείται η επισκευή τοξωτού γεφυριού στο Μούρεσι

Απόφαση για τη σύνταξη μελέτης, για την αποκατάσταση και επισκευή του τοξωτού γεφυριού στη θέση «Κακοσκάλι», το οποίο πρόσφατα καταστράφηκε από πτώση, έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς-Μουρεσίου. Σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση του έργου θα γίνει είτε με χρηματοδότηση μέσω επιδοτούμενου προγράμματος, είτε με ιδίους πόρους.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαρία Σαμαρά τόνισε πως «το 2014 το έργο ήταν εγκεκριμένο από το πρόγραμμα Leader και με χρηματοδότηση. Το παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία καθυστέρησε και έγινε ό,τι έγινε με τον εργολάβο. Θα μπορούσατε να έχετε εξασφαλίσει την απορρόφηση του 20% του έργου για να μπορέσει να τελειώσει, παρόλο που όπως λέτε ο εργολάβος δεν το κυνήγησε. Θα μπορούσε να έχει κοπεί το πλατάνι. Προτείνω το έργο να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2021 και να γίνει άμεσα με ιδία μέσα» προσέθεσε απευθυνόμενη στη Δημοτική Αρχή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βασ. Τσαπράζης επισήμανε ότι «η κατάρρευση του γεφυριού προκαλεί όλους μας. Είναι μνημείο εθνικής εμβέλειας. Είναι δυνατόν τέτοια μνημεία να μπαίνουν μέσα σε προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης; Υπάρχουν και άλλα δύο τέτοια πέτρινα γεφύρια που κινδυνεύουν στον Δήμο μας. Είχαμε κάνει αυτοψία πριν την κατάρρευση και είχαμε δει την κατάστασή του. Επίσης πρέπει να επισκευαστεί και το καλντερίμι που οδηγεί στο γεφύρι, σε όλο το μήκος του».

Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου κ. Κων. Βασταρδής ανέφερε ότι «η καταστροφή είναι λυπηρή για όλους. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του γεφυριού γιατί πρόκειται για ένα μνημείο της περιοχής μας. Να γίνει επίσης επιτροπή, η οποία θα ελέγξει όλα τα παλιά μνημεία για να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε. Υπάρχουν χορηγοί, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν».

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Αρ. Καλαφάτης είπε μεταξύ άλλων πως «το συγκεκριμένο γεφύρι ήταν ένα μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τμήμα της παλιάς εμπορικής διαδρομής Νταμούχαρη – Μηλιές και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε τμήμα πεζοπορικής διαδρομής. Πώς καταλήξαμε στην πτώση του ενώ από το 2009 υπάρχουν μελέτες και ενέργειες για ένταξή του στο Leader; Τι περιλάμβανε η μελέτη; Θεωρώ ότι περιλάμβανε και στατική μελέτη. Από το 2015 έως το 2021 δεν κάναμε τίποτα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του από πτώση δέντρου» συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης τόνισε: «Θεωρώ τεράστια απώλεια και μεγάλη ζημιά την πτώση του γεφυριού. Δυστυχώς ο εργολάβος εγκατέλειψε, κατά το προηγούμενο Leader. Έχω ζητήσει εξειδικευμένο άτομο για να μας κάνει πρώτα σωστή και ολοκληρωμένη μελέτη, κι εν συνεχεία να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου και επισκευής του γεφυριού. Ως εκ τούτου, αυτή είναι και η πρότασή μας, ήτοι η σύνταξη μελέτης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια η χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το