Ελλάδα

Πώς ο ηρωικός πιλότος απέτρεψε την απόδραση Μαζιώτη

roupa-maziotis
Γυναίκα αδύνατη, με κοντά ξανθά μαλλιά, γύρω στα 45 και… έτοιμη για όλα. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο χειριστής του ελικοπτέρου στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής τη γυναίκα που το μεσημέρι της Κυριακής προσπάθησε να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία προκειμένου να αλλάξει πορεία πτήσης.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την… επιστροφή της Πόλας Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα», αφού ο κάλυκας που βρέθηκε στο αεροσκάφος ανήκει στο ίδιο όπλο με το οποίο ο Νίκος Μαζιώτης είχε πραγματοποιήσει ληστεία στην Κλειτορία Αχαΐας τον Μάρτιο του 2014. Η προσπάθεια απόδρασης του φυλακισμένου στον Κορυδαλλό Ν. Μαζιώτη απετράπη τελικά, χάρη στην ψύχραιμη αντίδραση του πιλότου, ο οποίος είναι πρώην αστυνομικός.
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά έγινε γνωστό μόλις χθες. Οπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., το μεσημέρι της 21ης Φεβρουαρίου, ώρα 13.45, ένα ελικόπτερο απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας. Στο αεροσκάφος χωρητικότητας έξι ατόμων επιβιβάστηκε μία γυναίκα. Βάσει του σχεδίου πτήσης που είχε κατατεθεί, το ελικόπτερο θα προσγειωνόταν αρχικά στον Θεολόγο Φθιώτιδας, όπου θα παραλάμβαναν πέντε επιπλέον άτομα, προκειμένου να φτάσουν τελικά στην Κύθνο.
Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε ένα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, με στοιχεία Αρβανίτη Χρηστίνα (σ.σ. ανορθόγραφο), του Φώτη και της Γεωργίας, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην Αθήνα και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού. Κατά μία εκδοχή, ο λόγος της ενοικίασης του ελικοπτέρου ήταν ότι η γυναίκα ήταν μεσίτρια και ήθελε να δείξει από αέρος οικόπεδα στην Κύθνο σε πλούσιους υποψήφιους αγοραστές. Αλλο σενάριο αναφέρει ότι είχε επικαλεστεί ότι τα έξι άτομα ήταν καλεσμένοι σε γάμο στη Φθιώτιδα ή τις Κυκλάδες.
Μισή ώρα μετά την απογείωση, και ενώ το ελικόπτερο πετούσε πάνω από τις Ερυθρές Αττικής, η γυναίκα έβγαλε πυροβόλο όπλο και απαίτησε από τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία. Συγκεκριμένα, ζήτησε επιτακτικά την πορεία του αεροσκάφους προς ανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Με την εμπειρία του ως πρώην αστυνομικός και την εκπαίδευση που είχε λάβει, ο χειριστής δεν υπάκουσε στις εντολές της γυναίκας. Αντίθετα, αντέδρασε, με αποτέλεσμα η πειρατής να χάσει τον έλεγχο και να πυροβολήσει. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τρεις τρύπες στο αεροσκάφος, δύο στον μπροστινό ανεμοθώρακα και μία στην κονσόλα των οργάνων.
Ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και τη σταδιακή απώλεια ύψους. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και παρά την πίεση, ο έμπειρος χειριστής κατάφερε να αποφύγει την πρόσκρουση στο έδαφος και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιές και Ερυθρές. Ακόμη και μετά την προσγείωση, ο πιλότος προσπάθησε να κρατήσει τη γυναίκα, όμως εκείνη κατάφερε να διαφύγει.
Στο ελικόπτερο, ωστόσο, εγκατέλειψε μία γεμιστήρα όπλου, αλλά και την περούκα που φορούσε, η οποία έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι πρόκειται για την Πόλα Ρούπα, σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη στον «Επαναστατικό Αγώνα». Οπως ανέφερε ο χειριστής, η άγνωστη γυναίκα ήταν 40-50 ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά και φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μία τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους.
Οπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα αναλύσεις, ο κάλυκας του πυροβόλου όπλου είχε βληθεί από το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τον Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός. Στα εργαστήρια έχουν οδηγηθεί επίσης ένας μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου με 13 φυσίγγια, ένας κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου, ζευγάρι ακουστικών και μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης.

