Ελλάδα

Πρόοδος μεν, αλλά η συμφωνία αργεί, το μήνυμα που θα εκπέμψει το Eurogroup

eurogroup

Για τον Ιούνιο φαίνεται πως μετατίθεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας, αφού στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μόνο μια κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα ξεκαθαρίζει ότι μένουν ακόμη πολλά να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει μεν πρόοδος ως προς τη διαδικασία και την οργάνωση της συζήτησης με την Ελλάδα, αλλά επισημαίνουν παράλληλα τη σημαντική απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από μια συμφωνία.

Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά την Παρασκευή πως δεν αναμένει εκτεταμένη και έντονη συζήτηση τη Δευτέρα και πως σε κανέναν από τους υπό διαπραγμάτευση τομείς δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μάλιστα, με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι το Βερολίνο προσέρχεται στη συζήτηση της Δευτέρας με μειωμένες προσδοκίες, δείχνοντας και το κλίμα που θα επικρατήσει. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη σειρά του θα έχει τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ρευστότητα-ανάσα

Η ελληνική πλευρά συνδέει το θετικό σινιάλο που μπορεί να εκπέμψει το Eurogroup της Δευτέρας με το αίτημα για αύξηση ρευστότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου και ότι στις 12 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν τα 769 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, κάτι που αυξάνει την πιέση στο περιβάλλον της οικονομικής ασφυξίας, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ωστόσο, τα καλά λόγια που αναμένεται να ακούσει η Αθήνα τη Δευτέρα μάλλον δεν θα είναι αρκετά, για να αποφασίσει η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της και να αυξήσει τη ρευστότητα.

Τη δυσκολία στη διαπραγμάτευση άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους, πως δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα και ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η συμφωνία, παραπέμποντας και συγκρίνοντας με τις πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1980 και την ένταξη στην ευρωζώνη το 2000.

Μάλιστα, έθεσε τους εταίρους προ των ευθυνών τους για άλλη μια φορά καλώντας τους «να προστατεύουσν τη Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι», γιατί «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, τα αγκάθια στη συζήτηση με τους εταίρους εντοπίζονται:

  • Στο δημοσιονομικό κενό, με τους δανειστές να μιλούν για «μαύρη τρύπα» περίπου στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.
  • Στον ΦΠΑ, όπου η μάχη δίνεται τόσο για το ύψος των συντελεστών όσο και για το εύρος των προϊόντων που θα ενταχθούν στις κατηγορίες.
  • Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό/συντάξεις, με τις πληροφορίες να φέρουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να τηρούν πολύ σκληρή στάση, επιμένοντας στο μνημονιακό μοντέλο.
  • Στον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή www.in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το