Τοπικά

Προχωρά η έρευνα για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Την άμεση, με μηχανογραφικό τρόπο, διασταύρωση για το ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές, λαμβάνοντας ενισχύσεις που δεν δικαιούνται, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανός, με στόχο να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών, όπως επισημαίνει.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει εσπευσμένα ο έλεγχος είχε δώσει, στις αρχές Ιουλίου, η κατεπείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος ζητούσε άμεσα να διερευνηθεί το θέμα.

Ο κ. Μπουκώρος, μετά από συνάντηση –τότε- με μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Καναλίων, γνωστοποίησε στον υπουργό τις καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη του και οι οποίες ήθελαν 1.200 στρέμματα να δηλώνονται από το 2017 μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ από πέντε φερόμενους ως μόνιμους κατοίκους του δήμου Λαγκαδά, που καμία σχέση έχουν με την περιοχή της Μαγνησίας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας ζητούσε ενημέρωση για το αν πράγματι δηλώνονται και επιδοτούνται αυτές οι εκτάσεις από το 2017 και αν ναι, ποιο ποσό επιδοτήσεων έχει καταβληθεί. Επιπρόσθετα, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προβεί σε ελέγχους παραχωρητηρίων, τίτλων ιδιοκτησίας ή ενοικιαστηρίων των συγκεκριμένων επιδοτούμενων εκτάσεων.

Πλέον στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερευνούν την υπόθεση σε βάθος με τον έλεγχο να επεκτείνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε προς τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, o κ. Λιβανός τους ζητεί να καταθέσουν τάχιστα στο ΥΠ.Α.Α.Τ. τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δίνει προθεσμία το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου για την παράδοση των σχετικών στοιχείων από τους Περιφερειάρχες, «καθώς κρίνεται επιτακτική η συνδρομή τους για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια – και άρα με δικαιοσύνη – η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», όπως σημειώνει.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Άρειος Πάγος εποπτεύει τις έρευνες για τη θανάτωση αρκούδων στη Βόρεια Ελλάδα

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των…

8 Δεκεμβρίου 2023

Τρόμος στον αέρα: Έπιασαν φωτιά οι κινητήρες Boeing 737 – Αναγκαστική προσγείωση για 175 επιβάτες

Σε αναγκαστική προσγείωση οδηγήθηκε ένα επιβατικό αεροπλάνο Boeing 737 έπειτα από «μικροεκρήξεις» που προκάλεσαν φωτιά…

8 Δεκεμβρίου 2023

Δολοφονία Κατσούρη: Αποφυλακίζονται ακόμη 10 Κροάτες οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ακόμα δέκα οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι τον περασμένο Αύγουστο για…

8 Δεκεμβρίου 2023

Μαθητές σε δράση για το κλίμα – Τι έδειξε έρευνα για τα επίπεδα «κλιματικού άγχους» σε νέους

Υψηλά επίπεδα «κλιματικού άγχους» καταγράφονται σε πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε νέους 16-25 ετών, σε…

8 Δεκεμβρίου 2023

Άκρως ανησυχητικά στοιχεία: Το 31% των ατόμων που κακοποιούν σεξουαλικά ζώα κάνουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες!

Η κακοποίηση μέχρι θανάτου του σκύλου Όλιβερ στην Αράχωβα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ την…

8 Δεκεμβρίου 2023

Νέα παρέμβαση Μπουκώρου στον Αυγενάκη- “Επιτακτική η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας”

Το σημαντικό αίτημα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των πλημμυροπαθών αγροτών της Νοτιοδυτικής…

8 Δεκεμβρίου 2023