Ελλάδα

«Πώς οι Σκοπιανοί μάς ξαναγύρισαν με τη βία στην Ελλάδα»

prosfyges-skopianoi
Θρίλερ και πολλά ερωτηματικά για τη στάση των Αρχών της ΠΓΔΜ απέναντι στους περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ειδομένη που, πραγματοποιώντας «έξοδο» απελπισίας, πέρασαν προχτές το απόγευμα τη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και βρέθηκαν στο χωριό Μόιν της γειτονικής χώρας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από μεικτή δύναμη των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων.

Μαρτυρίες προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα αναφέρουν ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της νύχτας, παράνομα και συχνά βίαια, από περάσματα των συνόρων, ακόμη και από προσωρινά ανοίγματα που δημιούργησαν άνδρες της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στον ίδιο τον φράχτη, σε σημεία κοντά στην Ειδομένη.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέσω των ίδιων δρόμων από τους οποίους εισήλθαν. Οσο για τις καταγγελίες περί άσκησης βίας από άνδρες των Αρχών της ΠΓΔΜ είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να το ερευνήσουμε», ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι δεν προστατεύει τα σύνορά της.

Κι όλα αυτά, ενώ οι ελληνικές αρχές περίμεναν χτες να τους υποβληθεί επίσημα αίτημα επανεισδοχής(!), όπως ανέφερε το πρωί ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης, ενώ ο επικεφαλής του Οργάνου, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωνε πως «η επιστροφή των προσφύγων από τα Σκόπια θα ήταν παράνομη». Επίσης εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε ότι δεν είχε υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και ότι «δεν είχε διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων ή άλλους ανεπίσημους δρόμους».

Πολλά ερωτηματικά

prosfyges-skopianoi 1

Τον αριθμό των 1.500 προσφύγων -σ.σ.: γράφει για μετανάστες- που πέρασαν στην ΠΓΔΜ, περιέγραψε πρώτα σε ανακοίνωση διά της ιστοσελίδας του το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι οι Αρχές της χώρας απέτρεψαν άλλους 600 μετανάστες να εισέλθουν. Αυτό που προκάλεσε όμως πολλά ερωτηματικά ήταν η αναφορά ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της “Μακεδονίας” εστάλησαν πίσω» (σ.σ.: στην Ελλάδα). Τόσο τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του δημοσιογράφου του Reuters, Ογκνεν Τεοφιλόφσκι, όσο και άλλες μαρτυρίες κυρίως από φωτογραφίες που μπόρεσαν και τράβηξαν με τα κινητά τους οι ίδιοι οι πρόσφυγες, επιβεβαιώνουν ότι αυτοί έφθασαν κατά εκατοντάδες στο χωριό Μόιν της ΠΓΔΜ, όπου τους περίμεναν πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων και του στρατού που, αφού τους επιβίβασαν σε φορτηγά, αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ είχαν φροντίσει προηγουμένως να συλλάβουν όλους τους ξένους δημοσιογράφους που συνόδευαν το κομβόι και να τους οδηγήσουν στη Γευγελή, ενώ απαγόρευαν στους πρόσφυγες να κρατούν στα χέρια τους τα κινητά τηλέφωνα, για να μην καταγράφουν τα δρώμενα.

Κάποιες πληροφορίες ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, τα οποία περιέργως (;) απουσίαζαν προχτές παντελώς από όσα διαδραματίστηκαν στο Μόιν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4-5 χιλιομέτρων από την πόλη της Γευγελής, ανέφεραν αόριστα ότι «οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε χωριό κοντά στη Γευγελή» χωρίς άλλα στοιχεία.

