Ελλάδα

Άκρως ανησυχητικά στοιχεία: Το 31% των ατόμων που κακοποιούν σεξουαλικά ζώα κάνουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες!

Η κακοποίηση μέχρι θανάτου του σκύλου Όλιβερ στην Αράχωβα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ την ίδια στιγμή, άκρως ανησυχητικά, αλλά και ενδιαφέροντα είναι τα στατιστικά στοιχεία για κακοποιήσεις ζώων, ακόμη και σεξουαλικών, οι οποίες όμως συνδέονται με ανάλογες συμπεριφορές των δραστών σε ανήλικες και ενήλικες. Δηλαδή, οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ζώων, έχουν διαπράξει τις ίδιες πράξεις σε ανήλικα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες ή έχουν διαπράξει ανθρωποκτονίες με σεξουαλικά κίνητρα.

Παράλληλα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των ζώων, πέρα από την παραγγελία που έχει δώσει για τη κακοποίηση του Όλιβερ στην Αράχωβα (συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών), εποπτεύει και τις έρευνες για την εν ψυχρώ δολοφονία αρκουδίτσας με τα δύο μωρά της στη Βόρειο Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς, στο 106ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κοζάνης, πυροβόλησαν πρώτα τη μαμά-αρκούδα και μετά τα δύο μικρά που ακόμα θήλαζαν.

Πάντως, ήδη η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, όπως και φιλοζωικά σωματεία, έχουν καταθέσει αίτημα να παραστούν ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Όλιβερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την κακοποίηση, αλλά και την σεξουαλική κακοποίηση των ζώων είναι εντελώς ανησυχητικά, καθώς μάλιστα συνδέονται με κακοποιήσεις ανήλικων και ενηλίκων.

Από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας προκύπτει ότι τα περισσότερα άτομα που κακοποιούν βάναυσα ζώα, παράλληλα έχουν μεγάλη επικινδυνότητα και πολλές φορές εγκληματούν με βία κατά παιδιών, ανηλίκων γενικά και ευάλωτων ατόμων.

Αναλυτικότερα, από τις επίσημες στατιστικές και τις έρευνες που παρουσιάστηκαν σε εκπαιδεύσεις που έγιναν στην Ελληνική Αστυνομία, προκύπτει ότι:

• 31% των ατόμων που προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων, πράττουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες.

• 40% των ανθρωποκτονιών με σεξουαλικά κίνητρα πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν στο παρελθόν προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων.

• 43% των ανδρών κρατουμένων για σεξουαλικά εγκλήματα, αναγνώρισαν ότι επιδίδονταν, στο παρελθόν, σε σεξουαλικές πράξεις πάνω σε ζώα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, έχει ως εξής:

«Δέκα μέρες μετά το φριχτό βασανισμό και το μαρτυρικό θάνατο του χάσκι στην Αράχωβα, ο δράστης ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος, ανάμεσα σε μάρτυρες που δεν τολμούν να καταθέσουν και σε κάμερες ασφαλείας που εξαφανίζονται.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017, διακόσιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Κύκλος της Βίας, από την Κακοποίηση Ζώων στην Ενδοοικογενειακή Βία”, που συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία με την οικονομική συνδρομή ιδρυμάτων και χορηγών.

Η εκπαίδευση, που ήταν δομημένη σε εισηγήσεις εκπροσώπων των αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών των ΗΠΑ και είχε διεθνή δημοσιογραφική κάλυψη, περιλάμβανε ξεχωριστή ενότητα για τη σεξουαλική κακοποίηση ζώων και τη συσχέτιση με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία εν γένει.

Η Πολιτειακή Εισαγγελέας της Virginia, Διευθύντρια της μεγαλύτερης Μονάδας Δικαίου των Ζώων στις ΗΠΑ και συντονίστρια της εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι πολλοί σεξουαλικά βίαιοι θηρευτές, παιδόφιλοι και βιαστές έχουν ιστορικό με κτηνοβασίες και άλλες σεξουαλικές κακοποιήσεις ζώων. Η κτηνοβασία συνδέεται με σειρά εγκληματικών συμπεριφορών καθώς και με ευρύ φάσμα διαστροφικών σεξουαλικών πράξεων που περιλαμβάνουν εξαναγκασμό, βία, βασανισμό και νεκροφιλία.

Από τις επίσημες στατιστικές και τις έρευνες που παρουσιάστηκαν, παραθέτουμε τα εξής:

• Μελέτες σε φυλακισμένους βιαστές ανηλίκων ανέδειξαν την κτηνοβασία ως τον πρώτο και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου (risk factor) για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού
• 31% των ατόμων που προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων, πράττουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες.

• 40% των ανθρωποκτονιών με σεξουαλικά κίνητρα πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν στο παρελθόν προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση ζώων.

• 43% των ανδρών κρατουμένων για σεξουαλικά εγκλήματα, αναγνώρισαν ότι επιδίδονταν, στο παρελθόν, σε σεξουαλικές πράξεις πάνω σε ζώα.

Σήμερα, με βαθιά οργή και θλίψη, απευθύνουμε στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία, τα εξής ερωτήματα:

• Τι απέγιναν οι 200 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που εκπαιδεύτηκαν στη διερεύνηση της κακοποίησης ζώων και της παιδικής κακοποίησης το 2017; Πώς αξιοποιούνται υπηρεσιακά οι ειδικές γνώσεις που απέκτησαν;

• Με δεδομένη την στενά συνυφασμένη σχέση των δυο μορφών βίας, ποια πρωτόκολλα θεσπίστηκαν, στη συνέχεια της εκπαίδευσης, για τη διερεύνηση και δίωξη της κακοποίησης ζώων και της παιδικής κακοποίησης;

• Τι απέγινε το εκπαιδευτικό υλικό που άφησαν πίσω οι εκπαιδευτές;

• Γιατί δεν υιοθετήθηκαν οι νομοθετικές αλλαγές που πρότειναν οι τότε εισηγητές (συγκεκριμένα οι εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ) προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία για τα ζώα και για τα παιδιά;».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα παρέμβαση Μπουκώρου στον Αυγενάκη- “Επιτακτική η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας”

Το σημαντικό αίτημα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των πλημμυροπαθών αγροτών της Νοτιοδυτικής…

8 Δεκεμβρίου 2023

Αυστραλία: Νεκρός 23χρονος – Έπεσε σε τρύπα και θάφτηκε στην άμμο

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 23χρονος, ο οποίος θάφτηκε στην άμμο σε παραλία της…

8 Δεκεμβρίου 2023

Οργισμένη ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αστυνομικών για Ρέντη: Να διακοπούν άμεσα όλα τα πρωταθλήματα, φωνάξτε όλοι «ως εδώ»

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μετά τα γεγονότα έξω από το γήπεδο…

8 Δεκεμβρίου 2023

Φοιτητής έκλεψε κράνος αστυνομικού για… challenge στο TikTok

Ένα παράξενο περιστατικό κλοπής σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με έναν 21χρονο…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση ευρείας κλίμακας στη Σήραγγα Τ2 (Τεμπών)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, η ετήσια άσκηση ευρείας κλίμακας από…

8 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυση για παράνομο στοιχηματισμό και στήσιμο αγώνα κατά των διαιτητών του ΠΑΟΚ- Βόλος!

Μήνυση κατά του Αθηναίου διαιτητή Άγγελου Ευαγγέλου και του διαιτητή VAR Κώστα Περράκη, που ήταν…

8 Δεκεμβρίου 2023