3 ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ-ΚΑΡΜΠΟΝ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ
«Πέταξαν» από τη φυλακή δύο φορές Παλαιοκώστας και Ριζάι

Τρεις επιτυχημένες αποδράσεις με ελικόπτερο από σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια. Οι δύο -πανομοιότυπες- από τον Κορυδαλλό και η τρίτη από τις φυλακές Τρικάλων.

Το 2006, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι αιφνιδίασαν τις Αρχές, με την πρωτοφανή τότε απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Το απόγευμα της Κυριακής 6 Ιουνίου, γύρω στις 6.25, ένα μικρό ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος και παρέλαβε τους δύο γνωστούς κρατουμένους, που κρατούνταν στην 5η πτέρυγα.

Ο πιλότος είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από Καρδαμύλη της Μεσσηνίας για το Μαρούσι και Ασπρόπυργο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι δράστες έπιασαν τον πιλότο όμηρο με την απειλή όπλων. Ο πιλότος κατέθεσε ότι μία εβδομάδα πριν από την απόδραση «ένας άνδρας και δύο γυναίκες νοίκιασαν το ελικόπτερο από τον Αγιο Κοσμά για μια βόλτα πάνω από την Αθήνα».

Την ημέρα της απόδρασης, «ο ίδιος άνδρας, μαζί με έναν δεύτερο άνδρα, εμφανίστηκαν και πάλι στον Αγιο Κοσμά και ζήτησαν επίσης να κάνουν βόλτα, πληρώνοντας προκαταβολικά για την ενοικίαση του ελικοπτέρου 1.400 ευρώ. Οταν όμως απογειώθηκαν, με απείλησαν με πιστόλι και χειροβομβίδα και με υποχρέωσαν να προσγειωθώ στο προαύλιο του Κορυδαλλού, απ’ όπου πήρα τους δύο κρατουμένους».

Το ίδιο σκηνικό
Τρία χρόνια μετά, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ηταν Φεβρουάριος του 2009, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη για την πρώτη απόδραση, όταν ένα ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν δύο (ξανά) συνεργοί των Παλαιοκώστα-Ριζάι πλησιάζει τις φυλακές, κάνει δύο με τρεις βόλτες και κατεβαίνει επάνω από τα απομονωτήρια, τα μικρά κελιά της απομόνωσης όπου κρατούνταν οι διαβόητοι φυγάδες. Το ελικόπτερο χαμηλώνει και ρίχνει ανεμόσκαλα από την οποία ανεβαίνουν οι υπόδικοι. Οι φύλακες πυροβόλησαν κατά του ελικοπτέρου, χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν την απόδραση. Οταν φτάνουν στο Πολυδένδρι, οι δραπέτες βάζουν στον πιλότο κουκούλα και τον αφήνουν δεμένο και φιμωμένο.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2013, ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός αποπειράθηκε να δραπετεύσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων. Ο ίδιος δεν τα κατάφερε και τραυματίστηκε, 11 όμως συγκρατούμενοί του κατάφεραν να διαφύγουν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι κρατούμενοι ήταν Αλβανοί υπήκοοι.

Η απόπειρα απόδρασης είχε οργανωθεί και από… στεριάς και από αέρος. Ομάδα συνεργών έφτασαν έξω από τη φυλακή και με καλάσνικοφ έβαλαν κατά των εξωτερικών φρουρών, την ίδια ώρα που το ελικόπτερο ίπτατο πάνω από το προαύλιο του σωφρονιστικού ιδρύματος. Ο Π. Βλαστός προσπάθησε να ανέβει με την ανεμόσκαλα, αλλά έπεσε και τραυματίστηκε.

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό για μέρες, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.. Οι δραπέτες εντοπίστηκαν πια τον Ιούλιο, όταν οι δύο κρατούμενοι Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα, γνωστοί κακοποιοί, τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΚΑΜ σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Βροσίνα Ηπείρου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το