Από χθες το πρωί ξεκίνησε μια αντίστροφη ροή εκατοντάδων προσφύγων που διανυκτέρευσαν κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και αφού περνούσαν αντίστροφα τον χείμαρρο Μάλα Ρέκα μέσα στο ελληνικό έδαφος κατευθύνονταν στο χωριό Χαμηλό και από εκεί στην Ειδομένη, ενώ πλήθαιναν οι μαρτυρίες προσφύγων ότι επαναπροωθήθηκαν με τη βία στη διάρκεια της νύχτας από τις Αρχές της ΠΓΔΜ. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι γύρω στις 06.00 το πρωί περίπου 200 άτομα που βρίσκονταν στα χωράφια, λίγα μέτρα μετά την οριογραμμή Ελλάδας-ΠΓΔΜ και είχαν κρατηθεί επιτόπου όλη τη νύχτα από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος κοντά στο μεθοριακό χωριό Χαμηλό. Πρόσθεταν ακόμη ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως “προστάτες” της Ευρώπης».

prosfyges-skopianoi 2

Τους γύρισαν πίσω νύχτα
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα (τα στοιχεία του οποίου παραλείπονται για ευνόητους λόγους) ότι οι Σκοπιανοί άνοιξαν τον φράχτη για να τους επιστρέψουν νύχτα στην Ελλάδα, καθώς και δημοσιογράφου του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA που έκανε λόγο για επαναπροώθηση στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι πρόσφυγες που επέστρεψαν κατήγγειλαν κακοποίησή τους από τις Αρχές της ΠΓΔΜ. Ο Σύρος πρόσφυγας, που μαζί με άλλους εκατοντάδες συνελήφθη στο χωριό Μόιν, περιέγραψε πώς οι Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί τους κράτησαν εκεί 5-6 ώρες, βιαιοπράγησαν εναντίον κάποιων και το βράδυ τους επέστρεψαν στην Ελλάδα κατά ομάδες ανοίγοντας οι ίδιοι τον φράχτη, κοντά στην Ειδομένη.

«Μας χώρισαν σε ομάδες, κάποιοι έσπρωχναν και χτυπούσαν, άλλοι χρησιμοποίησαν και ηλεκτρικούς εκκενωτές. Μας ρώτησαν αν υπάρχουν δημοσιογράφοι ανάμεσά μας και ζήτησαν να δουν τα χαρτιά.

Στις 10.30 το βράδυ μας έβαλαν σε φορτηγά οχήματα και μας μετέφεραν σε ένα σημείο κοντά στην Ειδομένη. Εκεί άνοιξαν τον φράχτη και μας πέρασαν μέσα στην Ελλάδα», είπε. Κάτοικοι του χωριού Μόιν ανέφεραν πως όλη τη νύχτα ο στρατός φόρτωνε πρόσφυγες σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφερε στο στρατόπεδο υποδοχής και από εκεί τους έστελναν στο ελληνικό έδαφος στην Ειδομένη.

«Η αστυνομία και ο στρατός τούς σταμάτησε. Υπήρχαν πάνω από 1.000 άτομα. Η αστυνομία τους συνέλαβε, τους φόρτωναν στα οχήματα και τους μετέφεραν», είπε σε τοπικούς δημοσιογράφους ένας από τους κατοίκους, ο Ρίστο Κάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle, δημοσιογράφος του DPΑ είδε τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιούν βία κατά προσφύγων, ακόμα και με ηλεκτρικές συσκευές, ενώ επιβεβαίωσε πως έγινε υποχρεωτική επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τον έκαψαν με ξύλο!
Ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που επέστρεψαν κατήγγειλαν το πρωί πως έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και κακοποίησης από Σκοπιανούς αστυνομικούς.

Ο Αφγανός Ολάν Χαϊντί ανέφερε πως αστυνομικός της γειτονικής χώρας πήρε ένα φλεγόμενο ξύλο από τη φωτιά που είχε ανάψει με την οικογένειά του για να ζεσταθεί και με αυτό τον έκαψε στο πρόσωπο και τον χτύπησε, προκειμένου να τον υποχρεώσει να φύγει από τη χώρα του και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το