Άρθρα

Πόσο εφικτή είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση;

Του
Νίκου Μαυράκη*

Σήμερα, θ’ ασχοληθούμε μαζί με το πόσο πραγματικά είναι εφικτό να συνταξιοδοτηθεί κάποιος πρόωρα. Η συνταξιοδότηση 20 με 25 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία των 67 ετών μπορεί να φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, αλλά τελικά δεν είναι τόσο αδύνατη όσο φαντάζει με τον σωστό προγραμματισμό και τη δέουσα πειθαρχία.
Ακολουθούν ορισμένα πολύ χρήσιμα βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα:
Καταρχάς, είναι σημαντικό και απαραίτητο να αξιολογήσει την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση. Το πρώτο βήμα για την πρόωρη συνταξιοδότησή του είναι να κατανοήσει τα δεδομένα της παρούσας οικονομικής του κατάστασης. Αυτό σημαίνει να υπολογίσει τα μηνιαία έξοδά του, τη διαφορά του συνολικού εισοδήματος και των συνολικών υποχρεώσεων του και τις γενικότερες αποδοχές του.
Στη συνέχεια, είναι πολύ βοηθητικό να προσδιορίσει την ηλικία – στόχο. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση των οικονομικών του, χρειάζεται να καθορίσει πότε θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί. Εάν θέλει, για παράδειγμα, να συνταξιοδοτηθεί 20 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία συνταξιοδότησης, η ηλικία- στόχος θα είναι τα 47 έτη.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό. Για να πετύχει ο οποιοσδήποτε στην πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, πρέπει να γνωρίζει τον κύκλο των δαπανών του και να κάνει έναν προϋπολογισμό. Αυτό θα τον βοηθήσει να εντοπίσει τομείς όπου μπορεί να περικόψει τα έξοδά του και να οδηγήσει τα χρήματα του προς τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις του.
Κάτι που είναι, επίσης, αναγκαίο, είναι να αποφύγει πάση θυσία το επαχθές χρέος. Το χρέος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη της ικανότητάς του να συνταξιοδοτηθεί.
Ακόμη μπορεί κάποιος, για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, να αυξήσει το εισόδημά του. Όσα περισσότερα χρήματα μπορεί να εξοικονομήσει, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να ευδοκιμήσει η επιθυμία του για συνταξιοδότηση. Αυτό μπορεί να γίνει με την καλύτερη γνώση της παραγωγής πλούτου. Τα πολλά χρήματα δεν παράγονται από την εργασία αλλά από την τοποθέτηση ενός μέρους του εισοδήματος σε έξυπνες επενδύσεις.
Για παράδειγμα, η επένδυση στο Αμερικανικό χρηματιστήριο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι παρέχει υψηλότερη απόδοση από άλλους τύπους επενδύσεων και συνοδεύεται, επίσης, με μικρό κίνδυνο. Η ακίνητη περιουσία είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος δημιουργίας πλούτου και το όχημα για αληθινό, παθητικό εισόδημα. Σήμερα, οποιοσδήποτε Έλληνας θέλει, μπορεί να επενδύσει πολύ εύκολα, όχι μόνο σε μετοχές, αλλά και σε ακίνητη περιουσία στην Αμερική μέσω του χρηματιστηρίου. Επίσης, μαζί με άλλους επενδυτές η αγορά ακινήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα ώστε ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του παθητικό εισόδημα. Το πρώτο διάστημα, αν κάποιος προσθέσει αυτό το παθητικό εισόδημα σε νέες επενδύσεις – αντί να το χρησιμοποιήσει – τότε επιταχύνεται η διαδικασία της πρόωρης συνταξιοδότησης. Μόλις το παθητικό εισόδημα πλεονάζει των μηνιαίων εξόδων, κάποιος έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα.
Τέλος, σώφρον είναι, να ζητήσει καθοδήγηση από έναν ειδικό. Όχι τόσο από έναν έμπειρο οικονομικό σύμβουλο, όσο από έναν σωστό και ολοκληρωμένο μέντορα. Ένας άνθρωπος που έχει ήδη καταφέρει την οικονομική του ανεξαρτησία, έχει το σωστό mindset, ώστε να μάθει στον καθένα τον τρόπο για να γίνει πραγματικά οικονομικά ανεξάρτητος.
Συμπερασματικά, η συνταξιοδότηση 20 με 25 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία των 67 ετών απαιτεί πειθαρχία, προσεκτικό σχεδιασμό και εστίαση στους οικονομικούς στόχους, αλλά είναι σίγουρα εφικτή και πολλοί την έχουν πετύχει. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό, εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερα, επενδύοντας στο χρηματιστήριο και στην ακίνητη περιουσία και αποφεύγοντας το επαχθές χρέος, μπορεί ο οποιοσδήποτε να βάλει τον εαυτό του στο δρόμο για πρόωρη συνταξιοδότηση. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα και να απολαύσει περισσότερα χρόνια στην οικονομική ασφάλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ασχολείται με αυτό που αγαπάει.

*Ο Νίκος Μαυράκης είναι ένας «διαπιστευμένος επενδυτής», όπως ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC)
Στις 1-2 Απριλίου θα διεξάγει για πρώτη φορά διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για την παραγωγή πλούτου από την ακίνητη περιουσία αποκλειστικά στα ελληνικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://nikolaosmavrakis.com/regr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το